Sos Olandez, rețetă video
Sos Olandez, cum se face. Rețetă video de sos olandez. Rețeta de sos olandez explicat pas cu pas. Sos olandez, origine.
Acest Sos Olandez (Sauce Hollandaise) este, în esență, o emulsie asemănătoare cu maioneza. Dacă la baza maionezei stă oul (gălbenușul) și uleiul, sosul olandez este o emulsie de gălbenușuri gătite și unt topit. Se asezonează în mod clasic cu lămâie, sare și piper alb. Sosul olandez are o culoare galbenă, este opac, textura lui e bogată și catifelată iar gustul delicat, cu o aciditate plăcută datorată lămâiei.
Sosul olandez este unul dintre cele cinci sosuri de bază ale gastronomiei franțuzești moderne. Se presupune că denumirea lui provine de la faptul că ar fi fost pregătit la un banchet oferit în onoarea unui rege al Olandei care a vizitat Franța. Totuși, originea acestui sos nu este pe deplin clarificată. Există voci care pretind că ar fi fost de fapt inventat în Olanda și adus în Franța de către hughenoți.
VEZI REȚETA DE PEȘTE POȘAT CU SOS OLANDEZ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Cert este că în anul 1651, François Pierre de la Varenne consemna în cartea sa Le Cuisinier françois un sos identic cu ”olandezul” zilelor noastre. ”Avec du bon beurre frais, un peu de vinaigre, sel et muscade, et un jaune d’œuf pour lier la sauce”. (”Cu unt proaspăt și bun, un pic de oțet, sare și nucșoară și un gălbenuș de ou pentru a lega sosul)”.
Sosuri derivate din rețeta clasică franceză sauce hollandaise
Fiind un sos de bază, rețeta de sos olandez stă la baza altor sosuri cunoscute. Cel mai faimos este sosul béarnaise (pronunțat bearnez), a cărui rețetă este publicată pe blog (click pe link). Sosul Choron este un sos asemănnător cu cel béarnaise din care s-a eliminat tarhonul și s-a adăugat piure de tomate. Sosul Foyon (sau Valois) este un sos olandez la care s-a adăugat glazură de carne ( o supă foarte concentrată, gelifiată). Sosul Bavaroise este un sos olandez cu smântână și hrean etc. Sunt zeci de sosuri deviate din sosul olandez, le-am consemnat doar pe câteva dintre ele.
Sosul olandez este un ingredient de bază al renumitei rețete de Ouă Benedict. Este la fel de plăcut lângă preparate cu pește. În mod clasic, sosul olandez acompaniază sparanghelul gătit la aburi sau la tigaie, ouăle poșate etc.
Sos Olandez, Ingrediente
Sos Olandez, mod de preparare (în format text, printabil)
1. Sosul olandez se prepară în bain-marie. Așadar, puneți pe foc o oală cu apă și aduceți-o la fierbere, apoi reduceți focul, să fiarbă fără clocote.
2. Topiți untul, înfierbântați-l și apoi păstrați-l cald.
3. Alegeți un castron termorezistent, care să se potrivească bine deasupra oalei cu apă fierbinte. Fundul castronului nu trebuie să atingă apa. Puneți gălbenușurile crude în acest castron.
VEZI REȚETA DE SPARANGHEL CU OU POȘAT ȘI SOS OLANDEZ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
4. Acidifierea gălbenușurilor e un pas foarte important pentru sosul olandez. Pentru asta adăugați 1 lingură de zeamă de lămâie și, opțional, 1 linguriță de muștar deasupra gălbenușurilor. Amestecați energic cu telul în formă de pară până se omogenizează perfect. (Unii preferă oțetul pentru acidifierea gălbenușurilor)
Gătire
5. Așezați castronul deasupra oalei cu apă și bateți cu telul timp de 3-4 minute, până când gălbenușurile încep să se îngroașe, apoi adăugați untul în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce bateți energic cu telul.
6. După ce tot untul s-a încorporat, dați castronul deoparte de pe foc și adăugați imediat 1 lingură de apă foarte rece. Bateți cu telul energic, apa va opri procesul de gătire. Sacă sosul olandez e prea consistent, subțiați-l cu puțină apă. Asezonați cu zeamă de lămâie, sare și piper alb după gust.
7. Sosul olandez se păstrează la cald până se servește (maximum 1 oră).
Sos Olandez, Preparare, Rețetă Video
Pentru modul de preparare al sosului vă invit să vizionați videoul de mai jos (2:05 minute). La finalul articolului veți găsi și explicațiile scrise.
Lasă un răspuns