
Sarailie – rețetă detaliată, foarte simplă





Rețeta de sarailie este de inspirație otomană, dulce-însiropată ca mai orice desert ce provine din Turcia. Mai degrabă un procedeu decât o rețetă de sine stătătoare, acest desert – sarailie – este, până la urmă, o baclava, dar cu o altă față. Ca fapt amuzant, acum câțiva ani am primit foarte multe vizite, pe blog, în urma unor căutări pe Google, cu textul ”Sara Ilie”. Nu, denumirea nu are nicio legătură cu vreo domnișoară cu numele Sara Ilie 😂, ci cu acel cuvânt care denumește același produs, în limba turcă, și anume sarayli, ceea ce se traduce prin regal, legat de palatul (seraiul) sultanului.
N-am nici cea mai mică pretenție că rețeta mea de sarailie ar fi una originală. De altfel, am făcut-o cam după imaginație, pur și simplu adaptând rețeta de baclava pe care o face soacra mea. Până la urmă, această sarailie e chiar o baclava!
Ingrediente Sarailie
- 1 pachet de foi de plăcintă (nu foietaj) cât mai subțiri (eu am folosit sârbești)
- 300 de grame de nucă măcinată sau migdale/fistic
- 50 de grame de unt topit sau ulei, pentru varianta de post
- 1 pahar de 150 ml cu apă
- 1 pensulă de patiserie
- 1 bețișor pentru frigărui
Siropul:
- 600 ml de apă
- 400 de grame de zahăr (sau 300 de grame de miere)
- zeama și coaja galbenă de la o lămâie BIO
- zahăr vanilat (eu am pus 2 plicuri bourbon-vanille )
- ideal ar fi câte 1 lingură de apă de roze sau apă de flori de portocal – nu am pus pentru că nu am avut
Sarailie, mod de preparare
Siropul
1. Într-o cratiță, am pus apa, zahărul, zeama și coaja de vanilie. Am fiert totul până ce zahărul s-a dizolvat complet, apoi am tras crăticioara de pe foc și am am adăugat zahărul vanilat bourbon. Am acoperit crăticioara cu o farfurioară și am lăsat siropul pentru sarailie să se răcească bine.
Asamblarea sarailiilor
2. Se pornește cuptorul și se setează la 190°C, căldură de jos și de sus, modul static sau 180°C în modul cu ventilație.
3. Foile de plăcintă se taie în dreptunghiuri cu dimensiunile de aproximativ 15 /20 cm. Foile se păstrează acoperite cu un prosop sau înfoliate și se scot pe măsură ce le folosiți, ca să preîntâmpinați uscarea excesivă. Cu o pensulă de patiserie înmuiată în apă și scuturată bine, se umezește dreptunghiul de aluat cu care lucrăm, pe toată suprafața. Apoi se stropește cu grăsimea folosită (unt topit sau ulei).
4. Se presară dreptunghiul de foaie de plăcintă, după ce e stropit cu unt topit sau ulei, cu nuca măcinată/migdalele etc. Bețișorul pentru frigărui se așază pe suprafață, aliniat cu latura mai scurtă a dreptunghiului.
5. Începând de la capătul la care am așezat bețișorul, se rulează foaia, potrivit de strâns, cu umplutura în interior.
6. Extremitățile aluatului rulat se împing către centru, obținând aspectul de cilindru încrețit, specific rețetei de sarailie.
7. Se extrage bețișorul și se așază sarailiile astfel formate într-o tavă acoperită cu hârtie de copt (sau unsă cu unt/ulei, după cum preferați). Dacă doriți, le puteți aranja în spirală, într-o tavă rotundă. Eu am folosit o tavă de 38×25 cm.
8. Se dă tava la cuptorul încins la 190 de grade pentru 25-30 de minute, la o înălțime medie, până sarailiile se rumenesc la suprafață, devenind brune-aurii pe ici, pe colea.
9. Siropul rece, la temperatura camerei, se toarnă deasupra sarailiilor fierbinți, atunci scoase din cuptor. Va fi repede absorbit complet. Se lasă să se răcească complet și se ține la frigider înainte de servire.
E foarte gustoasă dar și foarte dulce. Mie îmi place să o servesc alături de o cafea neagră, neîndulcită, ca să-i mai atenueze din dulceață. Să o savurați cu plăcere!
MAI MULTE REȚETE TURCEȘTI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns