Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Fursecuri cu untura si lamaie ”Stelute albe”

Fursecuri cu untura si lamaie ”Stelute albe”

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

stelute albe 9Fursecuri cu untura si lamaie ”Stelute Albe”. Fursecuri sau biscuiti fragezi cu untura si aroma de lamaie. Fursecuri – biscuiti – usor de facut, ieftini si naturali

Azi am dat oficial startul pregatirilor de Craciun. Evident, vreau sa am pe platouri cat mai multe prajiturele delicioase, foarte diverse si aspectuoase, asadar, nu am cum sa-mi las toata treaba pe ultima suta de metri, pentru ca risc sa petrec Craciunul istovita, in pat. Cu un minimum de planificare, oboseala poate fi diminuata – si pentru asta am stabilit mai intai care anume prajiturele sunt cel mai „longevive”, alegand sa le pregatesc pe acelea mai intai. M-am oprit asupra unor biscuitei deliciosi, care, pe masura ce sunt pastrati mai indelung, devin, parca, tot mai fragezi, pe care i-am imbracat intr-o hainuta de sarbatoare:

Ingrediente Fursecuri cu Lămâie și untură ”Steluțe Albe”

  • 150 de grame de untura de porc alba, nesarata/sau 175 de grame de unt cu 82% grasime
  • 200 de grame de zahar
  • 1 lamaie
  • 1 albus
  • 330 de grame de faina (cantitatea de faina poate fluctua putin in functie de dimensiunea albusului si a lamaii)
  • 1 plic de zahar vanilat
  • pentru finisat: eu am optat, de aceasta data, pentru o glazura din 100 de grame de ciocolata alba si cateva perlute de zahar, dar, cu alte ocazii, am dar pur si simplu biscuitii cu zahar praf, sau i-am lipit cate doi cu gem de macese si i-am pudrat cu zahar dupa aceea
  • faina pentru presarat

Preparare Fursecuri cu Lămâie și untură ”Steluțe Albe”

Untura (sau untul), zaharul si zaharul vanilat se bat spuma cu mixerul (eu am dat totul la robot):

stelute albe 2

Se adauga mai intai albusul, iar dupa completa omogenizare a acestuia, se adauga zeama si coaja de lamaie, mixand bine:

stelute albe 3

Apoi se adauga faina si se amesteca totul pana la obtinerea unui aluat de consistenta destul de moale:

stelute albe 4

Aluatul se pune intr-un bol si se da la frigider pentru jumatate de ora:

stelute albe 5

Dupa trecerea acestui timp, se aprinde cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius.

Pe planul de lucru presarat cu faina, se intinde aluatul in grosime de aproximativ 3 milimetri, decupandu-se cu o forma pentru prajituri – stea (sau alta forma, dupa dorinta fiecaruia):

stelute albe 6

Stelutele se transfera cu ajutorul unui cutit (sunt fragile, atentie!) pe tava acoperita cu hartie de copt (mi-au iesit doua tavi, pe care le-am copt pe rand):

stelute albe 7

Se dau la cuptorul deja incins, pentru aproximativ 10 minute – trebuie sa ramana albe:

stelute albe 8

Cat sunt fierbinti, sunt inca moi, dar pe masura ce se racesc vor capata o consitenta de biscuite fraged si crocant. In sectiune, biscuitii sunt aerati, cu aspect sfaramicios:

stelute albe 09

Pentru a-i finisa, am topit pur si simplu ciocolata alba rupta in bucati, impreuna cu 3 linguri de apa. Am distribuit glazura cu o lingurita deasupra biscuitilor si am presarat perlutele de zahar:

stelute albe 10

Ultima rețetă publicată

Mentionez ca biscuitii pudrati cu zahar (fara glazura, deci) se pot pastra muuult si bine intr-o cutie bine inchisa. Glazurati, nus’ ce sa zic, e prima data cand ii fac asa. Sunt minunati alaturi de cafea sau ceai, au un gust pronuntat de lamaie.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 comentarii la Fursecuri cu untura si lamaie ”Stelute albe”

  1. adinamp spune:

    Multumesc pentru o reteta delicioasa. Am adaptat margarina in loc de untura si galbenus in loc de albus. Delicios!

  2. Diana spune:

    O adevarata insipiratie de Craciun. Gustos si usor de preparat!

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte frumoase, Diana :). Asa de dragute sunt incat, pentru ca si pe-afara se mai vede cate-un petec de zapada, parca m-ai inspirat sa impodobesc promul din nou :)).

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte frumoase, Diana :). Asa de dragute sunt incat, pentru ca si pe-afara se mai vede cate-un petec de zapada, parca m-ai inspirat sa impodobesc promul din nou :)).

  3. maria elena spune:

    Draga Laura, as vrea sa stiu daca se poate pune praf de copt in aluat. Multumesc frumos.

  4. Elenapantazirob spune:

    arata foarte bine dar daca nu am untura ii pot face cu ulei astept raspunsul tau o zi buna pa

    • Anonim spune:

      Elenapantazirob, nu stiu, cu toata sinceritatea, nu am incercat niciodata sa le fac cu ulei. Poate ar merge, dar trebuie sa fii atenta si sa ajustezi cantitatea de faina. Sunt chiar curioasa.

  5. gratiela spune:

    laura ce multa intelepciune tia dat bunul dumnezeu esti o femee binecuvintata esti exact ceea ce mi doream

  6. Anonymous spune:

    In aceasta reteta apar cuvintele magice "gem de macese". Acesta este gemul copilariei mele si pana acum nu ma pot lauda sa fi mancat ceva mai bun, deci daca ai o reteta pentru acest gem, as fi incantata sa o incerc. Multumesc si spor la treaba. :) Ena

  7. laura laurentiu spune:

    Raluca, daca vrei sa le faci cu unt, inlocuieste albusul cu un galbenus. O sa iasa sigur, doar sa ai grija ca untul sa fie sa fie rece, iar aluatul, odata framantat, sa il mai tii la frigider cel ptuin jumatate de ora. Sarbatori fericite!

  8. Raluca spune:

    Buna, Laura; multumim pt retetele frumoase si inspirante pt Craciun, vine si intrebarea mea…: ai incercat fursecutele si cu unt in loc de untura? care ar fi diferenta. intreb nu din preocupare de calorii,nu pt ca nu apreciez untura la adevarata ei valoare, ci pt ca nu cred ca o voi gasi. o sa ma rog de ei la magazinul organic de unde cumpar carne, macar de un pic pt sarmale si poate jumari, dar nu garantez ca va ajunge si pt prajituri. daca m-ai putea lumina as fi fericita, eu parca totusi le-as incerca ca tare sunt dragute. in rest, numai fericire si bucurii tie si familiei de Sarbatori. sarutari din Vancouverul ploios…Raluca

  9. laura laurentiu spune:

    Marcela draga, multumesc din suflet! Un Craciun plin de lumina si linsite si un An Nou mai bun iti doresc si eu, tie si celor dragi tie!

  10. laura laurentiu spune:

    Anca, iti mutlumesc mult! Chiar maine o sa ridic premiul de la tine!

  11. Marcela S. spune:

    Craciun fericit Laura draga! Un an nou plin de bucurii si sanatate tie si familiei! Te pup.

  12. ANCA spune:

    BUNA LAURA
    MA BUCUR SA TE CUNOSC :)
    SA STII CA SI EU MA PREGATESC DE PEACUMA CU PARAJITURELELE PENTRU CA VOM FII O FAM NUMEROASA :) SI FIECARE VA ADUCE CEVA BUN :) SI IMI PLAC SI ACESTI BISCUITI SAU FURSECURI AI TAI
    TE ASTEPTA UN PREMIU LA MINE PE BLOG DACA ITI FACE PLACEREA :) VAD CA AI UNUL DAR POTI ALEGE PE CARE NUL AI
    SARBATORI FERICITE?SI SA STII CA AI O VOCE FF FRUMOASA SI IMI PLACE FOLCLOORUL ROMANESC

  13. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, draga mea!

  14. Just me spune:

    DACA ITI FACE PLACERE , TI-AM OFERIT UN PREMIU LA MINE PE BLOG!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE