
Sarailie





Sarailia este o reteta de inspiratie otomana, dulce-insiropata ca mai orice desert ce provine din Turcia; mai degraba un procedeu decat o reteta de sine statatoare, sarailia este, pana la urma, o baclava, dar cu o alta fata.
Ingrediente Sarailie:
- 1 pachet de foi de placinta cat mai subtiri (eu am folosit sarbesti), din care mi-au mai ramas aproximativ un sfert
- 300 de grame de nuca macinata
- 50 de grame de unt topit sau ulei
- 1 pahar cu apa
- 1 pensula
- 1 betisor pentru frigarui
- Sirop: 600 ml de apa, 400 de grame de zahar (eu nu am pus chiar atat), zeama si coaja de la o lamaie, zahar vanilat (eu am pus 2 plicuri bourbon-vanille )ideal ar fi apa de roze sau apa de flori de portocal – nu am pus pentru ca nu am avut
Sarailie, mod de preparare:
Foile de placinta se taie in dreptunghiuri (sau in patrate) de aproximativ 15 /20 cm(15/15). (Foile se pastreaza acoperite cu un prosop sau infoliate si se scot pe masura ce le folositi, ca sa preintampinati uscarea excesiva.) Se ung cu o pensula inmuiata in apa pe toata suprafata, se stropeste cu grasimea folosita (unt topit sau ulei):
Se presara cu nuca, iar betisorul pentru frigarui se aseaza pe suprafata, aliniat cu una dintre laturi:
Se ruleaza foaia pe betisor:
Extremitatile aluatului rulat se imping catre centru, obtinand aspectul de cilindru incretit specific sarailiei:
Se extrage betisorul si se aseaza sarailiile astfel formate intr-o tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa cu unt, cum preferati):
Se da tava la cuptorul incins la 190 de grade pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc:
In timpul in care sarailia e in cuptor se prepara siropul, fierband apa cu zaharul si zeama de lamaie in jur de 7-8 minute, apoi se adauga coaja de lamaie si vanilia. (Cui nu ii place lamaia poate renunta la ea si inlocui cu o lingura de miere). Siropul clocotit se toarna deasupra prajiturii fierbinti, atunci scoase din cuptor. Va fi repede absorbit complet:
Se lasa sa se raceasca complet si se tine la frigider inainte de a fi servita:
Lasă un răspuns