Gnocchi de cartofi – rețetă simplă, prezentată detaliat
Gnocchi de cartofi – rețetă simplă, prezentată detaliat, cu poze pas cu pas. Cum se face un aluat pentru pastele gnocchi? Ce fel de făină se folosește pentru gnocchi de casă? Cât timp se fierb gnocchi de cartofi?
Gnocchi sunt niște minunate paste proaspete, moi și pufoase. Originea lor este, așa cum nici nu se putea altfel, în însorita Italie, acolo unde par să se fi năcut cele mai multe tipuri de paste. În mod tradițional, gnocchi se fac dintr-un aluat cu cartofi iar această rețetă tradițională o veți găsi, explicată pas cu pas, în articolul de mai jos.
Gnocchi sunt baza foarte multor rețete iar timpurile moderne i-au făcut și pe ei să se schimbe. Astfel, există gnocchi cu brânză, în loc de cartofi iar astfel de rețetă, mai demult publicată, găsiți aici. Au apărut și gnocchi din cartofi dulci sau alții care înlocuiesc făina de grâu cu cea de orez (o variantă fără gluten). De asemenea, există gnocchi cu ou sau complet vegani. Odată ce îi veți fi încercat pe cei clasici și cei mai simpli, vă va fi ușor să adaptați rețeta după gustul și imaginația voastră.
Ingrediente Gnocchi de cartofi – rețetă simplă de gnocchi de casă
- 500 de grame de cartofi pentru fiert, cântăriți cu tot cu coajă
- 150 de grame de făină tip 000
- făină pentru presărat planul de lucru (ideal ar fi făina de grâu dur, dacă nu e disponibilă, de oricare)
- opțional – 1 ou mic (dacă îl folosiți, va fi nevoie de mai multă făină)
Precizări despre ingrediente
Se poate folosi un rest de piure de cartofi pentru gnocchi?
Fără îndoială, da! Cum detest din tot sufletul risipa alimentară, chiar vă recomand să dați un sens oricărui rest de mâncare, inclusiv unui rest de piure de cartofi. Trebuie să țineți cont, însă, că piureul este mai umed decât cartofii simpli, conținând lapte și unt. De aceea, va trebui să ajustați cantitatea de făină, așa că lista de ingrediente de mai sus nu se va mai aplica la gram. Cu un click pe poza de mai jos puteți accesa rețeta de piure de cartofi.
Folosim sau nu ou pentru acest aluat? Dar sare?
Așa cum am spus mai sus, oul este opțional. Dacă îl adăugați, țineți cont că va fi nevoie de făină în plus, probabil încă vreo 50 de grame, pe lângă cele 150 de grame recomandate. Acești gnocchi de cartofi, făcuți doar cu cartofi, fără ou, ies perfect legați și foarte fragezi. În plus, sunt vegani, deci adecvați și pentru zilele de post și sunt potriviți și pentru persoanele cu alergii alimentare. Cum ar zice bărbatu-meu, oul, în cazul de față, e ca apa sfințită, adică nu face nici rău, nici bine.
În aluat se poate adăuga un strop de sare. Dacă se sărează apa în care fierb cartofii, sărarea aluatului nu mai e necesară. Țineți cont că acești gnocchi se fierb în apă bine sărată (la fel ca oricare alte paste), e clar că nu e absolut obligatoriu să se adauge sare în aluat. De asemenea, se mai poate folosi și un strop de nucșoară rasă, foarte, foarte puțină (asta depinde dacă vă place sau nu).
Ca o curiozitate – și nimic altceva – există variante de rețete care pretind că în gnocchi nu se pune sare deloc, nici măcar în apa în care se fierb, pentru că s-ar întări! Mie mi se pare ușor extravagantă chestia asta și vă asigur că acești gnocchi au ieșit foarte, foarte fragezi, cu toate că au fiert în apă sărată.
Mod de preparare gnocchi de casă cu cartofi – rețetă simplă
Pregătirea cartofilor
1. Am ales cartofi potriviți pentru fiert (bogați în amidon) de o mărime apropiată, ca să fiarbă aproximativ în același timp. Am fost atentă și să însumeze o greutate pe cât posibil mai apropiată de 500 de grame. În cazul în care cartofii depășesc gramajul recomandar cu vreo 50 de grame, evident, nu va fi o problemă.
Am spălat bine cartofii (cu tot cu coajă) și i-am pus la fiert în apă rece, cu o linguriță de sare. În funcție de mărime dar și de soiul cartofilor, aceștia vor fi fierți mai repede sau mai târziu. Sunt gata atunci când sunt ușor de străpuns cu furculița. Odată fierți, am scurs cartofii de apa fierbinte și i-am lăsat să se răcorească atât cât să-i pot atinge fără să mă ard. I-am decojit, apoi, de coajă.
2. După decojire, am trecut cartofii printr-o presă specială pentru zdrobirea cartofilor. E un instrument ”antic”, moștenire de familie, mi-a rămas de la bunica soțului meu și-mi amintesc că avea și bunica mea una, dar s-a pierdut. Îmi place mult s-o folosesc, cartofii sunt zdrobiți uniform. Dacă nu aveți acest instrument, însă, evident că se pot zdrobi cartofii și cu un zdrobitor obișnuit. În niciun caz, însă, cartofii NU se zdrobesc la robot sau blender, pentru că vor deveni cauciucați!
Pregătirea aluatului pentru gnocchi de casă cu cartofi
3. Pe planul de lucru foarte bine curățat și șters cu șervet umed, apoi uscat, am cernut făina, cele 150 de grame recomandate. Evident, frământarea se poate face și într-un castron mare, doar că am preferat metoda pe care v-o explic în continuare pentru că gnocchi rezultați vor fi mai fragezi iar manopera va implica mai puțin efort. Deasupra făinii am adăugat cartofii zdrobiți.
4. Cu un tăietor de patiserie, am încorporat făina în cartofi. Practic, am ”tăiat” masa neomogenă de cartofi și făină de-a lungul și de-a latul, până când am obținut un aspect ca de firimituri. Această tehnică implică mai puțină frământare, ceea ce, cum spuneam mai sus, înseamnă mai puțin efort dar și mai multă frăgezime, pentru că rețeaua de gluten din făină va fi minimum dezvoltată.
5. După ce am obținut firimituri aproximativ egale, am framantat aluatul pentru gnocchi de cartofi foarte puțin, doar cât să se omogenizeze. Ca timp, asta a însemnat cam 2 minute. Aluatul e plăcut, potrivit de consistent, nelipicios și nu are nevoie să se frământe mai mult de atât.
Dacă preferați să frământați în castron, procedați exact invers.
Adăugați făina în castron, peste cartofii zdrobiți, lingură cu lingură. Omogenizați făina cu cartofii, folosind lingura de lemn. Când aceasta nu mai este de ajutor, începeți să frământați cu mâna.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Observație: înainte de a începe să modelez gnocchi, am pus la fiert o oală de 5 litri cu apă, în care am fiert gnocchi imediat ce au fost toți modelați.
Modelarea
6. Odată frământat aluatul, am presărat planul de lucru cu făină și am împărțit aluatul în patru bucăți egale. Pe rând, am modelat fiecare bucată în câte un sul lung, cu diametrul de aproximativ 1,5-2 cm. Cu același tăietor de patiserie, am tăiat sulul de aluat în bucăți de 1,5 cm, așa cum se poate vedea în poza de mai jos.
Cum se realizează striațiile specifice?
Aspectul tradițional de gnocchi implică acele binecunoscute striații de pe suprafață. Există, însă, și gnocchi fără striații, pur și simplu bucățele de aluat fierte. Precizez, însă, că striațiile nu sunt doar de decor. Ele au și calitatea de a aduna mai mult sos pe gnocchi fierți, de aceea e de preferat să le facem.
Cei care modelează gnocchi foarte des, probabil au în dotare o planșetă specială pentru realizarea acestor striații, așa cum se poate vedea în poza de mai jos. Eu, cum nu fac gnocchi atât de des și nu dețin un asemenea instrument. M-am descurcat cu ce am avut prin casă. Dacă, însă, doriți să lucrați ca profesioniștii, puteți să cumpărați instrumentul dedicat de aici.
7. Așadar, odată împărțit aluatul în bucățele, așa cum am arătat la pasul 6, singurul instrument pe care l-am mai folosit pentru modelare a fost o furculiță cu dinții mai lungi. Pur și simplu, am luat câte o bucățică de aluat și am rulat-o peste dinții furculiței, presând-o ușor.
Dacă procedeul vi se va părea migălos, există și o variantă mult mai simplă.
Pur și simplu, presați ușor bucățelele de aluat cu furculița. Veți obține niște gnocchi puțin mai lați, dar destul de aspectuoși, așa cum puteți vedea în poza de mai jos. Această metodă am folosit-o atunci când am pregătit niște gnocchi drept garnitură pentru rețeta de involtini de pui cu sos de roșii, pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
8. Indiferent care variantă de modelare o alegeți – simpli, modelați pe planșeta de lemn sau pe dinții furculiței sau doar presați cu furculița – ei se vor găti la fel. Pe măsură ce gnocchi sunt gata, aceștia se aștern, fără să se suprapună, pe o față de masă (de bumbac sau de in). O variantă este să se aștearnă pe o coală de hârtie de copt. Eu am ales coala de hârtie de copt, așa cum puteți vedea în poza următoare.
Gnocchi de casă din cartofi – fierberea
9. Imediat ce apa pusă din timp pe foc a fiert, am adăugat o lingură bună de sare. Ajutându-mă de hârtia de copt, am turnat în oala cu apă clocotită toți gnocchi, în același timp. În momentul în care s-au ridicat la suprafață, am redus focul. I-am mai lăsat la fiert 1 minut. În total, gnocchi au petrecut exact 3 minute în oala cu apă clocotită.
10. Imediat, am scurs gnocchi de apă, colectându-i într-o sită. În acest moment, sosul cu care vrem să-i servim ar trebui să fie deja gata.
Servire
Gnocchi se servesc cu diferite sosuri, ca fel cu paste. Într-o cantitate mai mică, merg foarte bine ca garnitură. Sunt minunați cu mâncărurile cu sos. În imaginea de mai jos vedeți ce au devenit gnocchi a căror preparare am documentat-o pas cu pas în acest articol. Le-am făcut cunoștință cu un sos ragu bolognese, pregătit după rețeta de aici. Am lăsat gnocchi să fiarbă 1 minut în sos și i-am servit cu parmezan ras, pe deasupra. Un deliciu!
Mai multe rețete de paste de casă găsiți cu un click pe poza de mai jos!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns