Ciolomadă – salată de murături – rețeta ungurească de csalamádé
Ciolomadă – salată de murături – rețeta ungurească de csalamádé prezentată în cel mai mic detaliu. Ce fel de legume se folosesc pentru salata de murături ciolomadă? Care este proporția recomandată între ingredientele folosite? Răspunsuri la aceste întrebări și alte detalii folositoare găsiți mai jos.
Vi se va parea amuzant că rețeta de ciolomadă ungurească pe care v-o propun în cele ce urmează o am, de fapt, de la o sârboaică. E rețeta soacrei mele, Slavna, care s-a născut și a trăit toată viața ei într-un sat din Banat cu populație mixtă, în care au locuit sârbi, unguri și nemți. E o rețetă simplă și echilibrată, în care toate legumele din combinație își fac simțită prezența. Murătura este acrișor-dulceagă-picantă, în stilul murăturilor ungurești.
În fine, la noi, în Banat, gastronomia e puternic inflențată de amestecul cultural al zonei. Nu e nimic neobișnuit ca într-o casă de român sau de sârb să se gătească ciolomadă (csalamádé, în maghiară) și gulyas, așa cum și ungurii din Banat gătesc frecvent sarmale sau pun murături în saramură, după tipicul românesc.
Revenind la soacră-mea, aproape toate rețetele ei au unitatea de măsură od prilike (sârbă), ceea ce înseamnă, pur și simplu, aproximativ. Așa că, recunosc, e o premieră absolută să cântăresc toate ingredientele. Am făcut-o pentru că nu aveam cum să vă transmit altfel rețeta, pe acest blog unde v-am oferit doar rețete riguros prezentate.
Rețeta de ciolomadă a soacrei mele, constă, de fapt, în câteva reguli de urmat:
- toate legumele care nu ne mai încap prin alte borcane intră la ciolomadă
- o ciolomadă echilibrată conține cantități aproximativ egale din fiecare tip de legumă folosită
- chimenul este aroma/condimentul de bază
- hreanul este indispensabil, el fiind ingredientul care va conserva, practic, salata de murături
Toate detaliile le găsiți în rețeta de mai jos.
Ingrediente ciolomadă – salată de murături – rețeta ungurească de csalamádé
gramajele de mai jos exprimă cantitatea de legume gata curățate
- 300 de grame de castraveți cornișon
- 300 de grame de ardei, mai precis, 1 ardei gras de 100 de grame și 1 gogoșar roșu de 200 de grame
- 300 de grame de varză
- 300 de grame de gogonele
- 250 de grame de morcovi
- 250 de grame de ceapă (galbenă și roșie sau numai galbenă)
- 1 lingură de semințe de chimen
- 1 lingură rasă de semințe de muștar
- 4 grame de piper negru măcinat (½ de linguriță)
- 1 lingură bună de cimbru
- 1 linguriță de boabe de piper negru
- 180 de mililitri de oțet de 9°C (vă recomand să folosiți un oțet de calitate, eu am folosit oțet de cidru de mere)
- 40 de grame (2 linguri) de sare grunjoasă, neioidată, pentru murături
- 40 de grame de zahăr
- câte 4 bastonașe de hrean per fiecare borcan
Mod de preparare ciolomadă – salată de murături – rețeta ungurească de csalamádé
Pregătirea legumelor
1. Iată, acestea sunt legumele pe care eu le-am folosit. Precizez încă o dată, pe cei care nu au observat ce scrie deasupra listei de ingrediente, că gramajele din listă sunt pentru cantitatea de legume gata curățate.
2. Mai întâi, am curățat de coajă ceapa și morcovii și le-am spălat bine. Ardeii i-am curățat de cotor și semințe, i-am spălat sub jet de apă rece și i-am lăsat să se scurgă pe un prosop de bucătărie curat, cu scobitura în jos. Varza am curățat-o de frunzele de la suprafață și de cotor. Am spălat bine de tot castraveții și gogonelele, pe care le-am lăsat cu tot cu coajă.
3. Rețeta de ciolomadă se face din legume fin feliate, așa că următorul pas este să feliem/tocăm fin toate legumele. Merge și cu cuțitul, dar e o cantitate mare de legume și ar dura destul de de mult. Cu robotul de bucătărie, însă, treaba merge nemaipomenit de ușor și rapid.
4. În doar 2-3 minute, toate legumele pentru rețeta de ciolomadă sunt feliate fin, în felii de grosime egală. Practic, mai mult a durat să le curăț!
Câtă sare și cât zahăr adăugăm în ciolomadă?
5. Odată ce toate legumele pentru ciolomadă sunt feliate și tocate fin, le transfer într-un castron încăpător. Dacă vă uitați atent la poza de mai jos, veți observa că am cântărit toate ingredientele. În castron am avut 1,7 kilograme de legume tocate.
Pentru fiecare kilogram de legume gata pregătite (tocate, feliate) adaug câte 23 de grame de sare grunjoasă, fără iod (specială pentru murături) și aceeași cantitate de zahăr. În cazul meu, 23*1,7=39,1, ceea ce am rotunjit eu la 40 de grame. Deci, am adăugat peste legume 40 de grame de sare, 40 de grame de zahăr, cimbrul, semințele de chimen și cele de muștar, piperul măcinat și cel boabe.
6.Imediat, am adăugat în castronul și oțetul, măsurat cu atenție cu un pahar gradat.
7. Am amestecat bine, bine ingredientele. Ca să fiu sigură că sunt perfect amestecate, mi-am înmănușat mâinile cu mănuși de unică folosință și am amestecat cu mâna, timp de 2-3 minute. Nu am sfărâmat legumele, dar m-am asigurat că toate vin în contact cu oțetul și condimentele. În final, după ce am amestecat bine, am lăsat castronul pe masa din bucătărie timp de 1 oră, fără să le mai fac nimic.
Îmbutelierea
8. După trecerea unei ore, legumele mele din castron au mai pierdut din volum i-am în castron s-a strâns o zeamă condimentată cu tot ceea ce am adăugat în acest scop. Vom avea nevoie de zeama asta, care va necesară la îmbutelierea murăturilor în borcane.
9. Borcanele în care pun această salată de murături sunt sterilizate iar capacele lor deasemenea, așa cum am arătat în articolul dedicat, pe care-l găsiți cu un click pe poza de mai jos.
11. În fiecare borcan am pus câte 2 bastonașe de hrean, lungi de 10-11 cm. Le-am umplut cu salata de murături, scursă de zeamă. Practic, am luat legumele cu o lingură perforată și le-am lăsat să se scurgă un pic, natural (fără să le storc), apoi le-am distribuit în cele 3 borcane. Am presat ușor, cu dosul unei linguri, ca să elimin golurile de aer. Am continuat până ce am umplut borcanele, lăsând cam 2 cm liberi, sub gura borcanului.
Odată umplute borcanele, am fixat conținutul acestora cu alte două bastonașe de hrean, așezate încrucișat. Acestea nu vor permite legumelor din ciolomadă să se ridice la suprafața lichidului.
12. În fiecare borcan am mai completat cu lichidul rămas în castron, așa încât totul să fie bine acoperit, apoi am înfiletat strând capacele. Lichidul conține oțet, sare, zahăr, va ajuta la conservare, dar rolul cel mai important îl are hreanul, care va conserva perfect legumele, fără să fie nevoie de sterilizare sau de conservant chimic. Boabele de muștar și cele de piper vor ajuta și ele la menținerea legumelor cât mai crocante.
Depozitarea și consumarea
13. Borcanele cu ciolomadă se așază direct în cămară, într-un loc răcoros, ferit de razele directe ale soarelui. Timpul în care legumele se vor marina perfect cu oțetul, sarea, zahărul și mirodeniile adăugate este de 4-6 săptămâni (depinde de cât de răcoroasă e cămara). În final, salata de murături e ușor picantă, foarte puțin dulceagă și absolut delicioasă.
Nouă ne place la nebunie atât lângă un cârnat fript, dar și alături de mâncarea simplă de fasole (de post).
MAI MULTE REȚETE DE MURĂTURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns