Pate de ficat de porc făcut în casă – rețetă video
Pate de ficat de porc făcut în casă – rețetă video pas cu pas. Pate de porc cu ficat și carne, cu textura perfectă și ingrediente 100% naturale, află cât de ușor este să-l faci acasă la tine, urmând rețeta video de mai jos.
Și noi, ca fiecare, mâncăm cu plăcere câte un pate de ficat de porc sau de pui. Ne place să-l întindem pe felii de pâine prăjită, cu castraveciori dulci-acrișori sau cu dulceață de ceapă, fiecare după gust. Și oridecâte ori mă mobilizez să fac pate de casă, ne întrebăm cu toții, în timp ce-l savurăm, oare de ce mai cumpărăm pateuri din comerț? Iese atât de bun, de fin și de gustos, că nu se compară cu niciun produs cumpărat. În plus, ingredientele sunt foarte ieftine, se găsesc cu ușurință și, mai ales, am posibilitatea să pun în el exact acele mirodenii care-mi plac mie, fiind foarte ușor de adaptat gusturilor fiecăruia.
Acest pate de ficat de porc este perfect atât pentru micul dejun în familie cât și pentru ocazii mai festive. Pateul de casă poate fi baza unor aperitive populare și gustoase. De exemplu, poate fi folosit pentru ouăle umplute. E ideal pentru diferite tartine cu pate de ficat sau spumă de unt cu pateu etc. În concluzie, poate fi folosit în toate modurile în care este folosit și pateul de cumpărat. Modul de preparare al rețetei este incredibil de simplu, după cum te vei putea convinge urmărind rețeta video de mai jos. Cu toată această simplitate, e nevoie să se acorde atenție deosebită unor detalii. Despre acestea vorbesc imediat după lista de ingrediente necesare.
Ingrediente pate de ficat de porc făcut în casă – rețetă video
- 400 de grame de ficat de porc proaspăt
- 570 de grame de piept de porc cu tot cu os, grăsime și șoric (în jur de 600-650 de grame)
- 2 cepe roșii sau obișnuite (~120 de grame)
- 3 căței de usturoi
- 30 de grame de untură de porc (se poate înlocui cu unt)
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de zahăr brun – opțional dar foarte recomandat pentru echilibrarea gustului
- ½ de linguriță de ienibahar
- ½ de linguriță de coriandru măcinat
- ¹⁄4 de linguriță de nucșoară rasă
- 30 de ml. de coniac bun (opțional)
Mici secrete, mari efecte
Blenderul
În afară de ingredientele simple de mai sus, pentru a obține textura specifică pateului, se cere și un blender de mare putere, capabil să mărunțească foarte fin toate elementele, după gătire. Eu am folosit blenderul Bosch VitaPower Serie 4, care are un motor puternic, de 1200 W și e capabil să dezvolte 30000 de rotații pe minut. În plus, este dotat cu o cană încăpătoare, de 2 litri, care e făcută din sticlă ThermoSafe. Asta o face potrivită atât pentru preparate fierbinți, cât și pentru cele reci.
Eu am zdrobit gheață cu acest blender dar am pasat și supe-cremă, fierbinți de tot, abia luate de pe foc. Veți vedea în clip, toate ingredientele, pe care le-am adăugat în cană în bucăți destul de mari, fierbinți fiind, se transformă în cel mai fin pate în câteva secunde! Mai multe detalii despre blenderul folosit de mine găsești cu un click pe poza de mai jos.
Adaptarea rețetei de pate de casă
1. Primul lucru care se poate adapta, la această rețetă de pate de ficat de porc, sunt condimentele. Eu am folosit un amestec de condimente care, după gustul meu, se potrivesc perfect cu aroma robustă de ficat de porc. Dacă vreunul dintre condimentele folosite de mine nu-ți este pe plac, îl poți elimina sau înlocui. Pe de altă parte, dacă ai mai gătit după rețetele mele și îți place gustul meu, recomandarea mea este să nu te abați de la rețetă că iese exact așa cum trebuie.
2. Dacă nu ai piept de porc, poți folosi cu succes un ciolănaș de porc, crud (neafumat), cam de 700-800 de grame.
3. Dacă timpul de gătire al cărnii ți se pare prea lung și nici nu ai dispoziția să tot completezi lichidul, folosește oala cu fierbere sub presiune. Într-o oră va fierbe carnea de va cădea singură de pe oase.
Chestii de neratat!
- Nu te gândi să gătești ficatul mai mult decât am recomandat în rețeta video! Nu doar că se va întări, dar își va schimba și gustul, devenind amărui, foarte neplăcut.
- Dacă dorești să faci exact ca mine și să îmbuteliezi pateul la borcănele, acestea trebuie să fie foarte curate și sterilizate (inclusiv capacele). Despre sterilizarea borcanelor afli tot ce trebuie să știi cu un click pe poza de mai jos.
- Asezonează treptat și gustă adesea pateul, să nu adaugi de la început prea multă sare! Dacă nu ai mai pregătit până acum pate de casă, vei fi uimit cât piper poate să ceară, pur și simplu vei realiza că mai e nevoie. După fiecare cantitate de sare sau piper adăugată, blendează scurt pateul, apoi gustă-l.
Pate de ficat de porc – păstrarea
Eu nu pot recomanda păstrarea în cămară a pateului de ficat, pentru că, în bucătăriile obișnuite, nu se găsește aparatura necesară sterilizării la temperaturi de peste 120°C – autoclavă. Doar preparatele din carne sterilizate la această temperatură înaltă și răcite brusc – ceea ce nu vom reuși folosind cuptorul din bucătărie – sunt sigure pentru alimentație. În plus, un pate de ficat copt la cuptor timp de o oră și care rămâne la această temperatură timp îndelungat nu va mai avea cea mai plăcută textură.
Pe de altă parte, îmbuteliat în borcane sterilizate și sigilat cu o peliculă fină de untură sau unt topit, care se solidifică la frigider și izolează bine pateul, acesta se păstrează la frigider (temperatura de 2-4°C) până la o săptămână. Fără nicio problemă, borcănelele cu pate de casă se pot congela. Când se dorește să fie consumat pateul, se scoate din congelator și se pune borcanul în frigider, lăsându-se să se decongeleze lent.
Mod de preparare pate de ficat de porc – rețeta video
Sper să încerci rețeta și să o găsești pe gustul tău și folositoare. Mai multe rețete de mezeluri de casă găsești cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns