
Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă





Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă. Cum se fac gogoșarii la borcan, în sos de muștar dulce-acrișor. Rețetă de gogoșari pentru iarnă, conservați la borcan, în sos de muștar.
Pentru rețeta de gogoșari în sos de muștar a trebuit să o sun pe mama, pentru că nu mai îmi aminteam exact cum făcea ea această conservă delicioasă, care e mai mult decât o murătură, e aproape ca un chutney, o garnitură perfectă lângă o bucată de friptură rumenă și suculentă, atât de gustoasă încât e musai să ștergi cu pâine și ultima picătură de sos rămasă în farfurie. Mama a trebuit să-și deschidă faimosul caiet, renunțase și ea la ei de câțiva ani.
Cât timp fata mea a fost mică, a manifestat o reacție de respingere categorică față de gogoșari, din cauza asta au fost ani în care n-am mai pus niciun borcan. Mărindu-se fata, ajungând să lucreze și să împartă bucatele aduse de acasă cu ai ei colegi, nu mică mi-a fost surpriza – și bucuria – că mi-a cerut să pun și eu ceva gogoșari. Așa că anul ăsta m-am învrednicit și am pus nu una, ci două rețete, cea cu sos de muștar dar și niște delicioși gogoșari umpluți cu conopidă.
Mi-e destul de greu să definesc rețeta de azi, nu știu unde e mai bine s-o încadrez, pentru că merge atât ca murătură, dar și pe post de mâncare de legume la borcan, cum ar fi zacusca sau ajvarul. Ceea ce știu sigur, însă, este că e absolut delicioasă, mi-a ieșit exact așa cum mi-o aminteam pe a mamei, din copilărie și am convingerea că o să vă placă și vouă.
Încă o precizare și trecem mai departe: cred că unul din motivele pentru care atât eu, cât și mama am cam lăsat deoparte rețeta asta în ultimii ani, este acela că, pe lângă toate lucrurile bune pe care mi le-a transmis pe cale genetică, împărtășim și un diabet de tip II. În varianta consemnată în caietul mamei, sosul dulce-acrișor și delicios care scaldă gogoșarii ăștia conține destul de mult zahăr, așa că e clar că acesta a fost unul din motivele pentru care ea a preferat să uite de ei și de vreo doi ani încoace, și eu. Doar că acum am adaptat rețeta și am făcut-o cu sirop de agave, așa că există gogoșari în sos de muștar dulce-acrișor chiar și pentru diabetici, viața e încă frumoasă! Cei care nu au grija glicemiei, pot înlocui zahărul, dacă doresc, cu miere de albine, pentru a folosi un îndulcitor natural.
Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă, ingrediente
- 2,5 kg de gogoșari (din care mi-au rezultat 1,6 kilograme gata curățați, vă spun doar orientativ)
- 250 de grame de muștar (eu am folosit muștar de Dijon, pentru că prefer gustul mai picant, dar puteți folosi orice fel de muștar vă place)
- 250 ml. oțet de vin de 9°
- 250 ml. ulei de floarea soarelui
- 250 de grame de zahăr (pe care eu l-am înlocuit cu 180 gr. sirop de agave)
- 1 lingură cu vârf de boabe de piper negru
- 4 foi de dafin
- 2 căței mari de usturoi (opțional)
- 80 de grame de sare grunjoasă pentru murături
Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă, sterilizarea borcanelor și capacelor
Pentru ca gogoșarii noștri în sos de muștar să se păstreze bine peste iarnă, e foarte important să se facă o sterilizare corectă a borcanelor și a capacelor.
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă, mod de preparare
1. Gogoșarii se spală foarte bine, se zvântă și se curăță de cotoare, semințe și nervuri. Evident, se vor alege doar gogoșari sănătoși pentru conservat, și se vor tăia după preferință, eu i-am tăiat în felii cam de 2-3 cm. lățime, dacă gogoșarii sunt mai micuți se pot tăia și în sferturi.
2. Se pregătește sosul: într-o cratiță suficient de mare ca să intre în ea și gogoșarii, care se vor adăuga ulterior, se pune muștarul, usturoiul fin zdrobit (dacă alegeți să-l folosiți, nu e obligatoriu dar parcă dă un pic de gust), oțetul, siropul de agave (în cazul meu) sau zahărul (sau mierea), uleiul de floarea soarelui, dafinul și piperul.
3. Se pune cratița pe foc și se fierbe la foc mediu 8-10 minute, până când zahărul se dizolvă complet și ingredientele, care la început par să nu se combine deloc unele cu altele, se ”împrietenesc” și formează un sos lucios, cu o consistență plăcută. Acum se adaugă sarea și se aduce la clocot, amestecând până când se dizolvă.
4. Imediat, se adaugă în cratiță gogoșarii, toți deodată. Se amestecă de câteva ori în gogoșari și, cu toate că sosul pare să fie insuficient, se acoperă cratița cu un capac și se fierbe la foc mediu timp de 8-10 minute.
5. După zece minute, gogoșarii au scăzut și sosul îi îmbracă frumos, s-au înmuiat destul ca să-i putem înghesui în borcane, dar încă își păstrează textura,. Gogoșarii nu trebuie să fie terciuiți, de aceea e bine să începem să îi testăm după ce au trecut primele 5-6 minute de când am acoperit cratița cu capacul, ca să nu fiarbă prea tare.
6. Se așază borcanele sterilizate pe o tavă metalică și se împart în ele gogoșarii cât sunt încă fierbinți, presându-i ușor cu dosul lingurii. Mie mi-au rezultat 4 borcane de 720 de ml.
7. Pe măsură ce punem câte un strat de gogoșari, adăugăm și sosul de muștar, până când umplem borcanele iar gogoșarii sunt frumos acoperiți de sos.
8. Se înfiletează strâns capacele (pregătite cum am arătat la partea despre sterilizarea borcanelor și capacelor, mai sus) și imediat, se întorc borcanele cu susul în jos, ca să se creeze vacuum.
9. După 5-6 minute, se întorc borcanele în poziția firească și se așază într-un ”cuib” căptușit cu materiale textile în mai multe straturi, învelindu-se bine cu pături, ca să păstreze temperatura înaltă cât mai mult timp. Nu e nevoie nici să se fiarbă în dunst, nici să se sterilizeze conținutul la cuptor, dacă borcanele și capacele au fost corect sterilizate iar capacele etanșează bine, atunci gogoșarii noștri se vor păstra mult și bine în cămară, unde se vor depozita după ce s-au răcit lent în al lor cuib bine căptușit.
Gogoșari în sos de muștar, rețetă pentru iarnă, cum se păstrează
1. La fel ca orice altă conservă, e esențial să fie păstrați gogoșarii într-un loc răcoros, ferit de lumina directă a soarelui (o cămară bine ventilată e perfectă).
2. Capacele borcanelor în care se păstrează gogoșarii în sos de muștar constituie un indiciu perfect despre starea conservei: fiecare capac are la mijloc o porțiune convexă, ușor ridicată în sus. Dacă această ”bulină” poate fi apăsată după ce borcanul s-a răcit, pocnind ușor, e bine ca acel borcan să se consume deîndată, pentru că nu va rezista, e un semn că nu s-a creat vacuum. Dimpotrivă, borcanele cu ”bulina” atrasă în jos, înspre conținutul borcanului, care e fixă și pe care nu o putem apăsa, cu un ușor păcănit, sunt bine sigilate și se vor păstra perfect.
3. Odată ce s-a deschis un borcan de gogoșari în sos de muștar, e bine să se consume cât mai repede. Nu umblăm în borcan cu furculițe murdare de alte alimente, nici nu mâncăm direct din borcan, dacă avem intenția de a-l păstra mai mult timp. Borcanele desfăcute, în care mai rămâne ceva conținut, se vor păstra la frigider, încercând să urgentăm consumul lor.
Să vă fie de folos!
Alte rețete de murături și conserve de legume pentru iarnă:
Lasă un răspuns