Hummus cu sfeclă roșie și năut – rețeta de hummus roz, cel mai drăgălaș și gustos!
Hummus roz – rețeta de hummus de năut cu sfeclă roșie prezentată cu poze. Hummus cu sfeclă roșie, lista de ingrediente la gram, modul de preparare foarte simplu explicat detaliat, valori nutriționale pentru un aperitiv foarte aspectuos și ușor de făcut.
La mine acasă, facem hummus aproape în fiecare săptămână. Ba pentru micul dejun, ba pentru câte-o gustare, și, fără îndoială, aproape de fiecare dată când oferim oaspeților noștri câte un bufet cu ceva de ciugulit. E un preparat super gustos, care se face în exact 5 minute! Nici că există ceva care să completeze cu mai mult succes bufetele de aperitive! Probabil de aceea, rețeta clasicului hummus este publicată pe blogul meu tocmai din 2015, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Această rețetă clasică nu este singura rețetă de hummus publicată pe blogul meu! Foarte gustos este și hummusul cu dovleac, rețeta acestui tip de hummus o găsiți cu un click pe poza următoare.
Despre acest hummus cu sfeclă roșie, am o povestioară scurtă și amuzantă.
În anii ce au trecut, s-a întâmplat să mai gătesc pentru diverse evenimente private. La două dintre aceste fericite ocazii, când aperitivele au fost prezentate ca bufet, printre felurile agreate cu mirii (respectiv tinerii părinți) a fost și câte un hummus. Pentru că tinerii și-au dorit ceva mai special, le-am sugerat un hummus cu sfeclă roșie coaptă, mai dulceag dar foarte gustos. Și iată-l pe primul, în ambianța unei minunate păduri, în vara lui 2017. Am fost destul de discretă cu cantitatea de sfeclă adăugată, aici. Hummus-ul a fost foarte apreciat.
Ei bine, anul următor, un alt bufet, tot în natură, același hummus cu sfeclă. De data asta, se vede clar că devenisem ceva mai curajoasă cu sfecla. Rețeta evoluase! În plus, iată, prezentarea includea boabele de rodie care, de la un moment dat, au devenit topping-ul meu preferat, pentru acest tip de hummus.
V-am promis un detaliu amuzant, însă! Ei bine, până acum două zile, eram convinsă că rețeta de hummus cu sfeclă roșie este publicată pe blogul meu! Alaltăieri, una dintre cele două frumoase domnițe, despre ale căror petreceri v-am povestit, pe scurt, mai sus, mi-a scris, întrebându-mă de ce nu găsește rețeta de hummus de la petrecerea ei pe blog, că ar vrea s-o pregătească pentru ziua de naștere a soțului! Pam-pam! Iată, nu era publicată rețeta!
I-am promis domniței că voi îndrepta cât de curând această regretabilă scăpare și iată! Rețeta mea de hummus cu sfeclă roșie este acum disponibilă și pentru ea și pentru oricine e interesat. (Mă bucur că ți-am fost de folos, S, și, mai ales, că-ți amintești cu plăcere de mâncarea de la nuntă. ?).
Ingrediente hummus cu sfeclă roșie
- 1 conservă de 300 de grame de năut al vapore (eu am folosit conserva de la d’aucy)
- 50 – 100 de grame de sfeclă coaptă sau fiartă, decojită și rasă pe răzătoarea mare
- 1 lingură cu vârf (40 de grame) de pastă tahini (pastă de susan prăjit)
- zeama de la ½ – 1 lămâie (după cât de acrișor vă place hummusul)
- 1 cățel de usturoi
- 30 ml. de apă plată, rece
- opțional, 1 vârf de cuțit de chimion măcinat
- sare după gust
- 30 ml. de ulei de măsline extravirgin, pentru servire
- opțional, 1-2 linguri de boabe de rodie, pentru prezentare
Mici precizări despre ingrediente
Chiar și această rețetă de hummus cu sfeclă are ca ingredient principal năutul. Eu am ales năutul de la D’Aucy, conserva de 300 de grame cu inscripția ”al vapore”. Năutul d’aucy al vapore e gătit delicat la abur și nu conține umiditate în exces. Acest conținut mic de umiditate este motivul pentru care am inclus apa plată pe lista de ingrediente. În conserva de năut d’aucy al vapore vom găsi 265 de grame de năut și doar 35 m. de lichid.
Dacă folosiți năut fiert în apă (în casă sau conservă cu boabe de năut în lichid), nu va fi nevoie să adăugați acea apă în hummus.
Cantitatea de sfeclă folosită rămâne la alegerea voastră. Dacă veți folosi 100 de grame de sfeclă coaptă la 265 de grame de năut, veți obține un hummus cu sfeclă foarte intens colorat. Unora este posibil să le placă această culoare vibrantă. Țineți cont, însă, că sfecla are și gust, nu doar culoare. Cu cât mai multă sfeclă se adaugă, cu atât va ieși hummusul mai dulce.
Pasta de susan – tahini – se găsește în mai toate magazinele mari. Se poate face și acasă, însă. Se prăjesc la tigaie semințe de susan, cât să se rumenească puțin. Apoi, semințele prăjite se mixează la robot cu atâta ulei cât să le emulsioneze și să le tranforme într-o pastă fină. Mare grijă ce robot folosiți pentru această operațiune! Trebuie să fie unul cu motorul ceva mai puternic, altfel există riscul să se strice.
Se pot adăuga cam 20-30 de mililitri de ulei de măsline, suplimentar, și în pasta de năut cu sfeclă, nu doar la servire! Eu m-am gândit că pasta tahini este oricum grasă, conținând ulei și grăsimea specifică semințelor, așa că am optat să-l pun doar pe deasupra.
Mod de preparare hummus cu sfeclă roșie
1. Într-un blender, pun boabele de năut scurse de lichidul din conservă și sfecla roșie rasă pe răzătoarea mare. Adaug ½ din apa plată, pasta tahini, usturoiul, ½ din zeama de lămâie și un praf bun de sare. Rămâne alegerea fiecăruia dacă adaugă sau nu și chimion. Eu îl pun, pentru că, după părerea mea, dă autenticitate gustului acestui hummus cu sfeclă roșie, potrivindu-se atât cu ideea de hummus, în general, cât și cu gustul sfeclei.
Observație: repet, dacă folosiți boabe de năut fierte în apă, nu gătite la abur, cum am folosi eu, probabil nu e nevoie de apă.
2. Prelucrez la blender până la obținerea unei paste fine. Trebuie să precizez că mie îmi place hummus-ul ceva mai fin, alții îl preferă ceva mai rustic, iar e o chestiune ce ține e opțiune.
3. După această primă mixare, verific gustul și textura. Dacă mi se pare că mai e nevoie, mai adaug sare și zeamă de lămâie. Tot acum, dacă apreciez că am obținut un hummus cu sfeclă roșie prea consistent, mai adaug și puțină apă, cât să obțin o cremă maleabilă dar în niciun caz nu un produs care curge.
Prezentare și servire
Pentru prezentare, acest hummus cu sfeclă roșie, la fel ca cel clasic, se montează într-un castron adânc. Pe suprafața preparatului, se fac valuri sau alte forme adâncite și se stropește cu ulei de măsline extravirgin. Uleiul se va aduna în aceste adâncituri, creând aspectul caracteristic. Opțional, se mai poate presăra cu puțin chimion (eu așa am procedat).
În final, presar și niște boabe de rodie, care dau textură și completează foarte plăcut dulceața subtilă a sfeclei coapte. Servesc acest hummus cu sfeclă roșie alături de lipii calde și e o adevărată încântare. Fiind vorba despre un aperitiv, consider că din această cantitate de hummus se pot servi fără probleme șase persoane. Chiar mai multe, dacă se oferă și alte aperitive (un bufet asortat).
MAI MULTE REȚETE DE PASTE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns