![briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata reteta pas cu pas](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/uploads/2018/02/brioșe-pufoase-cu-vanilie-și-bucățele-de-ciocolată.jpg)
Brioșe pufoase cu vanilie și bucățele de ciocolată
![Pregatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/pregatire.png)
![Gatire](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/gatire.png)
![Timp total](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/total.png)
![Portii](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/portii.png)
![Grad dificultate](https://www.lauralaurentiu.ro/wp-content/themes/rtmnew/images/usor.png)
Briose pufoase cu vanilie și bucatele de ciocolata, un desert de casă ușor de preparat, gata în maxim o oră, foarte gustoase, gătite cu ingrediente la îndemână. Cum se prepară briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata.
Aceste brioșe pufoase cu vanilie și bucățele de ciocolată sunt un dulce pe cât de bun, pe atât de nepretențios. Aș zice că sunt desertul perfect pentru servit în familie dar și ca tratație delicioasă pentru niște musafiri bine primiți.
Originea retetei de briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata
Rețeta de față aparține lui Buddy Valastro, cofetar la Carlo s Bakery din New York, foarte cunoscut datorită apariției în reality show-ul TLC Cake Boss. Recunosc că urmăresc cu plăcere această emisiune, chiar dacă torturile lui nu sunt chiar genul preferat de mine datorită decorațiilor cu pastă de zahăr care mie nu-mi plac. Eu una prefer torturi simple, decorate cu cremă, fără exces de zahăr și coloranți chimici.
Dar nu pot nega că, vizual vorbind, torturile lui Buddy Valastro și ale echipei lui sunt spectaculoase și e nevoie de o tehnică bine stăpânită, multă muncă, imaginație și mult talent pentru a reuși torturi așa spectaculoase.
Și eram curioasă să îi gust și rețetele, mai greu cu mersul la New York așa că m-am bucurat să găsesc mai multe rețete într-o carte a lui, ”The Essential Cake Boss”.
Rețeta de față e una din ele, ce e de precizat e ca Buddy folosește această rețetă atât pentru brioșe – muffins – cât și pentru un blat de tort de vanilie. Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru un blat cu dimensiunea de 22 cm. diametrul formei.
Ingrediente Briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata
- 350 gr. făină plus faina pentru tapetat formele
- 250 g. zahăr
- 180 ml ulei vegetal
- 10 gr. praf de copt
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1/2 linguriță sare fină
- 4 ouă mari
- 240 ml lapte
- 200 gr. bucățele de ciocolată
- 240 gr. crema de vanilie, opțional
- 30 g. unt pentru uns formele
Variante ale rețetei – cu sau fără cremă de vanilie
După cum vedeți mai sus, crema de vanilie apare în această rețetă ca ingredient opțional. Trebuie să recunosc că a fost unul din lucrurile care m-au intrigat citind rețetele lui Cake Boss. Sincer n-am mai auzit până acum de cremă de vanilie adăugat în blat și asta m-a făcut curioasă să încerc. Am făcut această rețetă o dată cu cremă de vanilie și o dată fără.
Concluziile mele obiective: rețeta e bună și într-un caz și în celălalt, diferența stă în textură. Brioșele cu cremă de vanilie au o textură mai puțin pufoasă, ușor umedă fără a fi cleioase, sunt foarte sățioase, chiar exagerat de sățioase. Brioșele fără cremă de vanilie sunt mai lejere, elastice și, după părerea mea și a familiei, mai pe gustul românilor.
Mod de preparare Briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata – pregătirea ingredientelor
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C, temperatură moderată.
- Se cântărește, apoi se cerne făina și praful de copt printr-o sită.
- Într-un bol, se amestecă făina cernută cu zahărul și sarea. Eu am folosit zahăr pudră, se topește mai ușor în compoziție dar se poate folosi la fel de bine zahăr tos. În privința cantității de zahăr, se mai poate reduce, după părerea mea. Data viitoare voi încerca să fac brioșele cu 150 de grame de zahăr.
Briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata, pregatirea aluatului
- Se adaugă și uleiul și vanilia și se amestecă cu o lingură de lemn până când ingredientele se omogenizează. Până în acest moment nu am folosit mixerul. Având în castron o cantitate mare de ingrediente uscate riscăm să le împrăștiem dacă folosim mixerul. Vorbesc aici mai ales de varianta acestei compoziții fără crema de vanilie. Odată se aceste ingrediente sunt legate printr-un lichid (în acest caz uleiul), se poate folos mixerul pentru amestecare.
- Se pornește mixerul la viteză mică și se adaugă pe rând câte un ou, treptat. Nu se adaugă următorul ou decât atunci când anteriorul a fost complet omogenizat în amestec. Fotografia de mai jos surpinde acestă fază a preparării de la varianta de aluat cu cremă de vanilie. Țineți cont că fără crema de vanilie, materialul este în acest stadiu mai uscat și mai sfărîmicios, asta se va rezolva ușor prin adăugarea treptată a ouălelor.
- Între două ouă adăugate, se recomandă ca obligatoriu să se oprească mixerul și să se curețe cu o spatula de silicon pereții bolului în care se mixează, de eventual material de lucru lipit de pereții vasului. După fiecare curățare, se repune mixerul pe viteza mică, urcând treptat spre cea medie.
- După ce toate ouăle au fost adăugate, se mai mixează încă un minut pentru a ne asigura că ouăle au fost corect omogenizate în compoziție.
- Cu mixerul mergând în continuare pe viteza mică, se adaugă laptele, treptat și în fir subțire, câte 120 ml o dată. A nu se uita să se oprească mixerul din când în când pentru a curăța pereții bolului.
- Se continuă mixarea pentru încă un minut sau până amestecul capătă o textură catifelată și omogenă.
- Se adăugă bucățele de ciocolată și se mixează cu o spatulă pentru omogenizarea acestora în aluat.
Coacere briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata
- Temperatura compoziției, înainte de a fi introdusă la cuptor, se recomandă a fi la 23° C. Ăsta e sfatul unui profesionist ca Buddy Valastro pentru brioșe perfecte. Putem urma acest sfat dacă avem la îndemână un termometru pentru alimente. Dacă, măsurând temperatura, compoziția de aluat e prea caldă, se poate răci puțin la frigider. Dacă e prea rece, se lasă puțin la temperatura camerei. Eu, ca un cofetar amator ce sunt (am termometru dar de carne), am riscat, băgând aluatul la cuptorul preîncălzit, fără alte măsurători. Aș zice că au ieșit foarte bune brioșele chiar și ignorând acest detaliu.
- Se ung formele de copt cu puțin unt și se tapetează cu făină. La mine, formele erau din silicon și nu necesitau decât o ușoară ungere prealabilă cu unt sau ulei, am folosit pentru asta un șervețel de hârtie înmuiat cu puțin ulei.
- Se împarte aluatul între forme, umplându-le până la jumătate. Numărul de brioșe rezultat este și în funcție de mărimea formelor, ale mele sunt micuțe cu baza de 4 cm. și 6 cm. diametrul superior.
- Se dau brioșele la cuptor, la o înălțime medie, și se coc până cresc frumos, sunt rumene-aurii și elastice la atingere. Coacerea durează circa 25 – 30 minute.
- Scoase de la cuptor, se lasă să se răcească în jur de o oră, minim 30 minute.
- Se țin la frigider sau se pot îngheța până se decorează. Dacă vă gândiți să le transformați în cupcakes – muffins decorate cu cremă, alegeți crema preferată. Eu vă recomand crema de caramel cu mascarpone.
Aceste briose pufoase cu vanilie si bucatele de ciocolata sunt delicioase servite lângă o cană de ceai aromat, la o poveste cu prietenii. La fel de bine, merg și la cafea. Poftă bună!
Lasă un răspuns