Pateu de casa din ficat de pui
Pateu de casa din ficat de pui, reteta video. Cum se face un pateu din ficatei de pui. Pateu din ficat de pui facut in casa, reteta. Pateu de casa 100% natural, fara aditivi.
M-am gandit sa va ofer o reteta de pate de ficat, usor de facut si cu ingrediente naturale, pentru ca am convingerea ca fiecare dintre noi isi doreste, in aceasta epoca a aditivilor alimentari, sa aiba un control cat mai riguros asupra tuturor alimentelor care ajung pe masa familiei. Cum avem nevoie, totusi, si de cate un mezel pentru micul dejun, aceasta reteta de pateu de ficat este o buna alegere, fiind facut cu ficatei de pui si unt, deci este foarte potrivit atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici.
Pateul de ficat pregatit dupa reteta mea are o textura si un gust asemanatoare cu cele mult mai putin sanatoase din comert, deci, cel putin in ceea ce ma priveste, pot spune ca am renuntat de o buna bucata de vreme la pateul de ficat cumparat.
Dacă te interesează și o rețetă de pate de ficat de porc făcut în casă, o găsești cu un click pe poza de mai jos.
Pentru ca reteta sa fie foarte usor de urmarit, am pus-o in practica sub forma unui clip video, pe care il gasiti imediat sub lista de ingrediente, iar la finalul articolului gasiti si modul de preparare in format text, pe scurt. Sa va fie de folos si spor la treaba!
Ingrediente pateu de casa din ficat de pui
- 500 de gr. ficatei de pui
- 150 de gr. unt + 50 de gr. pt. topit
- 1-2 cepe (2 daca sunt mici)
- 1 catel de usturoi
- cate 1/2 lingurita sare, piper si nucsoara rasa
- 1 foaie de dafin
- 150-200 de ml. de supa foarte concentrata (gelatinoasa)
- optional, 40 de ml. de coniac
- 1 lingurita paprika dulce
- 1 lingurita zahar
Pateu de casa din ficat de pui – mod de preparare – reteta video
Pateu de casa din ficat de pui, preparare
1. Se topesc 50 de grame de unt in tigaia mediu incinsa, se adauga ceapa si usturoiul tocate si se calesc, amestecand frecvent. Cand se inmoaie se adauga si ficateii.
2. Se calesc 2-3 minute apoi se adauga supa concentrata si foaia de dafin. Se acopera cu capacul si se gatesc 8-10 minute.
3. Se rastoarna continutul tigaii intr-un castron larg si se paseaza cu blenderul de mana. Se adauga 100 de grame de unt. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se echilibreaza gustul cu zahar (daca se doreste). Se toarna in borcanase si se acopera la suprafata cu untul topit.
4. In cazul in care nu aveti la indemana o supa concentrata, esentiala pentru o consistenta perfecta a pateului de ficat, procedati astfel: puneti la hidratat 10 grame de gelatina granulata in 4-5 linguri de apa rece. Caliti ficatul cum am descris la punctul 2, dar adaugati caeva linguri de apa fierbinte si inabusiti sub capac. Dupa ce ati pasat ficatul, cum am explicat la punctul 3, adaugati gelatina hidratata in compozitie, inainte de a adauga restul de unt.
Pastrare si mod de servire
Cat timp pateul este in recipientul in care a fost turnat si acoperit cu un strat de unt, care se va solidifica si va forma o pelicula izolatoare, poate fi pastrat la frigider sau intr-o camara rece (pe timpul iernii) chiar si o luna. Odata ce s-a inceput pateul, e bine sa se consume cat mai repede.
Pateul de casa se va consuma rece, cu felii de paine proaspata sau prajita, crackers etc. Poate fi folosit si pentru umplutura unor oua umplute, poate fi amestecat cu unt spumat pentru decorarea unor tartine festive etc. Pofta mare!
Notă finală: pentru că sunt destui cei care au considerat că trebuie să mă admonesteze pentru că am folosit varianta ”pateu” în loc de paté, cred că merită un răspuns. Dragilor, DEX consideră ambele variante corecte, atât paté cât și pateu. Când alegi care-i varianta pe care preferi s-o folosești, depinde doar cât de franțuzit ești. Convingeți-vă aici.
Lasă un răspuns