Cautare in site
x inchide

12 rețete de prăjituri cu foi, perfecte pentru platourile de Sărbători!

Adaugata la de

12 rețete de prăjituri cu foi, perfecte pentru platourile cu prăjituri asortate pe care le adoră toată lumea, de Sărbători. Cele mai iubite rețete de prăjituri cu foi, selecție de rețete. 

În articolul de azi vă propun o selecție de rețete de prăjituri cu foi, dintre cele care se potrivesc perfect pe platourile cu prăjituri asortate. La noi, în Banat, se păstrează obiceiul de a răsfăța oaspeții cu aceste platouri cu prăjituri care mai de care mai aspectuoase și mai diverse. De Crăciun, de Paști și mai ales de Rugă, ține de demnitatea stăpânei casei să ofere platouri cu măcar trei tipuri de prăjituri. Mai demult, se făceau chiar mai multe tipuri iar gospodinele foarte conservatoare încă păstrează această tradiție.

platou cu prajituri de casa laura laurentiu

Țineți cont că aceste prăjituri asortate nici măcar nu sunt desertul principal! Cu aceste ocazii festive, se face musai și un tort. Soacră-mea face neapărat două torturi, unul cu ciocolată și unul cu nucă sau cu fructe. Desigur, pe lângă prăjituri!

Cele 12 rețete de prăjituri cu foi, pe care le-am selectat în articolul de mai jos, sunt atât tradiționale cât și creații proprii. De altfel, chiar și cele mai conservatoare gospodine sunt dispuse să lase creativitatea să strălucească, în alegerea rețetelor. Nu există alte reguli decât ca fiecare prăjitură să aibă aromă și aspect distincte, pentru ca oferta să fie cât mai variată, să aibă goștii (adică oaspeții) de unde să aleagă.

Unele dintre rețetele pe care le-am creat eu însămi și le-am publicat pe blog, în urmă cu câțiva ani, au devenit foarte cunoscute și iubite. Nu mă îndoiesc că acestea vor fi parte din tradițiile locale (și nu numai), ceea ce mă umple de bucurie.

Rețete de prăjituri cu foi din tradiția central – europeană

Una dintre prăjiturile cele mai îndrăgite și cunoscute este Albinița. În maghiară, prăjitura se numește mézes krémes. Aș zice că e la fel de îndăgită de ambele părți ale graniței vestice a țării noastre. E o prăjitură moale, pufoasă și gustoasă. În același timp, e foarte practică, pentru că foile cu miere se pot coace cu multă vreme înaintea ocaziei la care vrem s-o servim. Prăjitura se frăgezește minunat în minimum una dar mai bine după două zile din momentul în care îi adăugăm crema. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

prajitura cu foi cu miere de albine albinita reteta video reteta video pas cu pas prajitura cu foi cu miere dulcineea

O altă rețetă celebră, îndrăgită atât în Ungaria, țara ei de origine dar și în România, este prăjitura Jerbo (Zserbo). Aceasta a fost creată la Budapesta, în 1858 și încă nu și-a pierdut farmecul! Pe cât e de gustoasă, pe atât de ingenioasă și ușor de făcut este această rețetă.  Prăjitura se coace deodată, într-o singură tavă, cu foi și umplutură cu tot. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

prajitura-jerbo-greta-garbo-zserbo-reteta-video-pas-cu-pas-reteta-culinara-video-prajitura-jerbo-greta-garbo

În aceeași categorie, nu pot să nu menționez prăjitura Marlenka. Aceasta este de origine din Armenia, dar a cunoscut cu adevărat celebritatea în Cehia, unde este, poate, cel mai iubit desert. Varianta mea e cu foi cu miere și cacao și o găsiți cu un click pe următoarea poză.

prajitura marlenka reteta video pas cu pas prajitura marlenka reteta laura laurentiu

Prăjitura Budapesta este altă rețetă care a cucerit papilele câtorva nații învecinate. În Ungaria, aceeași prăjitură se numește Lipcsei Kremes (cremeș de Leipzig, adică). În țara noastră, mai există o variantă, denumită Televizor, cu crema aromatizată cu rom. Prăjitura Budapesta are o cremă de lămâie și o găsiți cu un click pe imaginea următoare.

prajitura budapesta reteta video prajitura televizor reteta prajitura budapesta reteta laura laurentiu

Din această selecție nu putea lipsi Doboșul, cel mai celebru desert cu foi! Doboșul, ca prăjitură, este o variantă în porție mini a celebrului tort Dobos. Are foi mai puține și e mititel, ceea ce-l face mai fain, după părerea mea! Doboșul e un desert cu multe calorii și, personal, nu am fost niciodată capabilă să mănânc o felie din tortul Dobos dar mă descurc perfect cu prăjiturica! Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

dobos reteta video dobos prajitura reteta laura laurentiu dobos reteta originala de foi si crema

Rețete de prăjituri cu foi – amintiri din copilărie

Rețeta de prăjitură cu foi fragede cu amoniac și cremă caramel este una care se face în multe bucătării. Eu îi păstrez o dragă amintire, pentru că era una dintre cele pe care le făcea Buna mea. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea poză.

prajitura cu foi fragede si crema fiarta de zahar ars reteta video laura laurentiu foi fragede cu crema de caramel reteta video

Una dintre cele mai fine prăjituri cu foi care se fac cu ocazia sărbătorilor are la origine inițiativa gospodărească și lăudabilă de reducere a risipei. Ce să facem cu albușurile rămase de la alte preparate? Ia să facem niște foi de bezea cu nucă! Le umplem cu o cremă gustoasă de unt, aromatizată cu cafea, și iese o minune de prăjitură! Rețeta de prăjitură cu foi de bezea cu nucă și cremă de ness o găsiți cu un click pe următoarea poză.

prajitura cu crema de cafea ness si blat de bezea cu nuca reteta laura laurentiu prajitura cu cafea reteta prajitura cu foi de bezea reteta

Următoarea rețetă își are originea în caietul mamei. Rețeta de prăjitură vieneză conține foaie fragedă cu unt, bezea cu nucă și ciocolată. E o prăjitură delicioasă, pe care o găsiți, explicată în detaliu, cu un click pe poza de mai jos.

prajitura vieneza reteta laura laurentiu prajitura vieneza cu bezea cu nuca si crema de ciocolata reteta

Rețeta de prăjitură Jerbo cu mac este, evident, o variantă a celei cu nucă, pe care am consemnat-o mai sus. Cei care îndrăgesc macul vor aprecia și gustul acestei prăjituri fragede. Are o aromă subtilă de lămâie și, la fel ca originalul, se coace cu foi și umplutură cu tot, într-o singură tavă. Găsiți rețeta cu un click pe imaginea de mai jos.

prajitura jerbo cu mac reteta prajitura cu foi fragede mac si glazura de lamaie cu bezea reteta

Prăjituri cu foi – creație proprie

Prima propunere, în această categorie, este rețeta prăjiturii Frumoasa Adormită. E o prăjitură fină, cu foi cu miere și nucă și o cremă parfumată cu portocală. Prăjitura este foarte pufoasă, se topește efectiv în gură iar cei care au gustat-o au zis că provoacă dependență. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

prajitura frumoasa adormita reteta originala prajitura frumoasa adormita reteta video prajitura frumoasa adormita laura laurentiu

O altă prăjitură delicioasă – după gustul meu și al familiei – iese atunci când urmezi cu atenție rețeta de prăjitură Alice. Aceasta conține o foaie fragedă cu unt, un strat de bezea cu cocos și cremă fină de vanilie. Rețeta o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.

prajitura alice reteta prajitura cu cocos crema de vanilie si gem de caise reteta detaliata prajitura alice

Ultima propunere și în niciun caz nu cea de pe urmă este rețeta de prăjitură Lulu. Aceasta conține foi pufoase cu cacao, cremă de caramel și ciocolată. Cei care apreciază combinația ciocolată – caramel sigur o vor adora! Rețeta poate fi accesată cu un click pe următoarea poză.

prajitura-lulu-cu-ciocolata-si-crema-de-mascarpone-cu-caramel-reteta-video

Sper ca această selecție de rețete să vă inspire și să vă folosească! Spor la prăjiturit!

MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU FOI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

prajitura temeswar reteta laura laurentiu reteta tort temeswar reteta pas cu pas reteta prajitura temeswar cu trei tipuri de crema si blat de bezea cu nuca

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *