Hummus cu dovleac
Hummus cu dovleac, rețetă inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, simplu de preparat, gustos și sănătos, cu ingrediente ieftine și la îndemână. O variantă a binecunoscutului hummus clasic.
Despre rețeta de hummus clasic am povestit deja. De origine din zona Orientului Mijlociu, rețeta de hummus cunoaște o largă răspîndire nu doar în zona arabă ci în întreaga lume. Este și normal să fie așa atâta vreme cât este un preparat pe cît de simplu pe atît de sănătos și gustos, conținând doar cîteva ingrediente. Baza sunt năutul și pasta tahini, o pastă pe bază de semințe de susan fără de care hummusul nu este hummus ci doar o simplă pastă de năut.
Pasta de susan se găsește în mai toate magazinele mari dar se poate face și acasă, mixând la robot semințe de susan prăjite la tigaie cu atâta ulei cât să le emulsioneze și să le tranforme într-o pastă fină. Mare grijă ce robot folosiți pentru această operațiune, trebuie să fie unul cu motorul ceva mai puternic, altfel există riscul să se strice.
Tot la rețeta de hummus am mai povestit că se pot face variații ale rețetei. Aceasta este una din ele, am adăugat piure de dovleac copt anterior la cuptor. Am copt și trei căței de usturoi alături, savoarea usturoiului copt este minunată. Este o modalitate excelentă de a introduce legume în alimentație și de a mânca sănătos și variat tot timpul anului.
Rețeta de hummus cu dovleac este una de toamnă, sățioasă și atît de bună că dă dependență.
Ingrediente Hummus cu dovleac
- 400 gr. pulpa de dovleac
- 400 gr. naut
- 5 catei usturoi
- 1 vârf de cuțit de chimion pudră
- 2 linguri ulei de masline + 2-3 linguri pentru servire
- 3 linguri pasta de tahini
- 1 lămâie
- 1 lingură boia iute pentru servire (opțional)
Mod de preparare Hummus de dovleac
- Se încinge cuptorul la 200° C.
- Se taie dovleacul în două jumătăți și, cu ajutorul unei linguri, se scobește interiorul până la pulpă. Semințele se pot coace de asemenea la cuptor, presărate cu sare. Semințele coapte de dovleac, decojite și sărate, pot fi un excelent adaos pentru servirea hummus-ului nostru.
- Se pune dovleacul curățat și 3 căței de usturoi în coajă în tavă, se asezonează cu sare și piper.
- Se toarna în tavă și 100 ml apă.
- Se dă la cuptor circa 45 de minute, până când se înmoaie bine dovleacul. Se lasă deoparte până se mai răcorește.
- Între timp, se pregătește năutul. Eu am folosit năut din conservă pe care doar l-am clătit sub un jet de apă rece și curată. Dacă aveți năut nefiert, va trebui să îl înmuiați cu o seară înainte. A doua zi, trebuie opărit, apoi trecut în apă foarte rece, ca să se ridice la suprafață ceva pielițe, care se îndepărtează cu o spumieră, apoi fiert în apă cu sare și bicarbonat până se înmoaie.
- Se pune în cuva robotului năutul bine scurs de apă, cei 3 căței de usturoi copți, curățați de coajă și pulpa coaptă de dovleac, scobită cu o lingură din coajă. Va trebui să avem grijă să scurgem zeama din pulpă, pentru a putea controla gradul de umiditate al hummusului, mai ales că ulterior se adaugă și niște zeamă de lămâie.
- Se adaugă și pasta de tahini plus 2-3 linguri de ulei de măsline.
- Se mixează totul până se obține o pastă de o consistență cremoasă.
- Se potrivește la gust cu chimion, usturoi proaspăt (am mai folosit 2 căței, pe care i-am ras pe ochiurile mici ale răzătoarei). Usturoiul se pune după gust, nouă ne place mai mult așa că nu m-am zgârcit cu acesta.
- La final, se potrivește cu zeamă de lămâie, 1-2 linguri, după gust.
Un adevărat deliciu!
Se servește ca aperitiv și gustare, cu pita sau pâine crocantă sau cu bucăți de legume proaspete (castraveți, țelină apio etc). Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns