Găluște pe varză – Kraut und Knedl
Găluște pe varză – Kraut und Knedl – rețetă veche din Banat, prezentată în format video. O mâncare sățioasă, de iarnă, cu varză murată, afumătură și găluște.
E deja a treia duminică pe care o dedic amintirilor culinare! După rețeta de grenadiermarsch și cea de șmoră, mă prezint azi în fața voastră cu un alt preparat foarte vechi, de la noi din Banat: găluște pe varză sau Kraut und Knedl. O mâncare rustică, de iarnă, fără fasoane multe, menite să te sature și să te încălzească, nu să te țină nu știu cât timp prin bucătărie.
Nu foarte demult, am început să-mi răscolesc și reorganizez amintirile culinare. Printre ele, am redescoperit și această rețetă de găluște pe varză. În zilele noastre, nu cred că mai este gătită în multe case din Banat. E o mâncare de demult, gustoasă fără îndoială, dar poate un pic prea robustă pentru subțirile obraze ale vremurilor noastre. Originea mâncării este șvăbească, doar una dintre multele contribuții ale etniei germane din Banat la zestrea culinară locală.
Căutările prin amintirile culinare au început cu o provocare pe care mi-a lansat-o Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul unui demers de promovare a gastronomiei locale ca parte a patrimoniului cultural imaterial, LA PAS. Gustul ca patrimoniu, derulat în parteneriat cu Asociația CRIES, vor apărea în acest an patru rețete tradiționale bănățene vechi. Proiectul La Pas este inclus în dosarul de cadidatură al asociației și face parte dintre evenimentele și manifestările derulate sub egida Timișoara – Capitală Culturală 2023. Iată, după rețeta de Grenadiermarsch și cea de Șmoră coaptă, această robustă Kraut und Knedl sau găluște pe varză, își ocupă locul în proiect.
La fel ca precedentele rețete apărute în această serie, și cea de găluște pe varză este realizată în format video. Vă invit să o descoperiți în cele ce urmează, după lista de ingrediente, și aștept impresiile voastre.
Ingrediente Găluște pe varză – Kraut und Knedl
- 1 varză murată de 1,5 kilograme, bine desărată, în mai multe ape
- 500 de grame de costiță afumată (sau un amestec de afumături cu costiță, cârnați etc)
- o ceapă
- 40 de grame de untură
- 1 linguriță de semințe de chimen
- 1 lingură rasă de paprika dulce
- piper după gust
- opțional: cimbru, 1 foaie de dafin, mărar proaspăt tocat
pentru găluște:
- 250 de grame de făină
- 165 grame de apă
- 2 grame de drojdie uscată sau 7-8 grame de drojdie proaspătă
- 1 linguriță (5 grame) de sare
Rețeta video
Sper că v-a plăcut sau măcar v-a intrigat această veche amintire culinară. Cine știe, poate cei mai curioși din fire vor încerca rețeta de găluște pe varză! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns