Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dulceata de capsuni cu lamaie

Dulceata de capsuni cu lamaie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Una dintre cele mai aromate si mai apreciate dulceturi este in mod evident dulceata de capsuni. Iar una dintre preferatele mele este dulceata de capsuni cu lamaie. Consistenta dulcetii de capsuni cu lamaie este, deasemenea, minunata. Cu toate ca aceste fructe nu au cine stie ce continut de pectina,  lamaile, in schimb, au un continut ridicat. Datorita pectinei continute de lamai, dulceata de capsuni cu lamaie, odata fiarta, se gelifiaza tare frumos.

Nu puteam rata un asemenea deliciu, mai cu seama ca parintii mei au aparut in vizita aducand daruri potrivite unei case de gurmanzi: slanina afumata, smantana de bivolita si… doua ladite pline cu minunatele capsuni din Halmeu, Satu Mare. Asa ca azi sunt in masura sa va prezint azi dulceata mea de capsuni cu lamaie.

Tineti cont ca, adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, insa, preparatul va trebui fiert timp mai indelungat.

ALTE RETETE DE DULCEATA SI GEM DE CAPSUNI

 

Ingrediente dulceata de capsuni cu lamaie

  • 4 kg. de capsuni din care au rezultat 3,5 kilograme gata curatate
  • 1,75 – 3, 5 kg. de zahar (proportia de 1:1 fructe/zahar este perfecta pentru o dulceata bine inchegata; reducand cantitatea de zahar va trebui sa fierbeti preparatul mai mult si fructele se vor terciui)
  • optional: 4 lamai potrivite cu coaja netratata

Am specificat sa se foloseasca lama cu coaja netratata pentru ca am pus felii de lamaie in dulceata. Sunt minunat de placute ca si consistenta si dau un parfum delicios dulcetii. Parca pun in valoare aroma specifica de capsuni. Daca nu aveti de unde sa procurati lamai netratate, nu puneti feliile de lamaie in dulceata.

Sterilizare borcane si capace pentru conserve

Pentru oricare conserva, la fel si pentru aceasta dulceata de capsuni cu lamaie, se vor folosi neaparat borcane si capace foarte curate si sterilizate. Igiena modului de lucru fiind ceea ce asigura conservarea perfecta a produsului.

Se aprinde cuptorul și se fixează la 150°C. Se spala foarte bine, cu apa calda si detergent de vase, borcanele si capacele acestora. Se limpezesc bine, in cateva ape. Nu e deloc gresit sa se refoloseasca niste capace mai vechi, si eu fac asta, insa e absolut obligatoriu ca acestea sa nu fie deformate sau ruginite. In acest caz, nu vor mai putea etansa borcanul cu dulceata, afectandu-i calitatea.

Se pun capacele si borcanele curate pe tava cuptorului, cu distanta intre ele, si se dau la cuptor timp de minimum 15 minute. In acest timp se vor usca si se vor steriliza. Se stinge cuptorul si se lasa sa se raceasca in interior. Alternativ, capacele se pot pune intr-un castron in care turnam apa clocotita, oparindu-le. Odata sterilizate, borcanele se acopera cu capacele si se pastreaza astfel pana la folosire.

Dulceata de capsuni cu lamaie

Preparare dulceata de capsuni cu lamaie

1. Capsunile se spala bine si se curata de codite

dulceata de capsuni 1
2. Se aseaza toate capsunile curatate intr-un vas incapator, nu prea adanc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceata). Se stropesc fructele cu zeama de la 3 lamai. Se pune apoi tot zaharul si lamaia ramasa, taiata in felii subtiri. La care lamaie, repet, puteti renunta daca nu va place in mod deosebit gustul ei.

dulceata de capsuni 2
3. Se pune vasul pe foc, la foc mic. In scurt timp, fructele vor pluti in siropul format.

dulceata de capsuni 3
4. Cand incepe dulceata de capsuni cu lamaie sa clocoteasca, se inteteste focul. Se va forma deasupra spuma, care trebuie sa fie indepartata pe masura ce se aduna. In aceasta spuma se concentreaza impuritatile continute de zahar. Cu un servet curat, inmuiat in apa rece, se sterge constant marginea vasului de siropul care adera, pentru a evita caramelizarea si inchiderea la culoare a dulcetii.Se urmareste cu atentie fierberea, spumand dulceata constant.

dulceata de capsuni 4

5. Dupa trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se scoate pe o farfurie putin sirop, pentru verificarea consistentei. Daca picaturile au un aspect de boabe de roua si nu se imprastie pe farfurie, dulceata este gata, tinandu-se cont si de faptul ca se va mai intari si din cauza pectinei.

dulceata de capsuni 5

6. In borcanele curate, uscate si sterilizate, se pune dulceata fierbinte si acopera cu capacele imediat. Se intorc pentru 15 minute cu capacul in jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarna in pozitia normala. Se acopera cu servete de bucatarie si paturi (li se face un „cuib”) pentru a se raci in timp mai indelungat. Chiar fara niciun fel de conservant adaugat, dulceata se va pastra foarte bine.

dulceata de capsuni, reteta dulceata capsuni de casa

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceata de capsuni cu lamaie. Spor la treaba si pofta buna!

Grupul Facebook

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Dulceata de capsuni cu lamaie

  1. […] Capsunele si ciresele sunt in plin sezon, iar dulceata este o adevarata delicatesa. Consistenta dulcetei de capsune este, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Foarte important este ca adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, secretul este insa, ca preparatul va trebui fiert timp mai indelungat, scrie lauralaurentiu.ro  […]

  2. carmen spune:

    am facut pas cu pas aceasta reteta e foarte buna numai ca mi-a iesit destul de moale lichidul (fierberea a fost exact cum ai zis) . ce as putea face ? e bine sa o mai fierb o data ? mentionez ca déjà a fost pusa la borcane si la sterilizat. multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Carmen, ai facut proba sa se lege siropul ca pentru dulceata? Daca s-au format picaturi ferme, cu aspect de boabe de roua, e in regula, chiar daca in aceasta faza e mai lichida, dupa ce se va raci va exact cum trebuie.

  3. Adina InNa spune:

    Mamaia face azi:P

  4. liviu spune:

    acum fac si eu reteta va spun maine ce a iesit

  5. eu. spune:

    cea mai proasta idee sa pui lamai in gemul de capsuni.

  6. MIHAELACONFALA spune:

    MA INTERESEAZA CUM SE FAC ,,CAPSUNILE CONFIATE,,.VA ROG SA MA AJUTATI.

  7. Claudia spune:

    Minunata reteta! Zilele urmatoare voi face si eu gemul de capsuni.

  8. delia spune:

    Buna Laura. Ce se intampla cu feliile de lamaie, raman in dulceata? 

    • lauralaurentiu spune:

      Da, eu le las in dulceata si le consider „bucatica cea mai buna” din borcan, pe care mi-o disput cu fiica-mea. Dar daca nu iti place gustul de lamaie in mod special, poti sa le elimini, nu e neaparata nevoie sa le folosesti.

  9. laura laurentiu spune:

    Raluca draga, zmeura nu necesita sa o fierbi atat de mult, are o mare cantitate de pectina. Sa o verifici, iei putin sirop si il pui pe o farfurioara, la frigider, cand iti convine consistenta opresti toata treaba.

  10. Raluca spune:

    Tare frumoase sunt borcanele tale. si preferatele sotului meu, sa vada fructele intregi. as vrea anul asta sa incerc pt prima oara dulceata de zmeura, as putea sa o fac dupa reteta de la dulceata ta de capsuni, sau ai cumva alta reteta? ma gandesc ca zmeura este si mai fragila ca si capsuna. mersi mult.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE