Salata Shuba sau Șuba – cu pește marinat și multe legume colorate – rețetă detaliată
Salata Shuba sau Șuba – cu pește marinat și multe legume colorate – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente exactă și modul de lucru ilustrat cu poze pas cu pas. Salată aperitiv din legume fierte cu pește și maioneză.
Denumirea salatei pe care v-o propun azi parcă ne sugerează o blaniță călduroasă, numai bună să ne învelească pe timp de iarnă. Nu e deloc greșită imaginea asta, pentru că denumirea originală, în limba rusă, a acestei salate este „selyodka pod shuboy”, ceea ce s-ar traduce ca hering în haină de blană. Salata Shuba este foarte populară în Rusia dar și în Belarus, Lituania și Letonia, Ucraina și Kazahstan. Categoric, la noi a ajuns prin Republica Moldova.
Indiferent de unde provine salata Shuba, ceea ce e de reținut despre ea e că e spornică și are ingrediente ușor de găsit și necostisitoare. Cele mai multe dintre acestea sunt legumele, fierte sau coapte și apoi rase. Specific salatei este că toate ingredientele se asamblează în straturi și sunt legate între ele cu o maioneză bine asezonată. E o salată cu aspect festiv, care merge perfect de sărbători. Dacă vă place peștele (care nu e predominant, totuși) sigur veți aprecia și salata asta.
Ingrediente Salata Shuba
- 200 de grame de pește marinat (hering sau macrou)
- 1 ceapă roșie mică (40 de grame a avut a mea)
- 500-600 de grame de cartofi roșii (din cei ceruiți, mai fermi)
- 3-4 morcovi de mărime medie (200-250 de grame în total)
- 1 sfeclă roșie medie-mare (390 de grame a avut a mea)
- 250 de grame de maioneză gata preparată
- 6 ouă de mărime medie, fierte tari
- 50 de grame de muștar (eu am folosit muștar Dijon, mai picant)
- zeamă de lămâie după gust
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat, pentru decor
Mod de preparare Salata Shuba
Despre ingrediente
Evident, așa cum ați văzut deja, gramajele sunt orientative. Nu se întâmplă nimic dacă veți folosi mai puțini cartofi și mai mulți morcovi. De asemenea, la legume, diferențele de 50 de grame în plus sau în minus nu fac cine știe ce diferență.
Ceea ce este specific pentru rețeta de salată Shuba este că se face cu pește marinat, mai precis cu hering. Există variante și cu pește afumat dar acestea au apărut pentru că li s-a părut unora că peștele marinat e mai greu de găsit. Eu am luat aceste fileuri de hering marinat de la vitrina asistată din Kaufland și sunt sigură că se găsesc și în alte părți. Au avut un gust excelent, de altfel.
Maioneza recomand să fie preparată în casă, din gălbenușuri crude sau fierte sau din ou întreg, cum preferați.
Pregătirea legumelor
1. Am spălat bine cartofii întregi (cu coajă cu tot). Morcovii i-am spălat, i-am răzuit de coajă și i-am clătit bine. Am fiert morcovii și cartofii separat, în apă cu sare, până când au putut fi ușor străpunși cu furculița, apoi i-am scurs de apă și i-am lăsat să se răcească.
2. Sfecla am spălat-o bine și am copt-o în cuptorul preîncins la 200°C, până s-a înmuiat bine (a intrat ușor furculița în ea). În cazul meu, asta a durat 50 de minute.
3. Am lăsat toate legumele să se răcească bine, apoi le-am curățat de coajă (cartofii și sfecla). Am ras toate legumele pe răzătoarea cu găuri mari și le-am colectat separat, în trei castronele diferite.
Ouăle se fierb în coaja, să fie tari.
4. După ce am fiert ouăle (vreo 10 minute), le-am scurs de apa fiartă și le-am pus în apă rece, să se răcească. Le-am decojit de coajă apoi le-am tăiat în jumătăți, pe lungime. Am scos gălbenușul din ouăle fierte și l-am colectat separat de albușuri.
5. Am ras pe răzătoarea cu găuri mari ouăle, separat albușurile și gălbenușurile. Răzătura de albuș și gălbenuș, de asemea, am colectat-o separat.
Peștele marinat și ceapa
6. Am verificat cu atenție fileurile de pește marinat să nu cumva să aibă vreo urmă de osciori. Am tăiat peștele în cubulețe, cam de 6-7 mm.
7. Am curățat ceapa roșie și am tocat-o cubulețe, cu ceva mai fine decât cele de pește marinat.
Înainte de a asambla salata
8. Înainte de a trece la asamblarea salatei, am asezonat bine maioneza. Am ținut cont că maioneza este cea care dă gust, de fapt, multelor ingrediente pe care le conține salata Shuba. Am amestecat maioneza cu sare fină, piper proapăt măcinat și am adăugat și zeamă de lămâie, dar și muștar picant.
În final, am împărțit maioneza în trei cantități egale, pentru că urmează să o folosesc pentru trei straturi.
Asamblare salată Shuba
Salata Shuba se poate monta fie în formă de tort, așa cum am procedat eu (și cum e cel mai frecvent) fie într-o caserolă adâncă, potrivită și pentru servire. E o variantă mai comodă dar poate nu la fel de festivă. Dacă preferați această abordare, vă sugerez să alegeți eventual un vas de sticlă, să se vadă frumos straturile diferit colorate. Eu am montat salata pe un platou plat, pe care am așezat inelul detașabil al unei forme de tort cu cerc, cu diametrul de 22 centimetri.
9. În inelul detașabil, bine așezat pe un platou rotund, am pus cartofii rași și i-am presat ușor, cu dosul lingurii. Am asezonat cartofii cu sare și piper proaspăt măcinat.
Peste acest prim strat, de cartofi rași, am întins un prim strat de maioneză (unul dintre castronelele de la pasul 8).
10. În continuare, am presărat uniform ceapa roșie tocată. E important să se presare uniform, pentru ca salata să aibă același gust în fiecare îmbucătură. Peste ceapa roșie, am presărat imediat peștele marinat, tocat în cubulețe.
Atenție, din următoarele straturi păstrăm câte puțin pentru decor!
11. Următorul strat a fost de morcovi. Înainte de a-i presăra în formă, însă, am scos într-o caserolă mică 2 linguri de morcovi rași, pe care i-am păstrat pentru decor. Tot restul morcovilor rași l-am întins deasupra peștelui marinat, într-un strat uniform. Am presat ușor, cu dosul lingurii, pe toată suprafața.
Deasupra stratului de morcovi rași am distribuit al doilea strat de maioneză (am epuizat încă un castronel).
12. Am scos 1 lingură cu vârf din răzătura de albuș ras separat, într-o caserolă mică, apoi am format următorul strat. Evident, acesta a fost din albușul ras, pe care l-am presat ușor, cu dosul lingurii.
13. La fel, din gălbenușul ras am pus la păstrare, pentru decor, 1 lingură bună, apoi am format un strat uniform de gălbenuș ras, deasupra celui de albuș.
14. Am stors bine, bine sfecla rasă, să nu se scurgă și să păteze salata. Am păstrat 2 linguri cu vârf de răzătură de sfeclă separat apoi am întins sfecla rasă peste gălbenuș.
15. Am întins ultimul strat de maioneză, apoi am înfoliat salata și am lăsat-o la frigider, peste noapte. Tot în frigider am păstrat și răzătura de legume/ouă pe care le-am pus deoparte, pentru decor.
Decor și servire
A doua zi, am îndepărtat folia și inelul detașabil. Salata și-a păstrat foarte bine forma, e exact ca un tort. Decorul salatei se poate face după imaginația fiecăruia. Emblematic, însă, pentru salata Shuba, este aspectul de cercuri concentrice, colorate diferit. Am optat și eu, așadar, pentru a nu mă abate de la această regulă nescrisă, și am format cercuri din legumele rase păstrate, ouă și pătrunjel. A ieșit chiar foarte apetisantă, zic eu!
Salata Shuba se servește rece, ca aperitiv sau pe un bufet suedez, alături de alte aperitive și salate. Atrage întotdeauna toți ochii, pentru că arată foarte drăguț și e și foarte gustoasă. La servire, se oferă pâine (prăjită sau nu) și se pot oferi și felii de lămâie, pentru cei care preferă mai multă aciditate. În poza de mai jos puteți vedea cât de bine își menține forma nu doar pe platou, dar și atunci când este porționată.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE APERITIV DESCOPERIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns