
Salată de fasole roșie cu avocado și chorizo






Salată de fasole roșie cu avocado și chorizo – rețetă rapidă, super gustoasă și aromată. Încearcă să pregătești și tu această salată de fasole roșie cu avocado, rețeta o găsești mai jos, explicată detaliat, pe pași.
Așa pasionată de gătit cum sunt eu, am ajuns, iată, în punctul în care pot spune că, dac-ar trebui să aleg între o strachină de ciorbă sau o friptură și o salată bună, în nouă cazuri din zece aș opta pentru salată. În primul rând, pentru că salatele sunt atât de ofertante din punctul de vedere al aromelor, poți să le combini în fel și chip. Cel puțin la fel de important mi se pare că în salate poți combina legume și verdețuri neprelucrate termic, bucurându-te de tot ceea ce a pus în ele mama natură. Sau, cum am făcut în această salată de fasole roșie cu avocado și chorizo, poți combina ingrediente gătite delicat, așa cum este fasolea roșie pe care am ales-o, cu ingrediente proaspete și să-ți iasă ceva nemaipomenit de proaspăt, colorat și delicios!
Minunea de salată de fasole roșie, colorată și mai ales super gustoasă, din poza de mai sus, am gătit-o în 15 minute. Mai mult, m-am și oprit din când în când ca să fac poze. Îndrăznesc să cred, deci, că ție îți va ieși chiar mai repede de atât. Mult mai mult a durat să o ”gândesc”, să creez în minte o combinație de ingrediente care să se potrivească perfect și care să fie și extrem de hrănitoare.
Pe scurt, despre ingredientele alese
M-am gândit la fasole roșie, pentru că e plină de fibre benefice pentru digestie și proteine vegetale de înaltă calitate. Și tot de înaltă calitate am vrut să fie și sortimentul folosit, așa că am ales o conservă de fasole roșie de la D’Aucy. Este un brand în care am totală încredere, știu sigur că în conservele lor sunt doar legume, apă și sare, niciun fel de aditivi, coloranți sau conservanți. Mai mult, sortimentul folosit este gătit delicat la abur, la un asemenea nivel de perfecțiune încât nu cred că aș fi putut să o gătesc la fel la mine acasă.
În imaginea de mai sus sunt principalele ingrediente folosite pentru această salată de fasole roșie. Conserva de fasole roșie de la D’Aucy, gătită la aburi, excepțional de gustoasă, cu boabe întregi și cremoase. Un avocado – alegeți unul a cărui coajă să cedeze puțin la pipăit, să-l simțiți un pic moale. Ardei gras, care aduce gust dar și textură în această salată, am folosit galben și roșu, în ideea obținerii unei salate cu un colorit frumos. Ardeiul jalapeno, pe care l-am ales nu doar pentru că e iute, ci mai ales pentru că are o aromă excelentă. Cubulețele de chorizo, după părerea mea, sunt opționale. Sigur, dau o aromă foarte interesantă preparatului, dar salata iese la fel de gustoasă și în varianta sa vegană. Și, în sfârșit, frunzele de coriandru, pe care, dacă doriți neapărat, le puteți înlocui cu pătrunjel, însă părerea mea este că, în salata asta, coriandrul chiar își are rolul lui bine definit.
Ingrediente salată de fasole roșie cu avocado și chorizo
- 1 conservă de 326 de grame de fasole roșie gătită au vapeur, produsă sub brandul D’Aucy
- 1 avocado mare, copt
- 80 de grame de chorizo cuburi
- 250 de grame de ardei gras – eu am folosit ½ ardei roșu și ½ ardei galben
- 1 ardei jalapeno verde
- 2-3 fire de ceapă verde
- 1 lămâie
- 15 grame de coriandru verde
- 40 ml. ulei de măsline
- 1 linguriță de sirop de agave sau miere
- sare și piper după gust
Salată de fasole roșie cu avocado și chorizo – mod de preparare
1. Deschidem conserva de fasole roșie și o răsturnăm într-o sită așezată deasupra unui castron în care să se colecteze lichidul. După ce se va scurge bine, vom clăti boabele mari și frumoase sub jet de apă rece.
2. Într-o tigaie antiaderentă, rece, punem cubulețele de chorizo. Punem tigaia pe aragaz și pornim focul, fixându-l la o poziție medie. Grăsimea din chorizo se va topi și vom rumeni ușor cubulețele de chorizo în aceasta, 2-3 minute.
3. Scoatem cubulețele de chorizo din tigaie pe un șervet din hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de grăsimea în exces.
4. Răzuim cam ½ de linguriță de coajă de lămâie, doar partea galbenă, de la suprafață. Tăiem lămâia în două și o stoarcem de suc, pe care-l colectăm într-un castron, prin sită, să scăpăm de sâmburi. Curățăm avocado de sâmbure și coajă și-l tăiem în cuburi. Punem cuburile de avocado în zeama de lămâie colectată în castron și amestecăm, prevenind astfel oxidarea acestuia.
Dressing cremos cu ceapă verde și coriandru proaspăt
5. Tocăm în bucăți cam de 1-2 cm frunzele de ceapă. Rupem frunzele de coriandru (sau pătrunjel, dacă preferați) de pe tulpini și le păstrăm deoparte. Tulpinile de coriandru le tocăm mare, din cuțit. În vasul unui chopper sau blender punem coaja rasă de lămâie, frunzele de ceapă și tulpinile de coriandru tocate. Adăugăm uleiul de măsline, mierea sau siropul de agave, 1 linguriță rasă de sare și piper după gust. Peste toate ingredientele din chopper, scurgem printr-o sită toată zeama de lămâie de pe cuburile de avocado.
6. Prelucrăm la blender sau chopper câteva zeci de secunde, maximum un minut. În final, vom obține un dressing cremos, de o culoare verde vibrantă. Gustăm dressingul și adăugăm sare/piper/lămâie după gust. Acesta trebuie să fie bine asezonat, toate celelalte ingrediente din salata de fasole roșie vor trebui să își ia gustul din acest dressing.
Asamblarea salatei
7. Tocăm cubulețe ardeiul gras iar ceapa verde o tocăm rondele. Clătim fasolea roșie, așezată în sită, sub jet de apă rece și o scurgem bine. Punem într-un castron ardeiul și ceapa verde, fasolea și cuburile de avocado și amestecăm totul.
8. Peste ingredientele din castron, adăugăm dressingul obținut la pasul 6. Omogenizăm, amestecând ușor, așa încât fiecare bucată să vină în contact cu dressingul. Gustați salata și dacă mai este nevoie, mai adăugați un strop de sare fină, amestecând ușor după aceea. În final, adăugăm și cubulețele de chorizo. Practic, în acest moment salata este gata, mai trebuie doar garnisită cu frunzele de coriandru (sau pătrunjel).
Servirea salatei
Salata de fasole roșie cu avocado și chorizo se servește imediat după preparare, când ingredientele au textura cea mai plăcută: ardeiul crocant, fasolea și avocado cremoase etc. Se poate servi direct din castronul în care s-a pregătit sau se poate monta pe un platou/o farfurie întinsă etc. Alături, se pot oferi chipsuri de tortilla sau pâine prăjită. Garnisită cu frunze de coriandru proaspăt, salata are un gust extrem de fresh și delicios. Este foarte gustoasă ca atare dar și servită ca garnitură, alături de pui sau porc la grătar sau la cuptor.
Mai multe rețete de salate găsești cu un click pe poza de mai jos!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns