Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sarailie

Sarailie

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 13.06.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; mai degraba un procedeu decat o reteta de sine statatoare, sarailia este, pana la urma, o baclava, dar cu o alta fata.

Sarailie

Ingrediente Sarailie:

Preparare Sarailie 1

  • 1 pachet de foi de placinta cat mai subtiri (eu am folosit sarbesti), din care mi-au mai ramas aproximativ un sfert
  • 300 de grame de nuca macinata
  • 50 de grame de unt topit sau ulei
  • 1 pahar cu apa
  • 1 pensula
  • 1 betisor pentru frigarui
  • Sirop: 600 ml de apa, 400 de grame de zahar (eu nu am pus chiar atat), zeama si coaja de la o lamaie, zahar vanilat (eu am pus 2 plicuri bourbon-vanille )ideal ar fi apa de roze sau apa de flori de portocal – nu am pus pentru ca nu am avut

Sarailie, mod de preparare:

Foile de placinta se taie in dreptunghiuri (sau in patrate) de aproximativ 15 /20 cm(15/15). (Foile se pastreaza acoperite cu un prosop sau infoliate si se scot pe masura ce le folositi, ca sa preintampinati uscarea excesiva.) Se ung cu o pensula inmuiata in  apa pe toata suprafata, se stropeste cu grasimea folosita (unt topit sau ulei):

baclava 3

Se presara cu nuca, iar betisorul pentru frigarui se aseaza pe suprafata, aliniat cu una dintre laturi:

baclava 4

Se ruleaza foaia pe betisor:

Ultima rețetă publicată

baclava 5

Extremitatile aluatului rulat se imping catre centru, obtinand aspectul de cilindru incretit specific sarailiei:

baclava 6

Se extrage betisorul si se aseaza sarailiile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa cu unt, cum preferati):

baclava 7

Se da tava la cuptorul incins la 190 de grade pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc:

baclava 9

In timpul in care sarailia e in cuptor se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si zeama de lamaie in jur de 7-8 minute, apoi se adauga coaja de lamaie si vanilia. (Cui nu ii place lamaia poate renunta la ea si inlocui cu o lingura de miere). Siropul clocotit se toarna deasupra prajiturii fierbinti, atunci scoase din cuptor. Va fi repede absorbit complet:

baclava 10

Se lasa sa se raceasca complet si se tine la frigider inainte de a fi servita:

baclava 2

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Sarailie

  1. usor ,simplu, de mult cautam o asa reteta ,eu dadeam o groaza de bani sa le cumpar ,multumesc,abia astept sa o fac de paste.

    • lauralaurentiu spune:

      Melania, ma bucur mult ca ti-am putut fi de folos :). Intr-adevar sunt scumpe tare la patiserii si e usor si mult, infinit mai profitabil sa le faci acasa :). Incearca si cu fistic odata, cand o sa ai timp si chef :).

  2. madalina daniela spune:

    preferatul meu desert este baclavaua…o ador!!(doar sa o cumpart ca e greu de facut!!:)))

  3. madalina daniela spune:

    este destul de usor de citit aceasta reteta…dar,cred ca este mai greu de facut!!!:D
    inca nu am incercat!!

  4. Ralukahandicapata spune:

    sunt o handicapata pe nume Raluka cautatima pe facebook rallu rally

  5. Ralukahandicapata spune:

    iac ce urat arata

  6. Tinaparvulescu spune:

    super tare reteta multumesc ca mi-ai reamintit cum se face aproape ca uitasem. Multumesc

  7. liuta spune:

    reteta explcita si cu poze apetisante

  8. oana spune:

    e prajitura mea preferata:))),deja mi-a facut o pofta….

  9. marina spune:

    ma omori cu zile!

  10. lauralaurentiu spune:

    Isabela, ma bucur mult ca ti-a reusit, sa va fie de bine!

  11. Anonymous spune:

    Isabela: foarte bune mi-au iesit sarailiile.Thanks Laura.

  12. Anonymous spune:

    Isabela: Lauara, eu am sirop de trandafiri facut de mama prietenului meu…pot pune?Oricum vreau sa le fac in seara asta ca dupa lungi cautari am gasit in sfarsit foi de placinta si aici in Italy. Revin cu post. Sper sa imi iasa la fel de bune ca ale tale.

  13. doina.sf spune:

    Mmm, sunt savuroase sarailiile, mai ales in preajma sarbatorilor de iarna cand iti dau energie sa infrunti frigul de afara. Eu ma foloseam de un creion neascutit, dar ideea ta cu betigasul pt frigarui e binevenita, o voi prelua negresit. Sa va fie de bine cele din poze si poate si altele care au fost rapid infulecate, fara posibilitatea de a se opune celor pofticiosi. Si multumiri Laura pentru ca impartasesti si cu noi bucuriile pe care le pregatesti tu celor dragi.

  14. laura laurentiu spune:

    Cami, un concediu placut si sa imi comunici impresiile tale, draga mea!

  15. laura laurentiu spune:

    Blueeyes – multumesc, abia astept sa revii cu impresii :).

  16. laura laurentiu spune:

    DiAnais – cred ca trebuie trandafiri din soiul pentru dulceata.

  17. laura laurentiu spune:

    Adelina, Diamond, Mirela – va multumesc mult de aprecieri!

  18. laura laurentiu spune:

    Laly, au asa de bune si au durat atat de putin incat nu am avut timp sa ne dam seama ca ar lipsi ceva :)). Totusi, am in plan o excursie pana la un magazin arabesc, pentru refacerea stocurilor :) .

  19. laura laurentiu spune:

    DiAnais – multumesc mult! Imi pare rau ca te pot servi cu o bucata, de altfel… s-au terminat!

  20. Maria spune:

    Hi, so cool dessert :) I love it! I have award for you in my blog!

  21. Cami -Camila-Witt.... spune:

    Laura tare bine mai arata, mersi pt. reteta. De saptamina viitoare sint in concediu in Romania si gata se aplica bunatatile tale.O zi buna. Cami

  22. Blueeyes spune:

    Yamy ce bine arata …..la cate vad aici la tine nu ami stiu cu care sa incep…..pup si un inceput de saptamana minunat!

  23. DiAnais spune:

    E destul de usor sa prepari apa de trandafiri acasa. Nu trebuie decat sa fii atenta sa folosesti trandafiri..autentici (adica nu din aceia injectati cu tot felul de chestii). Singura problema ar fi ca nu o poti tine decat vreo saptamana in frigider. Dupa aia nu mai e buna.

  24. Mirela spune:

    Laura,super arata sarailiile!!
    Mi-ai facut o pofta,hmmmmmmm….trebuie sa le incerc si eu,:))
    Te pup!

  25. diamond spune:

    arata minunat!:D

  26. Adelina spune:

    @Laura arată minunat! :) Eu sunt înnebunită după baclava şi sarailie.

    @Laly
    Apă de trandafiri găseşti la magazinele arăbeşti. Este unul în Crângaşi şi 2 sunt pe Calea Moşilor.

  27. Homemade by Laly spune:

    Laura, minunate si insiropate sarailii, ai facut. Mor de pofta, sa stii. Am facut de cateva ori baclavale, bune, nu zic nu, dar parca se simte ca le lipseste apa de trandafiri. Si cat am cautat…
    Cu bine,
    Guguluff

  28. DiAnais spune:

    De mult tot zic ca incerc si eu sa fac sarailie. Ador baclavalele! Ti-au iesit grozave!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE