Cremă de ardei copți
Cremă de ardei copți, rețetă simplă și gustoasă pentru un aperitiv excelent. Cum se face o pastă de ardei copți cu unt și Tabasco, rețetă pas cu pas. Câteva idei de preparate rapide, aspectuoase și gustoase care includ crema de ardei copți.
Vă propun azi o rețetă de cremă de ardei copți, extrem de simplă, dar care vă va recompensa într-un mod extrem de plăcut. Această cremă este excelentă la micul dejun, dar, după cum veți vedea în sugestiile de la finalul rețetei, cu foarte multă ușurință o puteți include în fel de fel de preparate. De exemplu, eu am creat trei aperitive aspectuoase și din cale-afară de gustoase, folosind crema de ardei copți în fiecare sortiment. Puteți vedea cele trei aperitive în poza de mai jos, vă asigur că ar face cinste chiar și celui mai pretențios bufet.
Înainte de a ne apuca efectiv de rețetă, care, veți vedea, este foarte simplă, vă mai spun doar că eu am folosit ardei grași galbeni, care au dat o frumoasă culoare aurie cremei. Dacă veți folosi ardei gras roșu, crema obținută va fi roz, deci cel puțin la fel de aspectuoasă ca a mea. Aș sugera, totuși, să folosiți un singur sortiment de ardei gras, adică să fie toți ori galbeni, ori roșii, ori chiar verzi. Combinațiile nu cred că vor da nuanțe prea plăcute.
Ingrediente cremă de ardei copți
- 2 ardei grași galbeni sau roșii, cu pulpa cât mai cărnoasă, cu greutatea de 150-250 grame/bucată
- 300 de grame de unt cu 82% grăsime, sărat sau nesărat
- 100 de grame de cremă de brânză cu 60% grăsime
- 1 cățel de usturoi (mare), zdrobit
- 2 lingurițe de TABASCO® sos ardei roșu (sau după gust, în funcție de cât de picant vă place)
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- sare fină după gust (dacă folosiți unt sărat, atenție la dozarea sării)
Mod de preparare cremă de ardei copți – coacerea și curățarea ardeilor
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C. Până s-a încins cuptorul, am spălat și am zvântat ardeii cu un șervet curat de bucătărie. I-am tăiat apoi în două, pe lung, eliminând cotorul și toate semințele. Ca să vă faceți o idee mai exactă despre cantitatea de ardei folosită de mine, am observat că după curățare ardeii au pierdut 15-16% din greutate. Din cantitatea de 480 de grame de ardei întregi mi-au rămas 400 de grame de ardei curățați. Jumătățile de ardei le-am aranjat pe tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt, cu pielița în sus.
Observație: în imagini veți observa cantități duble, eu am pregătit o cantitate mai mare din această cremă de ardei copți, pentru un eveniment.
2. Am copt ardeii în cuptorul preîncins la 190°C timp de 25-30 de minute. Ideea e ca pielița ardeilor să fie rumenită. Ca o paranteză vă spun că am început să folosesc acest mod de a coace ardeii și pentru alte preparate, de exemplu ajvar sau chiar zacusca. Procedez astfel pentru că ardeii copți sunt mult mai ușor de curățat. După coacere, nu mai trebuie să mă lupt cu semințele care se lipesc de pulpa moale și umedă a ardeilor.
3. Imediat după ce sunt gata, se scot ardeii din cuptor și se acoperă cu un șervet curat de bucătărie. Se lasă să se răcească sub prosop, astfel se vor aburi bine și pielița se va desprinde foarte ușor.
4. După ce s-au răcit, pielița ardeilor se îndepărtează aproape dintr-o singură bucată, rămânând jumătățile de ardei perfect curate.
5. După curățare, ardeii copți se pun într-o sită așezată deasupra unui castron, să se scurgă pe cât posibil mai bine. Ardeii se vor întoarce de câteva ori în sită, ajutând la drenarea lichidului, în final chiar îi vom presa ușor. E important să se elimine cât mai multă zeamă, ca să nu se separe crema în timp ce o vom prepara.
Mod de preparare cremă de ardei copți
6. Odată ce ardeii sunt pe cât posibil mai bine scurși de zeamă, se pun într-un castron. Din cele 400 de grame de ardei cruzi, curățați, mi-au rămas 175 de grame de ardei copți curățați de pieliță și bine scurși de zeamă. Se adaugă usturoiul zdrobit, crema de brânză și untul moale, în bucățele. Se prelucrează totul cu blenderul de mână până la obținerea unei creme fine, omogene. Atenție, în cazul în care crema are un aspect ”tăiat”, adică se separă partea lichidă de cea grasă, va fi nevoie să se mai adauge treptat câte o bucățică de unt moale și să se mixeze în continuare până ce crema obținută va fi omogenă, cu aspect bine legat. Această separare a cremei se întâmplă doar dacă ardeii copți nu au fost suficient de bine scurși de lichid.
7. După ce crema este perfect omogenă se adaugă zeama de lămâie, sare după gust și TABASCO® sos ardei roșu pentru o plăcută notă picantă. Se omogenizează și crema este gata.
Cum să folosim crema de ardei copți?
1. Crema asta e extrem de gustoasă, prima sugestie este să se consume pur și simplu unsă pe pâine. La micul dejun sau la o gustare, simplă sau însoțind câteva felii de mezel bun sau de friptură rece, e absolut minunată.
2. Crema de ardei copți se poate aranja pe lungime pe un pătrat de hârtie de copt. Rulăm strâns hârtia, îi dăm o formă ca de salam și îl depozităm la congelator. Orice friptură la grătar va deveni un deliciu dacă vom adăuga deasupra ei, imediat ce o luăm de pe grătar, cât e încă fierbinte, o felie din acest unt cu aromă plăcută de ardei copți, picant după cât ne place. Pur și simplu, lăsăm untul să se topească lent deasupra fripturii, în perioada de odihnă de după gătire. Va fi un deliciu! Mușchiul de vită la grătar sau pieptul de pui la grătar, de exemplu. Ambele vor câștiga gust și savoare din această asociere.
3. A treia sugestie conține de fapt altele trei, fiind cele trei tipuri de aperitive festive despre care v-am vorbit în introducere. Rețetele lor, pe scurt, le găsiți mai jos.
Trei feluri de aperitiv cu cremă de ardei copți
1. Tartine cu cremă de ardei copți și bacon crocant: avem nevoie de mici felii de pâine prăjită, cremă de ardei copți și atâtea felii e bacon câte piese dorim să pregătim, în plus ceva verde (în cazul meu, niște rondele de ceapă verde). Așternem feliile de bacon pe o tavă cu hârtie de copt, într-un singur strat. Dăm la cuptorul încins la 180°C timp de 15 minute sau până se rumenește. Lăsăm să se răcească, apoi îl sfărâmăm în bucățele mici. Punem cremă de ardei copți pe feliile de pâine prăjită. O putem turna cu poșul sau o putem întinde cu un cuțit de unt. Presărăm baconul crocant și adăugăm nota de verdeață.
2. Ouă umplute cu cremă de ardei copți: Avem nevoie de ouă întregi, cremă de ardei copți, ceapă de frunze, ardei roșu tocat foarte fin (pentru decor). Fierbem ouăle tari, le decojim, le tăiem în jumătăți și le scobim de gălbenuș. Opțional, putem păstra 1-2 gălbenușuri pentru decor, restul le zdrobim cu o furculiță sau le trecem prin sită. Adăugăm cremă de ardei copți și amestecăm energic, până obținem o cremă plăcută și omogenă. Adăugăm 1 lingură rasă de ceapă de frunze tocată fin. Omogenizăm și umplem ouăle cu această compoziție. Decorăm după gust, eu am ras deasupra ouălor gălbenuș fiert tare, prin răzătoarea fină, apoi le-am decorat cu puțină ceapă de frunze și ardei roșu.
3. Tartine cu cremă de ardei copți și ouă de prepeliță murate: Avem nevoie de: felii mici de baghetă prăjită, cremă de ardei copți, câte 1 ou de prepeliță/felie de baghetă, câte 1 bucată sfeclă roșie baby (murată)/felie de baghetă, hrean, rondele de ceapă verde. Fierbem ouăle de prepeliță. Le decojim și le marinăm rapid în vinegreta de la sfecla roșie. Astfel, ele vor prinde culoare și, în aproximativ 5 minute, vor prelua și din gustul de murat. Tăiem ouăle în jumătăți. Ungem feliile de baghetă cu crema de ardei copți. Aranjăm pe fiecare felie câte 1 bucată de sfeclă baby, două jumătăți de ou de prepeliță și adăugăm un strop de hrean. Decorăm cu rondele de ceapă verde.
Lasă un răspuns