Salată de vinete cu dovlecei – rețetă simplă și ieftină
Salată de vinete cu dovlecei – rețetă simplă și ieftină, prezentată pas cu pas, o variantă mai dulceagă pentru salata de vinete de sezon, preparată de post sau cu maioneză. Cum se face salata de vinete cu dovlecei?
Nu am făcut niciodată o salată de vinete cu dovlecei, înaintea zilei de azi. Doar că e o treabă cum nu se poate mai simplă și dacă mi-a reușit mie, e sigur că vă va reuși și vouă. În general, nu am fost obișnuiți ca legumele să aibă un preț prea mare, în plin sezon, dar iată că anul acesta lucrurile stau altfel. Prin iulie, am vizitat Mercat Boqueria din Barcelona. Am postat atunci niște poze și mulți dintre cei care mă urmăresc au fost uimiți de prețurile legumelor. Ei bine, zilele astea, la Timișoara, am văzut în piață legume la același preț sau mai scumpe decât la Barcelona. Mai ales vinetele de calitate și roșiile cărnoase. Această variantă de salată de vinete cu dovlecei, care sunt întotdeauna ieftini, e, deci, binevenită.
Despre o variantă de salată de vinete cu dovlecei mi-a povestit prietena mea Oana, care mi-a spus că a și publicat o rețetă pe blogul ei. Am citit-o și mi s-a părut interesantă, mai ales prin faptul că atât vinetele, cât și dovlecelul era copt. Și dacă gustul plăcut de fum al salatei nu urma să fie sărăcit în niciun fel, de ce să nu fi încercat și eu? Pentru că mi-a plăcut ce a ieșit, mi-am zis să dau veștile bune mai departe.
Ingrediente salată de vinete cu dovlecei – rețetă simplă și ieftină
- 600 de grame de vinete (2 vinete nu foarte mari)
- 400 de grame de dovlecel (1 bucată, de dimensiune medie-mică)
- 150 ml. ulei de floarea soarelui sau 150 de grame de maioneză sau 1-2 gălbenușuri foarte proaspete și 130 ml. de ulei
- 1 ceapă mică, tocată foarte fin
- 1 linguriță cu vârf de muștar
- sare după gust
Mod de preparare salată de vinete cu dovlecei
Coacerea vinetelor și dovlecelului
1. Vinetele se aleg să aibă coaja neagră și lucioasă, ușor pufoase la atingere. Mai multe secrete despre alegerea celor mai bune vinete pentru salată găsiți aici. Dovlecelul să fie cam de mărimea unei vinete, deci folosim 60-66% vinete și 40-33% dovlecei. Spălăm bine legumele, le zvântăm și le punem la copt pe o suprafață bine încinsă (plită, disc, grătar etc). Vinetele e indicat să se înțepe cu furculița, în caz contrar ar putea exploda în timpul coacerii.
2. Coacem legumele de jur împrejur până ce coaja se carbonizează pe alocuri, ceea ce le va da gustul caracteristic de afumat. Ca să fie gata, nu doar că trebuie să aibă coaja arsă, ci trebuie ca miezul să fie foarte moale, de la codiță și până la vârf. Ei bine, vinetele vor fi gata înaintea dovlecelului. Pregătim un castron peste care așezăm o sită de material plastic. Așezăm vinetele pe un tocător și, cu ajutorul unei linguri, despicăm coaja și scobim miezul copt, punându-l la scurs în sita pregătită.
3. Miezul de dovlecel se va înmuia ceva mai greu, dar când va fi gata, îl scobim la fel ca pe vinete și îl adăugăm în sită.
4. Atât vinetele, cât și dovlecelul, se lasă să se scurgă bine de lichid, în sită. În cazul vinetelor, pentru a elimina zeama amară, în cazul dovlecelului, pentru a scăpa de excesul de apă.
Prepararea salatei
5. Pentru salata de vinete cu dovlecei, la fel ca pentru oricare altă salată de vinete, odată ce legumele coapte s-au scurs bine de lichid, se toacă mărunt de tot.
6. Se transferă vinetele și dovlecelul, răcite până la temperatura camerei și tocate mărunt, într-un castron. De aici încolo, sunt posibile câteva abordări diferite.
a) Eu adăugat muștarul și am turnat în fir foarte subțire, ca pentru maioneză, în timp ce am mixat cu mixerul.
Picătură cu picătură, uleiul s-a încorporat complet și am obținut această salată/pastă cremoasă și deschisă la culoare. Am adăugat ceapa foarte fin tocată.
Am asezonat salata cu sare după gust și am dat-o la rece pentru o oră înainte de servire.
b) O alternativă mai comodă este să se amestece salata de vinete cu dovlecei cu 150 de grame de maioneză, adăugându-se apoi ceapa, muștarul și sare după gust. Puteți folosi o maioneză clasică sau una rapidă, una preparată cu gălbenuș fiert sau chiar una vegetală. Dați click pe oricare dintre pozele de mai jos pentru rețete.
DIFERITE REȚETE DE MAIONEZĂ
c) O altă posibilă abordare este să se pregătească salata așa cum am arătat la rețeta de salată de vinete românească. În acest caz, în vinetele și dovlecelul coapte și tocate se vor adăuga 1-2 gălbenușuri și muștarul și se vor mixa cu 130 ml. de ulei de floarea soarelui, adăugat picătură cu picătură. La final, firește, se adaugă ceapa și sare după gust.
În oricare dintre variante, asezonați după plac salata de vinete cu dovlecei și bucurați-vă de ea, are un gust excelent! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns