Dulceata de cirese
Dulceata de cirese naturala, fara conservanti
Cine nu isi doreste sa conserve aroma si prospetimea verii si a fructelor ei? In fiecare an ma straduiesc sa pun deoparte cate putin din aroma fiecarui fruct. Nu imi place sa fac dulceturi si gemuri din cantitati mari de fructe deodata, prefer sa pregatesc de mai multe ori cate putin – asa a fost si cu dulceata de cirese din care mi-au rezultat 4 borcane de 370 de ml. Am motive si mai multe sa fiu mandra de dulceata mea de cirese, pentru ca e facuta din fructe culese din ciresul nostru de acasa.
Bietul de el, era cat pe ce sa-i sune securea, pentru ca sotul meu, nemultumit de faptul ca bietul cires, care deja trecuse de patru ani de cand e la noi in gradina, inca nu rodise, l-a amenintat in februarie ca daca nici anul acesta nu-si indeplineste atributiile firesti, o sa-l faca lemne de foc. Copacelul parca l-a inteles si s-a pus pe treaba cu toata seriozitatea, asa ca dupa ploaia de flori din primavara, acum e plin de cirese carnoase si sanatoase.
Dar sa ne intoarcem la borcanele noastre. :)
Ingrediente Dulceata de cirese
- 1 kg de cirese cantarite fara samburi
- 1 kg de zahar
- zeama de la o lamaie
Preparare Dulceata de cirese
1. Ciresele se spala si se curata de samburi. Samburii cireselor i-am scos cu noua achizitie – aparatul special de scos samburi din visine si cirese:
2. Ciresele cantarite fara samburi (dupa ce au fost curatate) si zaharul le-am asezat intr-o cratita nu prea inalta.
Am incercat in trecut retete care recomandau o cantitate mai mica de zahar (nu raportul de 1:1 pe care il recomand eu in aceasta reteta). Dulceata preparata astfel va trebui sa fiarba mult mai mult pentru a se lega. Fructele se vor terciui si se vor inchide la culoare, sau va trebui sa se adauge conservanti sau diversi aditivi. Aceasta este o reteta clasica, dar pana la urma cred ca e printre cele mai bune.
Fierberea dulceții
3. In urmatoarele 2-3 ore am lasat zaharul sa actioneze asupra cireselor, extragand apa din acestea. Eu doar am scuturat din cand in cand cratita, fara a amesteca, pana cand zaharul si ciresele s-au omogenizat si le-am pus la fiert la foc mediu. In curand, fructele care au ramas intregi, rotunde, gratie aparatului cu care au fost curatate de samburi, vor pluti in sirop.
Se inteteste focul spre iute si se lasa sa fiarba in continuare, stergand in permanenta marginea oalei cu un servet curat, umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.
4. In curand, va incepe sa se formeze spuma – e vorba despre impuritati continute de zahar, cu cat zaharul este mai pur, cu atat cantitatea de spuma e mai redusa. Spuma se indeparteaza cu grija, pe masura ce se formeaza. Dupa cantitatea de spuma care s-a adunat, se pare ca zaharul pe care l-am folosit eu a fost destul de impur.
5. Dupa ce se indeparteaza spuma de cateva ori si aceasta inceteaza sa se formeze, se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine. Se fierbe dulceata in cotinuare. Cand pare legata, se probeaza picurand de pe lingura, intr-un pahar cu apa rece cativa stropi, care trebuie sa isi pasteaze forma, ca niste boabe de roua, sa nu se imprastie.
Practic, dulceata este gata atunci cand zaharul este suficient de concentrat incat sa formeze un sirop legat. O metoda precisa de a stabili cand este gata un gem sau o dulceata este cu un termometru de bombonerie. Acesta se plaseaza in oala in care fierbe dulceata si, cand indica 105°C, inseama ca am fiert-o suficient.
Este gresit sa se recomande un anumit timp de fierbere, pentru dulceata. Timpul poate creste sau descreste in functie de o multime de factori, de la continutul de apa al fructelor la cat de iute este focul pe care se fierbe dulceata. O cratita mai larga, cu mai mult spatiu de evaporare, va duce la reducerea timpului de fierbere. Iata dulceata gata.
Îmbutelierea
6. Eu pun dulceata fierbinte in borcane curate, sterilizate și uscate. Oricum, concentratia de zahar este suficient de mare incat sa nu permita fermentarea produsului. Dulceata se va pastra chiar daca este pusa in borcane dupa ce s-a racit complet. E important, insa, ca atat borcanele cat si capacele sa fie sterilizate. Aici gasiti cum se sterilizeaza borcanele. Se infileteaza capacele si se aseaza cateva minute cu capacul in jos. Se intorc si se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.
Spor la treaba!
Lasă un răspuns