Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Zamă acră ca-n Harghita

Zamă acră ca-n Harghita

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

zama acra cu maruntaie - pipote si inimi - acrita cu moare de varza

Ciorbă cu măruntaie de pasăre – pipote și inimi – acrită cu moare de varză

”Mama Bună” a mea era ardeleancă din Harghita. Avea ea în repertoriul ei culinar câteva zămuri deosebite, v-am povestit acum ceva timp despre ciorba de burechițe și mi-am amintit de curând și rețeta pe care vreau să v-o propun azi, pe care ea o numea simplu ”zamă acră”.

Poveștile ei erau pline de farmec, întotdeauna mă făcea să văd, cu ochii minții copilului care eram, locul în care se întâmplau cele istorisite de ea, dar și oamenii care le erau personaje. De exemplu, această zamă acră pare-se că făcea parte din tradiția nunților din satul ei de munte, în care iarna ținea mai mult de jumătate de an iar troienele atingeau grinda. Cuvintele ei zugrăveau minunat toată acea desfășurare de voie bună, florile de gheață de la ferestre, oameni voioși scuturându-și cizmele de zăpadă și înghesuindu-se să danseze cu mireasa, în timp ce în bucătărie, în jurul cazanelor mari, pline cu zeama galbenă și grasă, o mulțime de femei decupau cu degete harnice aluatul pentru ”crutoanele” care fac zama asta atât de specială.

Curioși de rețetă? În cele ce urmează, nu am putut să mă abțin de la o scurtă introducere în atmosferă, cu atât mai mult că e iarnă și la noi și o zamă acră ca-n Harghita ne poate încălzi inimile într-un fel minunat.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6-8
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Ciorbă cu măruntaie de pasăre – pipote și inimi – acrită cu moare de varză

  • 2 litri de supă de pui concentrată
  • 800 de grame de măruntaie de pasăre (pipote și inimi, puteți folosi și gâturi, vârfuri de aripi etc, dacă vă place)
  • 2 morcovi mărișori
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • țelină cât 1 ou
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de cimbru + 2 foi de dafin
  • 500 ml. moare de varză bună și aromată
  • 150 ml. bulion de roșii
  • 2 gălbenușuri proaspete
  • 250 ml. de smântână grasă
  • verdeață tocată (pătrunjel verde)
  • sare și piper

crutoane:

  • aluat de tăiței din 1 ou. 1 praf de sare și 100 de grame de făină
  • ulei vegetal pentru prăjit

Preparare Ciorbă cu măruntaie de pasăre – pipote și inimi – acrită cu moare de varză

1. În imaginea de mai jos vedeți cum am pregătit tot ceea ce aveam nevoie pentru a pune ciorba pe foc. În carafa mare e supa de pui, pe care am pregătit-o din spate, labe, gât și aripi, și trebuie să spun că dacă veți încerca să faceți ciorba asta cu apă nu va fi chiar același lucru, o bază consistentă de supă concentrată va face ca la final zeama să vă facă buzele să se lipească una de cealaltă și atunci când o veți da la rece, să se închege ca piftia. Pipotele și inimioarele sunt tăiate în bucățele mici, de 1-2 cm., legumele bine curățate, spălate și tocate cubulețe, usturoiul zdrobit, buchețelul cu cimbru și dafin legat cu ață de bucătărie ca să fie mai ușor de găsit și îndepărtat la final.

ingrediente zama acra cu maruntaie de pasare

2. Se pune pe foc supa de pui, într-o oală de 4 litri. Se înfierbântă bine și se adaugă pipotele și inimioarele tăiate în bucățele. Tot acum se adaugă și buchețelul aromat de cimbru și dafin. Se fierbe la foc mic spre mediu, îndepărtând la nevoie spuma, până când pipotele sunt aproape pătrunse, apoi se adaugă legumele tocate (inclusiv usturoiul) și se fierbe totul în continuare, până când bucățelele de măruntaie sunt fragede iar legumele se gătesc bine și ele.

zama acra cu maruntaie de pasare cu pipote si moare de varza, preparare 1

3. Cât timp zama fierbe pe foc, se pregătește un aluat de tăței, frământând 100 de grame de făină cu 1 ou bătut cu 1 praf de sare, până când se obține un aluat tare, dar foarte neted și complet nelipicios.

zama acra cu maruntaie de pasare - aluat de taitei

4. Se lasă aluatul să se odihnească, acoperit cu un bol, sau învelit într-o folie/pungă de plastic, cam 20-25 de minute, apoi se întinde în foaie subțire cu ajutorul sucitorului, pe planul de lucru presărat cu făină. (Găsiți modul de preparare al aluatului de tăței descris în detaliu aici). După ce aluatul e întins în foaie subțire, se decupează cerculețe… cu un degetar. Așa făcea Mama Bună. Puteți crede că nu am un degetar în casă? Abia am găsit un căpăcel de o dimensiune apropiată, la o sticlă de ulei cu pulverizator.

zama acra cu maruntaie de pasare - pregatire crutoane 1

5. Se încinge ulei din abundență într-o tigaie, la foc mediu, și se prăjesc în câteva șarje cerculețele de aluat de tăiței decupate. În foarte scurt timp, acestea se umflă ca niște mici mingi aurii. Atenție, focul trebuie să fie suficient de mare ca să se umfle aluatul, dar nu atât de încins ca să se ardă imediat. Deîndată ce devin aurii, se scot crutoanele din ulei cu o spumieră și se pun pe șervete de hârtie absrbantă, ca să se dreneze de ulei.

pregatire crutoane din aluat de taitei - zama acra cu maruntaie de pasare (pipote si inimi)

6. După ce atât pipotele și inimioarele de pui, cât și legumele au fiert bine, se scoate buchețelul cu cimbru și dafin din zeamă și se adaugă moarea de varză și bulionul. Se mai clocotește de câteva ori apoi se gustă de sare. Nu am adăugat sare până acum, la final, pentru că atât supa, cât și zeama de varză sunt deja sărate. Dacă e nevoie, se sărează zeama acum și se adaugă și piper după gust. Se trage ciorba de pe foc.

Într-un castronel se bat cele două gălbenușuri cu smântâna până se omogenizează bine. Se adaugă verdeața tocată și un polonic bun de zeamă fierbinte. Se omogenizează bine dresura și se toarnă în oala cu ciorba fierbinte, amestecând bine.

zama acra cu maruntaie de pasare- pipote si inimi, acrita cu moare de varza, preparare 4

7. Ciorba va fi suficient de acră de la zeama de varză, foarte aromată și foarte hrănitoare. Se servește fierbinte, cu crutoanele din aluat de tăiței pe care le-am pregătit. Poftă bună!

Ultima rețetă publicată

zama acra ca-n harghita cu maruntaie de pasare si moare de varza

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Zamă acră ca-n Harghita

  1. Corni spune:

    Foarte mishto reteta. Din pacate nu am avut timpul necesar sa fac supa concentrata si nici crutoanele, zeama de varza nu am avut, dar am pus bors. In loc de crutoane am pus cartofi, ca fiica-mii ii plac mult in ciorba. Delicioasa combinatia cimbru – bors. O s-o mai fac, poate data viitoate o sa am si zeama de varza si supa concentrata. Multumesc Laura :)

  2. Gheorghe spune:

    Foarte buna.Am reusit-o.Multumesc pentru reteta.

  3. Ionut spune:

    arata interesant, o sa o rog si eu pe mama sa imi pregateasca, merci pentru reteta, cautam ceva ciorba mai diferita

  4. padineanu spune:

    Excellent!!!

  5. Ioana spune:

    Am facut ciorba. E excelenta, are un gust minunat si chiar mi s-au lipit buzele, asa cum scrie in reteta! Crutoanele sunt superbe, o sa le folosesc si la alte supe, multumesc din suflet!

  6. Ariana spune:

    Am citit multe din retetele postate de D-voastra! O sa le incerc pe cele care nu necesita prajire in ulei.Multumesc Doamna!!!

  7. Lavinia spune:

    Am facut ieri ciorba asta. E buna, dar cred ca daca o condimentam cu leustean in loc de cimbru si dafin, iesea cu adevarat perfecta. Asa mi se pare ca se apropie la gust cu tocanita de maruntaie. Asta e parerea mea…

    • Lavinia, așa cum ai spus, e o chestiune de gust. Dacă te aștepți ca toate ciorbele să aibă gust de leuștean și toate tocănițele gust de cimbru, poate fi derutant când nu dai peste gustul așteptat. :) Mie îmi cam plac surprizele, ce-i drept, dar pe viitor sigur că poți asezona ciorba în stilul tău.

  8. Ceia goji spune:

    la cum arata parca acum iti vine sa apuci o bucata din monitor :)

  9. NICOLETA spune:

    TREBUIE S-O FAC NEAPARAT…

  10. Aioanei dan alexandru spune:

    Sigur este ceva fff. bun cat de curand intra la preferatele mele

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE