
Salată de linte cu bulgur și legume – rețetă mediteraneană





Salată de linte cu bulgur și legume – rețetă mediteraneană cu ingrediente în cantități explicite și mod de lucru explicat detaliat. Rețetă de salată mediteraneană de linte cu bulgur și legume, excelentă ca fel de sine stătător sau garnitură.
Rețeta pe care v-o propun azi e una dintre acele salate cu gust mediteranean, proaspăt și înviorător, care pur și simplu îți fac papilele gustative să zâmbească. Toate ingredientele sunt din acest registru: lintea verde, bulgurul și legumele proaspete iar stilul de condimentare e simplu și aromat.
Pe scurt, despre ingrediente
Inspirația pentru rețeta asta am găsit-o la Jamie Oliver și mărturisesc că am schimbat foarte puține lucruri. Ceea ce m-a atras au fost chiar ingredientele, toate sănătoase, simple și ușor de găsit.
- Lintea este o excelentă alternativă la fasole, având un timp de gătire mai redus. Planta e cultivată de mii de ani, mai ales în Orientul Apropiat. Lintea are un conținut ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteine. Pentru această rețetă de salată de linte cu bulgur și legume nu recomand lintea roșie, ci pe cea verde. Lintea roșie se terciuiește la fiert, pe când cea verde rămâne bob cu bob.
- Bulgurul are originea în bazinul Mediteranei. În țările Orientului Mijlociu, acesta este unul dintre stâlpii bucătăriei. Bulgurul e făcut din boabe de grâu uscate, sparte mai mare sau mai fin. Cel mai frecvent, pentru fabricarea bulgurului se folosește grâul dur, și este o cereală integrală. Asta înseamnă că în bulgur se regăsește grâul întreg, inclusiv germenul, endospermul și tărâțele. Cele mai multe rețete indică folosirea bulgurului doar hidratat dar există și altele în care acesta se fierbe. Mai multe rețete cu bulgur găsiți aici.
- Sumacul este un condiment cu o frumoasă culoare roșie închis și un gust ca de lămâie. Mai multe despre acest condiment am scris în rețeta de salată de ceapă cu sumac, pe care o găsiți cu un click pe textul albastru.
Rețeta detaliată o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente salată de linte cu bulgur și legume
- 150 de grame de bulgur
- 150 de grame de linte verde
- 2 căței de usturoi
- 2 foi de dafin
- 2-4 fire de ceapă verde (în funcție de mărime)
- 2 roșii medii-mari, cărnoase
- 2 ardei kapia
- 1 ceapă roșie mică
- pătrunjel verde
- mentă proaspătă
- mărar proaspăt
- 60 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 3 linguri de melasă de rodie (eu am folosit cremă balsamică)
- coaja galbenă, fin răzuită, de la suprafața unei lămâi cu coaja netratată
- sucul de la ½ de lămâie
- sumac, după gust
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare salată de linte cu bulgur și legume
1. Am pus la fiert, într-un ibric, 300 de mililitri de apă. Într-un castron încăpător, am cântărit bulgurul. Când apa a fiert, am adăugat 1 linguriță rasă de sare și am turnat-o peste bulgur. Am acoperit castronul cu o farfurioară și am lăsat bulgurul să se hidrateze, până a absorbit toată apa. În funcție de tipul de bulgur folosit (fin sau mediu, recomand eu), procesul poate dura între 15-30 minute.
2. Între timp, am pus lintea, usturoiul și foile de dafin într-o cratiță. Le-am acoperit cu apă rece din belșug și am pus cratița pe foc mediu. Când apa a dat în clocot, am redus focul la minimum și am acoperit cratița cu capacul. Am lăsat lintea să fiarbă timp de 20 de minute. Fierberea se poate prelungi până la 30 de minute sau atât cât e necesar pentru ca lintea să se înmoaie.
Se poate folosi linte verde gata fiartă, din conservă, ceea ce va reduce cu mult timpul de preparare. În acest caz, veți avea nevoie de 325 de grame de linte fiartă, bine scursă de lichid (prin sită).
Între timp, pregătirea legumelor
Indiferent că fierbeți lintea sau folosiți linte din conservă, bulgurul tot trebuie să se hidrateze, ceea ce va dura o perioadă. Eu am profitat de acest timp și am curățat și feliat legumele pentru salata de linte cu bulgur.
3. Am curățat și spălat ceapa verde, apoi am tocat-o rondele.
4. Am curățat și spălat bine ardeii kapia, i-am golit de cotor și semințe apoi i-am tăiat în felii subțiri, cam de 3-4 centimetri lungime.
5. Roșiile le-am tăiat în sferturi și le-am golit de inimi, care conțin foarte multă apă și, evident, și semințe. Le-am tăiat, apoi, în cuburi.
6. Ceapa roșie am curățat-o, am spălat-o și am tocat-o julienne (felii), așa cum puteți cedea în poza următoare.
7. În sfârșit, am ales, spălat și zvântat cele trei tipuri de verdeață. Am folosit aproximativ 10-12 frunze de mentă și câte ½ de legătură de mărar și pătrunjel verde dar cantitățile nu sunt bătute în cuie. Puteți adăuga mai mult din verdeața care vă place și o puteți chiar elimina cu totul pe cea care, eventual, nu o agreați.
Eliminarea excesului de lichid din bulgur și linte
8. După 25 de minute, am verificat stadiul de gătire al lintei. Boabele erau destul de ferme, dar cremoase, așa că am apreciat că sunt suficient de gătite. După cum puteți vedea în următoarea poză, învelișul de la suprafața boabelor începea deja să crape, așa că am oprit fierberea imediat, să nu se terciuiască.
9. Imediat după ce am luat lintea de pe foc, am scurs-o de lichid printr-o strecurătoare. Usturoiul și foile de dafin le-am aruncat, și-au îndeplinit menirea. După ce s-a scurs bine de lichid, am pus lintea într-un castron încăpător.
10. În timpul în care lintea a fiert, bulgurul s-a hidratat bine. În cazul în care, după fiereberea lintei (20-30 de minute), rămâne deasupra bulgurului apă neabsorbită, aceasta se scurge printr-o sită. Eu am măsurat apa în care am hidratat bulgurul așa că mie nu mi s-a întâmplat să rămână lichid. Am transferat bulgurul hidratat într-un tifon perfect curat ( se poate folosi și un prosop de bucătărie). L-am înfășurat strâns și l-am presat bine, pentru a elimina excesul de apă.
11. După ce a fost bine scurs, am pus bulgurul alături de linte, în castronul în care urma să asamblez salata de linte cu bulgur.
Asamblarea salatei
12. Am adăugat toate legumele și verdeața peste linte și bulgur, în castron. Am asezonat bine cu sare și piper proaspăt râșnit.
13. Am omogenizat bine totul cu sarea și piperul apoi am ras coaja de lămâie pe deasupra. Am adăugat imediat zeama de lămâie și uleiul de măsline, din care Jamie recomandă să punem 100 de mililitri în cap (adică 800 de calorii). Eu am fost mai zgârcită și am pus doar 60 de mililitri, mai mult decât suficient, în opinia mea.
14. Mai am o abatere de la rețeta din care m-am inspirat. Am înlocuit melasa de rodie, prea dulce și cu o aromă prea pregnantă, cu o cremă balsamică. Puteți folosi ori una, ori cealaltă, salata va ieși gustoasă în ambele variante. Dacă nu vă plac salatele cu gust acru pronunțat și ținând cont că am pus și legume, puteți renunța complet la acest ingredient sau îl puteți adăuga într-o cantitate redusă.
Imediat, am amestecat încă o dată în castronul meu cu salată de linte cu bulgur și legume, apoi am acoperit castronul și l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Această perioadă e necesară pentru ca aromele să se împrietenească așa cum trebuie.
Servirea
După trecerea celor 30 de minute, am presărat salata cu sumac și a fost gata de servire.
Așa cum m-am așteptat, a ieșit foarte gustoasă și înviorătoare, cu un gust tipic mediteranean. E acel tip de salată care se poate consuma atât simplă cât și în loc de garnitură, cu un ou poșat, brânză friptă la grill sau la tigaie, pește sau carne la grill.
Textura lintei și a bulgurului sunt excelente, legumele proaspete dau un gust înviorător iar combinația de ierburi aromatice și condimente dau salatei caracterul așteptat. Nouă ne-a plăcut la nebunie!
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns