Cautare in site
x inchide
Maioneză vegetală - rețetă de post

Maioneză vegetală – rețetă de post

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 13.12.2017
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Maioneză vegetală – rețetă de post. Rețetă de maioneză de post. Cum se face maioneza din post din lapte de soia sau de migdale. Maioneză fără ouă.

Unora le place foarte mult maioneza, atât de mult încât nu se pot lipsi de ea niciodată, nici măcar în post. E unul din motivele pentru care m-am gândit să vă ofer o rețetă de maioneză de post, pe care eu, de altfel, am folosit-o deja mai demult, la rețeta de salată de vinete cu maioneză vegană. Mai există, însă, o categorie de oameni care, fără a-și dori neapărat o maioneză de post, își doresc una fără ouă. Motivele lor sunt ceva mai serioase decât ale primilor, cel mai adesea fiind vorba despre alergii sau alte probleme medicale. Și unora și altora rețeta asta le va fi de ajutor.

maioneza-de-post-reteta-maioneza-cu-lapte-de-soia-maioneza-vegana-reteta-cu-poze

Nu este prima dată când mă preocupă subiectul unei maioneze vegane/fără ouă/de post, am postat încă din 2013 o maioneză de avocado, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe linkul precedent. Rețeta aceasta însă, cu lapte vegetal, este mult mai ieftină și mai accesibilă și de aceea sper să vă fie de mare folos.

 Ingrediente Maioneză vegetală – rețetă de post

 • 100 ml. lapte de soia sau lapte de migdale
 • 200 ml. ulei vegetal (eu am folosit ulei de floarea soarelui)
 • 1 lingură de zeamă de lămâie
 • sare și piper alb după gust
 • opțional: muștar, în cantitatea dorită, va da un gust mai bun și o culoare gălbuie maionezei

Maioneză vegetală – rețetă de post – mod de preparare

1. E foarte important, la fel ca în cazul maionezei clasice, ca toate ingredientele să fie la aceeași temperatură, așa că scoateți laptele vegetal din frigider cu ceva timp înainte de a începe prepararea propriuzisă, altfel existând riscul ca maioneza să nu se lege. La fel de important este să aveți un blender de mână sau un blender obișnuit, de ajutorul cărora vom avea nevoie pentru prepararea maionezei noastre.

Advertising

maioneza-de-post-cu-lapte-de-soia-maioneza-vegana-reteta-ingrediente-pentru-maioneza-de-post

2. În paharul înalt al blenderului de mână punem laptele vegetal și zeama de lămâie, apoi vom adăuga și uleiul. Specific că eu am făcut această rețetă atât cu lapte de soia, cât și cu lapte de migdale, am optat în final să folosesc mai degrabă laptele de soia pentru că maioneza iese ceva mai consistentă fără a fi nevoie să adaug ulei în plus.
maioneza-de-post-cu-lapte-de-soia-mod-de-preparare-adaugare-ulei

3. După ce am adăugat și uleiul, tot deodată, de la început, am imersat blenderul de mână în paharul înalt și l-am proptit de fundul acestuia. Am început să apăs butonul ”pulse” al blenderului succesiv și după doar câteva impulsuri am observat cum laptele de soia sau cel de migdale și uleiul încep să se emulsioneze, la fel ca în cazul maionezei cu ouă.

maioneza-de-post-cu-lapte-de-soia-mod-de-preparare-cu-blenderul-de-mana

Advertising

4. Vom simți cum blenderul este parcă atras de o anumită forță spre fundul vasului, dar, odată ce conținutul emulsionat a depășit jumătate din cantitate, ținem bine paharul cu una din mâini în timp ce cu cealaltă vom extrage lent blenderul de mână din acesta, în timp ce va funcționa la viteză mare, până când tot uleiul va fi emulsionat. Și… cam asta a fost tot, odată ce maioneza s-a legat bine nu prea mai avem ce să-i facem, decât să adăugăm muștar, care îi va da și un gust mai bun, dar și o tentă gălbuie, apoi să asezonăm cu sare și piper după gust.

maioneza-de-post-cu-lapte-de-soia-facuta-cu-blenderul-de-mana

Dacă maioneza se va prepara într-un blender obișnuit, vom pune laptele vegetal în vasul blenderului și îl vom porni, la viteză medie. Vom turna uleiul în fir subțire, prin orificiul din capac, în timp ce blenderul va funcționa continuu, până ce maioneza se îngroașă bine.

Observații:

 • Dacă această maioneză vi se pare prea fluidă, pur și simplu mai adăugați ulei și prelucrați-o cu blenderul în continuare, se va îngroșa tot mai mult, la fel ca maioneza obișnuită.
 • Pentru această maioneză se poate folosi orice fel de ulei, de la cel de floarea soarelui până la cel de arahide sau de măsline extravirgin, doar că, uleiul fiind ingredientul principal al preparatului, o maioneză vegetală cu un ulei cu aromă puternică va avea gustul uleiul respectiv, de aceea e bine să alegem un ulei cu gust neutru.
 • Pe lângă laptele de soia sau cel de migdale, exact în același mod se poate folosi și laptele obișnuit, de vacă, doar că în acest caz nu vom mai obține o maioneză 100% vegetală.
 • După cum am menționat deja, maioneza făcută cu lapte de migdale nu se îngroașă la fel de tare ca cea cu lapte de soia, defect care poate fi corectat prin adăugarea suplimentară de ulei.
 • Maioneză vegetală – rețetă de post, păstrare și servire

  Maioneza vegetală se poate păstra la frigider, într-un borcan bine închis, până la 3 zile.

  maioneza-de-post-reteta-pas-cu-pas-maioneza-cu-lapte-de-soia

  Acest tip de maioneză se folosește în preparate reci, exact ca cea obișnuită: pentru salate, pentru sosuri, pentru diferite dressinguri. De exemplu, dacă vom adăuga 1-2 căței de usturoi la maioneza preparată exact cum am descris mai sus, vom obține un excelent sos allioli, dar la fel de bine o putem folosi pentru un sos tartar vegetal.

  Spor la treabă și poftă mare!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Maioneză vegetală – rețetă de post

 1. Service GSM spune:

  Delicioasa maioneza, nici nu ai zice ca e de post!

Advertising