Sandwich Reuben
Ai zice ca un sandwich nu e vreo mare reteta si pana la urma, asa si este. Totusi, exista cateva retete de sandvis (sau sandwich) celebre, care au devenit niste clasice ale genului. Unul dintre aceste sandwich-uri, cu care am avut privilegiul sa fac cunostinta in una din calatoriile mele, este sandwich-ul Reuben. Acest sandwich consistent si delicios este un clasic american, despre care Wikipedia consemneaza cateva povesti diferite, dupa unii ar fi aparut in 1914, dupa altii in 1926 si cel putin doua persoane cu numele Reuben (unul de botez, altul de familie) si-au disputat paternitatea acestei delicatese. Varianta clasica contine paine de secara, cascaval, un dressing special (russian dressing), carne de vita conservata sau pastrama de vita si neaparat varza murata. Alte variante inlocuiesc varza murata cu salata coleslaw sau diferite muraturi, dressingul cu sosul remoulade, pastrama de vita cu curcanul etc. Important este ca acest Reuben Sandwich chiar merita sa fi castigat inima Americii si a lumii intregi, pentru ca e un adevarat deliciu si un singur astfel de sandwich poate constitui un mic dejun copios sau chiar un pranz satios (desigur, pentru oameni cu un apetit normal :P).
Ingrediente Sandwich Reuben:
- 4 felii de paine de secara
- 4 felii de cascaval
- 40 de grame de unt
- 4 frunze de varza murata (alegeti o varza cu gust placut, aromata si nu prea sarata)
- 100 de grame de pastrama de vita fin feliata
- dressing: 2 linguri de maioneza, 1 lingura de ketchup, 2 linguri de ceapa de tuns (chives) tocata, 1 lingurita de hrean ras, 1 lingurita sos tabasco, 1 lingurita de sos worcester
Preparare Sandwich Reuben:
Pentru acest delicios sandwich, se recomanda ingrediente de cea mai buna calitate: o pastrama de vita buna sau carne conservata de vita de foarte buna calitate (eu nu am incredere in conservele de vita disponibile in comert asa ca am ales pastrama), paine de secara fara amelioratori, maioneza de casa etc. Cantitatile, atentie, sunt pentru 2 portii.
Mai intai, se prepara dressingul: se pun toate ingredientele specificate intr-un castron (poza 1), se amesteca bine (poza 2) si dressingul este gata. Gustati-l, daca va place mai picant, puteti adauga putin chilli, daca il preferati mai acrisor, putina zeama de lamaie (eu am condimentat dinainte maioneza cu zeama de lamaie).
Pentru a asambla sandvisul Reuben:
1. feliile de paine de secara se ung cu untul moale (poza 1);
2. pe fiecare felie de paine unsa cu unt se pune cate 1 felie de cascaval (poza 2);
3. deasupra cascavalului se pune cate o foaie de varza murata bine zvantata de umezeala in exces cu servetele de hartie absorbanta (poza 3);
4. deasupra frunzelor de varza murata se imparte dressingul (poza 4- daca mai ramane dressing nu e o problema, pastrati-l pentru servirea sandvisului);
5. pe doua dintre feliile de paine se aranjeaza feliile de pastrama sau carne de vita conservata, straturi-straturi (poza 5);
Se suprapun sandvisurile cu carnea, respectiv sosul, la mijloc si se pun pe un grill sau o tigaie de fonta incinsa mediu, presandu-le cu o greutate (eu am pus un capac de fonta deasupra sandvisurilor).
Sandvisurile se intorc pe partea opusa cand painea prinde o crusta crocanta aurie si se prajesc pana la acelasi stadiu, apoi se scot din tigaie (de pe grill), se taie in doua si se servesc calde, cu dressing si eventual cu niste muraturi sau salata coleslaw in plus (dupa preferinta).
Va asigur, acesta nu e un sandwich oarecare, merita incercat si odata ce il veti gusta, cu siguranta veti dori sa il reluati. Pofta buna!
Lasă un răspuns