
Rulouri cu ciocolata si nuci





Priviti fotografia de mai jos: rulouri cu ciocolata si nuci… daca v-am declansat pofta pentru un desert pufos, ciocolatos si nu in ultimul rand exceptional de gustos, inseamna ca mi-am atins scopul. La mine retetele apar incercand sa ii impac pe toti ai casei: fata mea viseaza mereu ciocolata, sotul meu adora placintele, nucile sunt de la mine, pentru un pic de textura si iata, avem rulouri cu ciocolata si nuci! Mi-ar place sa incercati si voi reteta si sa va aud impresiile, se fac usor si destul de rapid, din pacate tot atat de rapid dispar, asta ar fi singura lor lipsa :P.
01:3500:2502:0012mediu
Ingrediente Rulouri Cu Ciocolata Si Nuci:
- 150-180 ml. de lapte cald
- 100 de grame de zahar
- 20 de grame de drojdie proaspata (sau 5 gr. drojdie deshidratata)
- 1 galbenus
- 450 gr. faina (si o rezerva de aprox. 50 de grame, in caz ca mai e nevoie)
- 1 lingura de cacao
- 1 praf de sare
- 60 gr. unt topit
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingurita de esenta de rom
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 3 linguri cu varf de Nutella
- 1 mana buna de samburi de nuca
- sirop din 100 de ml. de lapte, 1 lingura de zahar, vanilie
- optional: o glazura pregatita din 3 linguri de zahar pudra amestecate cu 3 linguri de zeama de lamaie
Preparare Rulouri Cu Ciocolata Si Nuci:
1. Intr-un castronel, drojdia proaspata se freaca cu 1 lingura de zahar (din cantitatea totala recomandata) pana se lichefiaza. Daca folositi drojdie deshidratata, adaugati 1 lingura de zahar si 4-5 linguri de lapte caldut, apoi asteptati 8-10 minute pana cand face spuma deasupra.
2. Faina, cacaua si sarea se cern intr-un castron incapator. Drojdia activata se dilueaza cu 3-4 linguri de lapte caldut, se face o gaura la mijloc, in faina, si se adauga drojdia.
3. Galbenusul se amesteca cu restul de zahar, se adauga laptele ramas, coaja de lamaie, esenta de rom si extractul de vanilie si se incepe incorporarea lichidului in faina cu cacao, la inceput amestecand cu o lingura de lemn, apoi framantand la mana. Aici v-ar prinde bine o mana puternica, barbateasca (eu mi-am convins sotul), dar la fel de bine se poate framanta la robot sau chiar manual, nu e un efort prea mare. Dupa ce aluatul s-a format (va fi lipicios in aceasta faza) se adauga untul topit, dar nu fierbinte si se framanta in continuare.
4. In functie de calitatea fainii folosite ar putea fi nevoie sa se adauge ceva mai mult lapte caldut sau, dimpotriva, mai multa faina, se potrivesc cantitatile asa incat sa se obtina un aluat ca de cozonac, nelipicios, elastic si neted. Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron curat, uns cu o pelicula fina de ulei, se infoliaza cu folie alimentara si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curent, pana cand isi dubleaza volumul.
5. Dupa ce aluatul a crescut, se rastoarna pe planul de lucru uns cu un strop de ulei, se intinde in forma unui dreptunghi cu lungimea dubla fata de latime si se unge uniform cu nutella.
6. Se pastreaza cativa samburi de nuca intregi, restul se toaca mare cu cutitul si se presara peste stratul de nutella.
7. Se ruleaza aluatul cu umplutura la mijloc (pe lungime) si se imparte cu cutitul in 12 bucati, care se aseaza cu taietura in sus intr-o tava captusita cu hartie de copt. Deasupra rulourilor se distribuie samburii de nuca pastrati intregi si jumatati.
8. Se acopera tava cu un servet umed si se aseaza intr-un loc caldut timp de 30 de minute, sa mai creasca rulourile.
9. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius. Pana se incinge cuptorul, rulourile mai cresc.
10. Se dau rulourile la copt in cuptorul deja incins. Intre timp, se infierbanta laptele pentru sirop si se adauga 1 lingura de zahar, dizolvandu-se.
11. Dupa 12 minute de coacere, se scot rulourile din cuptor, se toarna deasupra laptele cu zahar, distribuindu-se cam peste tot si se acopera lejer tava cu folie de aluminiu (fara a etansa folia, doar sa fereasca rulourile sa se arda la suprafata). Se da tava la cuptor pentru inca 10-12 minute, pana cand laptele este complet absorbit.
12. Probati rulourile cu o scobitoare, daca iese curata dupa ce a fost infipta in aluat, sunt gata, insa 22-24 de minute de coacere (in total) la temperatura indicata ar trebui sa fie arhisuficiente.
13. Rulourile se aseaza pe un gratar pana cand se racesc. Cat sunt fierbinti, se pot stropi cu o glazura (eu am facut-o) pregatita amestecand omogen zahar pudra cu zeama de lamaie, pana la atingerea unei consistente ca a aluatului de clatite.
In final, un prim plan cu aceasta vedeta ciocolatoasa, insiropata si plina de gust. :)
Lasă un răspuns