Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane
Zilele trecute, cineva ma intreba, intr-un comentariu la una dintre retetele de pe acest blog culinar, „ce sa fac cu albusurile?”. Era o reteta cu mai multe galbenusuri si albusurile le-am pastrat la frigider (sau le-am congelat) cum fac de fiecare data cand imi raman, pana le gasesc o alta intrebuintare. Iata ce se poate face, deci, cu cateva albusuri ramase de la alt preparat, puteti pregati o rulada de bezea cu nuca fina, delicioasa, pe care s-o umpleti cu crema preferata, eu am ales sa o umplu cu o crema pe baza de pireu de castane.
Ingrediente Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane:
pentru foaia de bezea cu nuca:
- 4 albusuri
- 1 praf de sare
- 4 linguri cu varf de zahar tos
- 100 de grame de nuca
pentru crema de castane:
- 250 de grame de pireu de castane (un pachet)
- 150 de ml. de smantana pentru frisca
in plus: (optional, rulada se poate decora si in alt mod, de exemplu se poate imbraca in frisca)
- glazura: 30 de ml. de smantana pt. frisca + 80 de grame de ciocolata cu lapte
- pe deasupra: 50-60 de grame de pireu de castane pt. dat prin sita
- cateva castane glasate
Preparare Rulada de bezea cu nuca umpluta cu crema de castane
Albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga zaharul pe rand (cate o lingura) si se bat in continuare pana cand zaharul este complet dizolvat.
Se adauga nuca macinata la compozitia de albusuri.
Se amesteca usor si se toarna compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt (pentru ca tava mea a fost cam prea mare, am distribuit bezeaua sub forma unui dreptunghi de cca. 38×28 cm., chiar daca tava nu s-a umplut). Se niveleaza bezeaua.
Se coace in cuptorul preincalzit la 160 de grade celsius, pana cand marginile devin aurii si suprafata usor bruna (proximativ 20-25 de minute, supraveghind continuu); foaia de bezea nu trebuie sa se usuce ca pentru bezele, ci sa fie maleabila.
Foaia de bezea cu nuca se rastoarna imediat cu tot cu hartia de la baza pe o alta coala de hartie de copt, curata. Cu grija, se desprinde hartia pe care s-a copt.
Se ruleaza foaia in hartia de copt curata si se asteapta sa se raceasca complet.
Inte timp, se prepara crema: pireul de castane (sa nu fie congelat) si smantana pentru frisca se pun intr-un bol (poza din stanga). Se mixeaza mai intai pe viteza mica, apoi pe viteaza mare pana se formeaza o crema spumoasa, care pentru gustul meu este destul de dulce, daca se doreste, se mai poate indulci cu 1-2 linguri de zahar pudra.
Rulada racita se desface si se acopera cu toata crema.
Se ruleaza la loc rulada cu crema inauntru.
Se poate decora dupa preferinta, o varianta ar fi sa se prepare o cantitate dubla de crema de castane si sa se imbrace rulada si pe dinafara, se poate, deasemenea, imbraca cu frisca batuta, glasa cu ciocolata etc. Eu am turnat peste rulada glazura de ciocolata cu lapte, apoi am dat prin sita ceva pireu de castane (natur) si am asezat cateva castane glasate. Chiar imi place cum arata, dar parca gustul imi place si mai mult :).
Se serveste rece, cu pofta si cumpatare, ca e buna rau si parca te invita sa-ti mai tai o felie :P.
Lasă un răspuns