Primele fructe pe care, într-un an calendaristic, natura ni le oferă, sunt căpșunele. Și dacă tot vorbim despre ele, până la urmă, cum o fi corect, căpșune sau căpșuni? O să încerc să lămuresc și această dispută la finalul articolului. Până la urmă, important este că aceste fructe de primăvară/început de vară sunt aromate, nu exagerat de dulci, foarte plăcute. Sunt minunate proaspete, dar și în diferite rețete cu căpșuni.
Gustul e minunat și mai avem multe motive să consumăm căpșune
1. Căpșunile și sistemul imunitar.
Fiind o excelentă sursă de vitamina C, consumate în stare proaspătă, căpșunele au proprietăţi clare de stimulare a imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient. În 100 de grame de căpșune proaspete sunt 710 mg de vitamina C, mai multă de cât într-o portocală.
2. Căpșunile întăresc rezistența organismului față de îmbolnăvirile de cancer.
Antioxidanţii conținuți de căpșune sunt luteina, zeaxantina şi acidul elagic, unul dintre micronutrienții cei mai valoroși conținuți de fructe și legume. Potrivit unui studiu NCBI, acidul elagic, conținut în cantități importante de căpșunele de cultură, are un efect anticarcinogenic însemnat.
3. Ajută la menținerea sănătății pielii.
Vitamina C, care se găsește în aceste fructe în cantități mari, ajută organismul să producă colagen iar acesta este esențial pentru păstrarea elasticitiăţii pielii. De asemenea, acidul elagic, conținut de căpșune, pe care l-am menționat și la punctul 2, previne distrugerea colagenului. Practic, consumul de căpșune ne ajută să avem un ten frumos și fără riduri pentru o lungă perioadă de timp.
4. Ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Consumul de căpșuni contribuie la reducerea grăsimilor/colesterolului din sânge. În cantităţi mari, colesterolul se poate depune pe vasele sangvine, cauzând mari probleme de sănătate (hipertensiune, probleme cardiace și cerebrale etc). Microelementele care se regăsesc în aceste fructe luptă împotriva ”colesterolului rău” – LDL – care este responsabil de formarea depozitelor la nivelul vaselor sanguine.
5. Consumul de căpșune ajută la menţinerea sănătății ochilor.
Fiind atât de bogate în antioxidanți, consumul de căpşune previne apariţia cataractei. Pe de altă parte, vitaminele conținute de acestea ne protejează împotriva radiaţiilor solare nocive.
6. Căpșunile sunt fructe cu un conținut moderat de zaharuri, indicate și pentru diabetici.
Conținutul de zaharuri naturale din 100 de grame de căpșuni proaspete este de 4.9g. Prin comparație cu mărul, al cărui conținut de zahăr este de 10g, este evident că aceste fructe de primăvară sunt mai prietenoase cu diabeticii. În alcătuirea unei diete adecvate pentru un diabetic, însă, este nevoie, înainte de orice, de echilibru. Dacă sunteți în această situație, asigurați-vă că includeți în dieta dumneavoastră proteine, carbohidrați buni (integrali) în cantități mici și legume și fructe proaspete.
7. Contribuie la menținerea greutății corporale.
100 de grame de căpșune conțin doar 33 de calorii. Având în același timp și un conținut redus de zahăr și sodiu, acestea constituie o gustare ideală. Un bol cu 250 de grame de căpșune poate să vă sature, dar nu veți fi consumat decât 82 de calorii, respectiv 12 grame de zaharuri naturale, mai puțin decât în 2 biscuiți!
8. Consumul de căpșuni ajută la ținerea hipertensiunii sub control.
Pentru că micronutrienții conținuți de căpșune, așa cum am explicat la punctul 4, combate efectul colesterolului ”rău” LDL, acestea sunt unele dintre cele mai eficiente alimente naturale pentru sănătătatea inimii și a vaselor sanguine, ajutând la menținerea elasticității acestora. Pe de altă parte, în 100 de grame de căpșuni sunt 153 mg de potasiu. Acesta ajută și el la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal.
9. Consumul căpșunilor contribuie la reducerea inflamaţiilor.
Studii recente indică faptul că, prin consumul a 250 de grame sau mai multe căpșune pe săptămână, se poate reduce proteina-C reactivă a corpului. Aceasta este legată de inflamația care însoțește artrita și bolile de inimă. Căpșunele sunt, de asemenea, bogate în antocianină și acid folic.
10. Conținutul ridicat de fibre
Aproximativ 26% din conținutul de carbohidrați al căpșunilor este reprezentat de fibre.
O porție de 100 de grame conține 2 grame de fibre – atât solubile, cât și insolubile. Fibrele dietetice sunt importante pentru a hrăni bacteriile prietenoase din intestin și pentru a îmbunătăți sănătatea digestivă. De asemenea, sunt utile pentru pierderea în greutate și pot ajuta ele însele la prevenirea multor boli.
Douăzeci de rețete cu căpșuni
Pentru a accesa oricare dintre aceste rețete cu căpșuni, dați click fie pe imaginea cu produsul finit, fie pe denumirea acestuia (textul albastru de deasupra fiecărei poze).
1. Rețeta de spumă de căpșuni cu bezea elvețiană
2. Rețeta de cremă de căpșuni (pentru torturi și prăjituri)
3. Rețeta de tiramisu cu căpșuni și lămâie
4. Rețeta de prăjitură spumoasă cu căpșuni
5. Rețeta de înghețată rapidă cu căpșuni, fără zahăr
6. Rețeta de gem de căpșuni cu timp scurt de fierbere, culoare și gust perfecte
7. Rețeta de prăjitură cu căpșuni și aluat fraged
8. Rețeta de dulceață de căpșuni cu lămâie, făcută după rețeta bunicii
9. Rețeta de spumă de iaurt cu ciocolată albă și căpșuni
10. Rețeta de dulceață și sirop de căpșuni făcute în același timp
11. Rețeta de rulouri umplute cu spumă de căpșuni
12. Rețeta de prăjitură Fraisier cu căpșuni și iaurt
13. Rețeta de muffins cu pere și căpșuni
14. Rețeta de cupcakes cu căpșuni
15. Rețeta de tort cu căpșuni și panna cotta
16. Rețeta de tort de căpșuni cu iaurt – video
17. Rețeta de desert eton mess cu bezea și căpșuni
18. Rețeta de mini tarte cu căpșuni și rubarbă
19. Rețeta de plăcintă cu rubarbă și căpșuni
20. Rețeta de salată de sparanghel, gorgonzola și căpșuni
Să vă fie de folos!
Cum e corect, căpșuni sau căpșune?
V-am promis, încă de la începutul articolului, că, pe lângă rețete cu căpșuni și informațiile despre beneficiile lor, în final voi încerca să elucidez și misterul referitor la forma de plural a denumirii acestor aromate fructe. Ei bine, nu e foarte clar, pentru că, potrivit dexonline, ambele forme sunt acceptate ca fiind corecte.
- CĂPȘÚNĂ, căpșuni, s. f. Fruct fals al căpșunului, format din îngroșarea receptaculului floral în care sunt îngropate fructele propriu-zise, asemănătoare cu fraga, dar mai mare ca aceasta, de culoare roșie, cărnos, parfumat și gustos. [Pl. și: căpșune] – Probabil din căpușă (înv. „căpșună”) + suf. -une (< lat. -onem).
- sursa: DEX ’09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- CĂPȘÚNĂ ~e f. Fructul căpșunului. [G.-D. căpșunei] /cap + suf. ~uș + suf. ~ună
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
Așadar, căpșuni sau căpșune, important e că-s bune!
Lasă un răspuns