Terina de pui cu merisoare
Terina de pui cu merisoare pe care v-o propun azi e un fel potrivit pentru sarbatorile ce vor urma si daca sarbatoriti pe cineva de Sfantul Nicolae, cred ca ar fi o alegere inedita si delicioasa printre aperitivele din meniu.
Pe cat e terina de pui de aratoasa, pe atat de gustoasa este, si cu toate ca aspectul terinei face privitorul sa creada ca e un fel foarte complicat, in realitate se face chiar usor iar timpul total pentru realizarea retetei pe care l-am indicat si care poate parea descurajant de lung (13 ore si mai bine) nu indica in niciun caz o manopera lunga si laborioasa, ci un timp de asteptare de 12 ore, necesar terinei sa se aseze bine inainte de a o taia. In fine, terina asta e un aperitiv minunat si chiar poate inlocui cu succes mezelurile din comert.
Reteta de terina de pui cu merisoare va deveni cu atat mai accesibila cu cat va este oferita sub forma unui tutorial video, disponibil imediat mai jos de lista ingredientelor, urmand ca la finalul postarii sa gasiti si pasii de preparare descrisi in format text. Spor la treaba!
Terina de pui cu merisoare, ingrediente
- 1 kg. piept de pui
- 5-600 gr. pulpe de pui dezosate
- 250 gr. bacon feliat fin
- 60 de grame de merisoare sau alte fructe deshidratate
- 2 galbenusuri de ou
- 2 cepe
- 50 de grame de unt
- 40 de ml. de coniac
- 1 ramura mica de rozmarin
- condimente dupa gust: nucsoara razuita, usturoi granulat, paprika, sare si piper
Preparare Terina de pui cu merisoare – reteta video
Mod de preparare Terina de pui cu merisoare – reteta in format text
1. Pieptul de pui se taie in fasii, se sareaza si se pipereaza.
2. Ceapa se taie marunt, untul se topeste intr-o tigaie pe foc mediu si se adauga ceapa, presarand si un praf de sare de la inceput. Se caleste ceapa, amestecand des. Cand ceapa se inmoaie se trage deoparte si se lasa sa se raceasca.
3. Pulpele de pui dezosate se toaca prin masina de tocat carne.
4. Peste carnea tocata se adauga: ceapa calita, galbenusurile de ou, rozmarinul tocat fin, se rade nucsoara, se adauga 1 lingurita de paprika, usturoi granulat dupa gust (cam 1/2 lingurita), sare si piper si in final coniacul.
5. Se framanta compozitia sa se omogenizeze bine. Se ia o forma lunga si ingusta (ca forma de chec) si se tapeteaza cu feliile de bacon, asa incat forma sa fie complet acoperita si pe exterior sa atarne in afara baconul cam de 5 cm.
6. Se preseaza in fundul formei un strat din compozitia cu carne macinata, cam de 1 cm. de inalt. Se presara 1/2 din merisoare si se continua cu pieptul de pui fasii, asezate pe lungime. Deasupra de primul strat se preseaza din nou un strat de carne tocata si tot asa pana cand se epuizeaza ingredientele. Trebuie sa se finalizeze cu un strat de carne tocata care se niveleaza bine si se acopera cu baconul care atarna spre exteriorul formei. Se preseaza cu grija.
7. Terina se coace timp de o ora in cuptorul preincins la 210 grade Celsius, in baie de apa clocotita (se aseaza forma cu terina intr-o tava mai mare in care se toarna 1 litru de apa clocotita). Se lasa sa se raceasca in forma timp de 12 ore, apoi se rastoarna si se taie felii. Se serveste ca aperitiv iar ceea ce ramane se pastreaza la frigider. Pofta mare!
Lasă un răspuns