
Legume cu taitei de post





Taiteii de post despre care v-am vorbit deja au trebuit mancati cu ceva, nu? In aceeasi nota a pastelor, am pregatit o garnitura 100% vegana, in stil chinezesc, cu legume din care am avut prin frigider. Ceea ce a rezultat a fost o mancare atat de gustoasa incat pentru prima data de cand o cunosc pe fiica-mea, am auzit-o spunand, cu referire la o mancare de post: „Mai, mancarea asta chiar nu e rea!”. Nu, nu e entuziasm, dar e tot ce a emis vreodata mai pozitiv la adresa vreunui fel de mancare fara carne, de majoritatea nici nu se atinge, cred ca am reusit s-o fac sa se aseze la masa pentru ca ceea ce era in farfurie era tare frumos colorat si-apoi, gustand, s-a convins ea ca n-a gresit :).
Ingrediente Taitei de post cu legume:
- 240-250 de grame de taitei de post proaspeti (click pentru reteta de taitei)
- 1 ceapa (eu am folosit 1/2 rosie si 1/2 alba)
- 1-2 catei de usturoi
- 25-30 de grame de ghimbir proaspat
- 1 ardei gras (bine ar fi sa fie rosu, eu nu am avut decat alb)
- 50 de grame de telina
- 200 de grame de ciuperci shiitake (sau champinion)
- 200 de grame de broccoli
- 1/2 morcov
- 1 rosie
- 4 linguri de ulei (eu am folosit 1/2 de susan, 1/2 de arahide, merge si de floarea soarelui)
- 1 lingura rasa de amidon
- 1 lingurita de pasta de rosii
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de otet de orez (sau de oricare)
- sos soia light dupa gust (va gustul sarat, asa ca il echilibrati dupa cat de sarat va place)
- sos iute dupa gust
- ceapa verde pentru ornat
Preparare taitei de post cu legume
Legumele se curata de coaja (unde e cazul) se spala si se pregatesc: broccoli se rupe in buchetele mici, ciupercile shiitake se taie in jumatate, ceapa se taie pestisori subtiri, ghimbirul si usturoiul se toaca foarte marunt, telina se taie in bastonase subtiri, la fel si ardeiul.
Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (wok) si se adauga usturoiul si ghimbirul, calindu-le doar 1 minut. Imediat se adauga ceapa, ardeiul si telina. Deindata ce ceapa s-a inmuiat, se adauga ciupercile shiitake si broccoli. Intr-un castron, se adauga amidonul, pasta de rosii, 2 linguri de sos de soia, sosul iute, zaharul si otetul si se dilueaza cu 200 de ml. de apa rece. Se omogenizeaza bine si se toarna peste legume, amestecand bine.
Daca e nevoie (la mine a fost), se completeaza cu apa rece cat sa aiba sosul o consistenta potrivita iar legumele sa fie imbracate in acesta.
Se fierb impreuna nu mai mult de 5-6 minute, pentru ca legumele e bine sa-si pastreze fermitatea. La final, se adauga rosia curatata de seminte (doar pulpa) si morcovul taiat fasiute cu peeler-ul pt. legume, se adauga sos de soia in plus, daca e nevoie (gustati si potriviti gustul sarat), se amesteca si se mai fierbe maximum 1 minut.
Se serveste imediat cu taiteii fierti dupa indicatiile de la reteta de taitei de post sau cu orez.Dupa ce se monteaza in farfurie, se presara cu ceapa verde taiata oblic.
Lasă un răspuns