
Prăjitură cu căpșuni cu decor de flori din aluat fraged






Prăjitură cu căpșuni cu decor de flori din aluat fraged, rețetă pas cu pas. Prăjitură cu aluat fraged vanilat cu umplutură de căpșuni, lista de ingrediente, modul de preparare și realizarea decorului, explicate detaliat, cu imagini.
Inspirația pentru această prăjitură cu căpșuni, cu al ei decor de flori din aluat fraged, aș zice că a venit din atâtea locuri, încât nu aș putea să indic doar unul. Sunt foarte multe astfel de prăjituri – sau plăcinte? – pe internet, una mai frumoasă ca alta. Anul ăsta mi-am propus să nu las sezonul căpșunilor să treacă fără să încerc să fac și eu una. Până la urmă, n-am urmat nicio rețetă anume. Am folosit rețeta mea de aluat fraged pentru prăjituri iar pentru umplutură, am pornit de la rețeta mea de plăcintă cu rubarbă și căpșuni. Și da, evident că în umplutură se pot combina cu succes căpșunile cu rubarba, cu zmeura sau se poate face o variantă cu fructe de pădure. A ieșit mai frumoasă și mai cu seamă mult mai bună decât credeam eu că va fi.
Florile de aluat fraged nu contribuie doar la aspect, în această prăjitură cu căpșuni. (Sau plăcintă, mă rog, îi ziceți cum vreți.) În timpul coacerii, formele decupate pentru decor devin nemaipomenit de savuroase, crocante și cu gust bun de unt, un adevărat deliciu! Și dacă tot v-am spus că e plin internetul de plăcinte frumușele cu căpșuni, vă las aici și un link, pentru inspirație. Rețeta pas cu pas e mai jos.
Ingrediente prăjitură cu căpșuni cu decor de flori din aluat fraged
foaie și decor: 1 porție de aluat fraged cu unt – tava de 22*30 cm
- 300 de grame de făină
- 200 de grame de unt gras cu 82% grăsime, moale sau 160 de grame de untură
- 100 de grame de zahăr pudră vanilat (dacă nu aveți zahăr gata aromatizat cu vanilie, adăugați și un plic de zahăr vanilat)
- 6 grame de sare (un praf generos)
- 60 de grame de gălbenuș (2-3 bucăți, în funcție de cât de mari sunt) sau 60 de grame de smântână grasă (minimum 30% grăsime)
- în plus, făină pentru presărat planul de lucru
umplutură și finisaj
- 1,3 kilograme de căpșuni, cântărite după curățare
- 300 de grame de zahăr + 1 lingură pentru presărat
- 60 de grame de amidon alimentar din porumb
- 1 lămâie, coaja răzuită (doar partea galbenă) și zeama
- 1 gălbenuș bătut cu puțină apă
Mod de preparare – aluatul și pregătirea căpșunilor
1. Pentru a prepara aluatul fraged pentru această prăjitură cu căpșuni, urmați instrucțiunile pas cu pas de la rețeta de aluat fraged pentru prăjituri, fursecuri etc. În timpul de odihnă indicat pentru aluat, putem spăla și curăța căpșunile de codițe. Odată curățate, căpșunile le tăiem în sferturi și le punem într-un castron încăpător. Eu am așezat castronul pe cântar și am tot adăugat căpșuni, până ce am ajuns la 1,3 kg.
2. Ajunși la punctul 8 al modului de preparare al aluatului, presărăm planul de lucru cu făină și întindem aluatul într-o foaie groasă de 5-6 mm.
3. Decupăm o bucată de aluat dreptunghiulară, de aproximativ 32*40 de cm, așa încât să ajungă pentru a acoperi complet fundul tăvii de 22*30 cm și să urce și pe laterale. Tava poate fi unsă cu unt, căptușită cu hârtie de copt sau pulverizată cu un spray non-stick. Rulăm foaia de aluat pe sucitor, ridicăm sucitorul cu tot cu foaie și o deplasăm deasupra tăvii. Derulăm sucitorul și lăsăm foaia să alunece în tavă, la locul ei.
4. Aranjăm foaia pentru prăjitura cu căpșuni în tavă, presând-o ușor. Marginile superioare le putem decupa drept sau le putem presa, ondulându-le și formând un model. Asta rămâne la aprecierea fiecăruia.
Dăm imediat tava cu foaia de aluat la frigider și pornim cuptorul, fixându-l la 210°C, căldura de jos și sus.
Decorul pentru prăjitura cu căpșuni și flori de aluat fraged
5. Floricele de aluat fraged de deasupra sunt unul dintre motivele care fac această prăjitură cu căpșuni atât de atrăgătoare. Pentru a le realiza, vom aduna la un loc fiecare bucățică de aluat rămasă. Vom avea nevoie și de decupatoare pentru patiserie, de forme diferite sau de aceeași formă, depinde de preferințele fiecăruia. Întindem marginile de aluat pe planul de lucru presărat cu făină și decupăm formele preferate, așezându-le pe o coală de hârtie de copt.
6. Repetăm cu resturile de aluat de la decupare: le adunăm, le întindem în foaie și decupăm din nou, până când epuizăm aluatul. Totuși, evităm să frământăm aluatul, ca să nu devină elastic. Ne dorim un aluat sfărâmicios și fraged. Iată, mai jos se pot vedea toate florile și frunzele pe care le-am pregătit ca să decorez această prăjitură cu căpșuni.
7. Batem gălbenușul cu 1 lingură de apă rece și, cu o pensulă de patiserie, ungem formele decupate pe suprafață. După ce sunt toate bine unse, putem să le presărăm cu 1 lingură de zahăr tos, dar asta e chiar opțional. A noastră prăjitură cu căpșuni va arăta foarte bine și doar cu formele decupate finisate cu gălbenuș. Dăm imediat formele decupate și finisate la frigider, să se răcească bine.
Asamblarea și coacerea
8. Cuptorul ar trebui să fie deja preîncins la 210°C, foaia pentru prăjitura cu căpșuni este pregătită, la fel și decorul. Mai avem doar câțiva pași, următorul fiind să adăugăm peste căpșuni zahărul, amidonul, coaja rasă fin și zeama de lămâie. Amestecăm rapid.
9. Scoatem din frigider tava cu foaia de aluat fraged pentru a noastră prăjitură cu căpșuni și turnăm toată compoziția de căpșuni pregătită la pasul precedent. Ne asigurăm că nu am lăsat nimic în urmă, răzuim castronul cu o spatulă flexibilă. Lovim ușor tava de masă și nivelăm suprafața.
10. Ajutându-ne de o spatulă mică, aranjăm toate florile gata finisate pe suprafața prăjiturii.
11. Așezăm tava cu a noastră prăjitură cu căpșuni la următoarea înălțime sub mijloc. După 10 minute, reducem temperatura la 200°C și continuăm coacerea până ce mai trec 45 – 50 de minute (55 de minute – 1 oră în total). Prăjitura este gata când formele decupate sunt rumene iar umplutura bulbucește apetisant inclusiv la mijlocul tăvii. Dacă aveți un cuptor cu tendința de a arde, acoperiți tava cu o coală de hârtie de copt umezită și continuați coacerea până la trecerea duratei recomandate. Scoatem tava cu prăjitura din cuptor și o lăsăm să se răcească măcar o oră, pe un grătar special pentru prăjituri. În acest timp, sucul abundent din tavă se va gelifia într-un mod plăcut.
Prăjitură cu căpșuni și decor din flori de aluat fraged – servirea
După ce se răcește, prăjitura se porționează în pătrate sau felii și se servește. Sugestia mea este să oferiți alături câte o cupă de înghețată de vanilie, e senzațional de gustoasă combinația!
Să vă fie de folos și, dacă sunteți cumva interesați de mai multe rețete cu căpșuni, le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns