Gem de zmeura
Gem de zmeura, reteta explicata pas cu pas. Cum sa faci gem de zmeura pentru iarna. Gem de zmeura fara praf conservant adaugat, reteta culinara.
Cred ca nu exista fruct mai delicat si mai parfumat decat zmeura si nu am cum sa nu fiu plina de intelegere pentru Mos Martin ca se da in vant dupa ea, mai ales ca bietul de el, are un sezon atat de scurt in care se poate bucura de dulceata ei! Gemul (sau dulceata) de zmeura e una din modalitatile care ne sta la dispozitie noua, spre deosebire de Mos Martin, pentru a ne bucura de aroma deosebita a zmeurei tot timpul anului.
As zice ca niciun gem sau dulceata nu se compara cu cele facute din zmeura, aromata, colorata intr-un rubiniu intens si cu o consistenta atat de placuta, datorata pectinei continute in mod natural de fructe. Asadar, pregatiti-va bocancii, cosuletele si la cules, e pacat sa ratati sezonul fara a face un gem de zmeura, grija mare doar sa nu va interesectati pe cararea care duce la zmeuris cu Mos Martin!
Ingrediente Gem de Zmeura:
- 3 kilograme de zmeura proaspata, curatata de codite
- 2,25 kilograme de zahar
- zeama de la 2 lamai
Preparare Gem de zmeura:
Daca nu ati mai preparat pana acum gem sau dulceata, ar fi bine sa stiti urmatoarele:
- aceasta este o reteta cu proportia de 1:3/4, daca aveti doar 1 kilogram de zmeura veti folosi doar 750 de grame de zahar iar cantitatea de lamaie se va adapta. Cantitatea de zahar poate fi crescuta pana la proportia de 1:1, atunci veti obtine un produs mai dens, mai degraba o dulceata, sau poate fi scazuta pana la 1:1/2 (500 grame de zahar la 1 kilogram de fructe), dar gemul va trebui fiert mai mult timp pana se va lega, in acest timp apa continuta de fructe in mod natural se va evapora iar zaharul se va carameliza, asa ca vom obtine un gem cu tot atata zahar, dar cu ceva mai putin si cu o culoare nu atat de frumoasa.
- pentru reusita oricarei retete de gem sau dulceata este esential ca borcanele sa fie foarte curate si sterilizate si capacele sa inchida perfect etans. Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Si acum, cum se face gemul de zmeura
1. Fructele se aseaza intr-o cratita incapatoare alternativ cu zaharul, un strat de fructe, unul de zahar (poza 1); se lasa in repaos timp de 2-3 ore, timp in care zaharul va extrage suficienta zeama din fructe.
2. Se pune cratita pe foc iute (eu am profitat de gratarul meu Napoleon si al lui arzator lateral si am evitat sa supraincalzesc in casa), se adauga zeama de lamaie si se fierbe (poza 2). Spuma care se va forma la suprafata in timpul fierberii trebuie indepartata cu o lingura iar peretii cratitei se vor sterge in mod repetat de aderentele de zahar cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa rece, pentru a evita caramelizarea si schimbarea culorii dulcetei. Dupa aproximativ 25-30 de minute de fierbere, se scoate cate o lingura de sirop si se da la rece, verificand daca gemul a capatat consistenta dorita. Prin racire, siropul se ingroasa si gelifica datorita pectinei. Nu se fierbe decat atat cat e nevoie, daca se fierbe prea mult va rezulta un produs cu o culoare maronie.
3. Gemul fierbinte se toarna in borcanele pregatite asa cum am explicat mai sus, neparat asezate pe o tava metalica, sa nu plesneasca (se poate baga sub borcan lama unui cutit, care sa preia socul termic). Se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se racesc lent, ori invelite in multe straturi textile (paturi, carpe) ori la cuptor. Mi mi se pare mai comod sa le dau cu tava cu tot in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius (foc mic), decat sa ocup un spatiu din bucataria si asa neincapatoare cu borcanele asezate in cuib. Odata ce bag tava cu borcanele fierbinti (de la gemul fierbinte cu care le-am umplut) in cuptor, sting cuptorul si las borcanele sa se raceasca lent inainte de a le pune in camara.
Revenind la minunatul gem de zmeura, va asigur ca nu va exista o zi mai buna decat cea inceputa cu un mic dejun in care acest produs natural sa aiba rolul principal, pe o felie de paine, o briosa sau orice veti dori.
Daca va deranjeaza samburii, zmeura se poate pasa sau trece prin masina pentru bulionul de rosii, iar sucul obtinut se cantareste si se fierbe cu o cantitate egala de zahar, obtinand o minunata peltea, cu aceeasi aroma delicioasa ca a gemului de zmeura.
Lasă un răspuns