Cautare in site
x inchide
Advertising
Dulceață de căpșuni cu lămâie

Dulceață de căpșuni cu lămâie

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 13.07.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Una dintre cele mai aromate și mai apreciate dulcețuri este în mod evident dulceața de căpșuni. Iar una dintre preferatele mele este dulceață de căpșuni cu lămâie. Consistența dulceții de căpșuni cu lămâie este, deasemenea, minunată. Cu toate că aceste fructe nu au cine știe ce conținut de pectina,  lămâile, în schimb, au un conținut ridicat. Datorită pectinei conținute de lamai, dulceața de căpșuni cu lămâie, odată fiarta, se gelifiaza tare frumos. E un secret pe care bunica mea îl știa bine și făcea dulcețuri minunate!

Nu puteam rata un asemenea deliciu, mai cu seama că părinții mei au apărut în vizită, aducând daruri potrivite unei case de gurmanzi. Slănină afumata, smântână de bivoliță și… două lădițe pline cu minunatele căpșuni din Halmeu, Satu Mare. Așa că azi sunt în măsură să vă prezint a mea dulceață de căpșuni cu lămâie.

ALTE REȚETE DE DULCEAȚĂ ȘI GEM DE CĂPȘUNI

Ingrediente dulceață de căpșuni cu lămâie

  • 4 kg. de căpșuni, din care au rezultat 3,5 kilograme gata curățate
  • 1,75 – 3, 5 kg.de zahar (proporția de 1:1 fructe/zahăr este perfectă pentru o dulceață bine închegată; reducând cantitatea de zahăr va trebui să fierbeți preparatul mai mult și fructele se vor terciui)
  • opțional: 4 lămâi potrivite cu coaja netratată

Am specificat să se folosească lamâi cu coaja netratată pentru că am pus felii de lămâie în dulceață. Sunt minunat de plăcute că și consistență și dau un parfum delicios dulceții. Parcă pun în valoare aroma specifică de căpșuni. Daca nu aveți de unde să procurați lămâi netratate, nu puneți feliile de lămâie în dulceață.

Sterilizare borcane si capace pentru conserve

Pentru oricare conservă, la fel și pentru aceasta dulceață de căpșuni cu lămâie, se vor folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate. Igiena modului de lucru este ceea ce asigură conservarea perfecta a produsului.

Se aprinde cuptorul și se fixează la 150°C. Se spală foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, borcanele și capacele acestora. Se limpezesc bine, în câteva ape. Nu e deloc greșit să se refolosească niste capace mai vechi, și eu fac asta, însă e absolut obligatoriu ca acestea să nu fie deformate sau ruginite. În acest caz, nu vor mai putea etanșa borcanul cu dulceață, afectându-i calitatea.

Advertising

Se pun capacele și borcanele curate pe tava cuptorului, cu distanță între ele, și se dau la cuptor timp de minimum 15 minute. În acest timp se vor usca și se vor steriliza. Se stinge cuptorul și se lasă să se răcească în interior. Alternativ, capacele se pot pune într-un castron în care turnam apa clocotită, opărindu-le. Odată sterilizate, borcanele se acoperă cu capacele și se păstrează astfel până la folosire.

Dulceață de căpșuni cu lămâie

Preparare dulceata de capsuni cu lamaie

1. Căpșunile se spală bine și se curăță de codițe.

dulceata de capsuni 1
2. Se așază toate căpșunile curățate într-un vas încăpător, nu prea adânc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceață). Se stropesc fructele cu zeama de la 3 lămâi. Se pune apoi tot zahărul și lămâia rămasă, tăiată în felii subțiri. La care lămâie, repet, puteți renunța daca nu vă place în mod deosebit gustul ei. Se acoperă vasul cu capacul/folie/un prosop curat împăturit dublu și se lasă într-un loc răcoros 8 ore (peste noapte).

Advertising

dulceata de capsuni 2
3. După trecerea timpului de odihnă, mare parte din zahăr este deja dizolvat. Se pune vasul pe foc, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.

dulceata de capsuni 3

4. Când începe dulceața de căpșuni cu lămâie să clocotească, se întețește focul. Se va forma deasupra spuma, care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună. În aceasta spumă se concentrează impuritățile conținute de zahăr. Cu un șervet curat, înmuiat în apa rece, se șterge constant marginea vasului de siropul care aderă, pentru a evita caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții. Se urmărește cu atenție fierberea, spumând dulceață constant.

dulceata de capsuni 4

5. După trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se picură pe o farfurie rece puțin sirop, pentru verificarea consistenței. Daca picăturile au un aspect de boabe de rouă și nu se împrăștie pe farfurie, dulceață este gata, chiar dacă ni se pare încă lichidă. Ținem cont de faptul că se vă mai întări și din cauza pectinei.

Advertising

dulceata de capsuni 5

6. În borcanele curate, uscate și sterilizate, se pune dulceața fierbinte și acoperă cu capacele imediat. Se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se răstoarnă în poziția normală. Se acoperă cu șervete de bucătărie și pături (li se face un „cuib”) pentru a se răci în timp mai îndelungat. Chiar fără niciun fel de conservant adăugat, dulceața se vă păstra foarte bine.

dulceata de capsuni, reteta dulceata capsuni de casa

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceață de căpșuni cu lămâie. Spor la treabă și poftă bună!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 comentarii la Dulceață de căpșuni cu lămâie

  1. […] Capsunele si ciresele sunt in plin sezon, iar dulceata este o adevarata delicatesa. Consistenta dulcetei de capsune este, minunata, fructele continand pectina care are proprietatea de a gelifia dulceata, odata fiarta. Foarte important este ca adaugand ceva mai mult sau mai putin zahar (1:1 sau 1:1/2), puteti face gem sau dulceata, urmand aproximativ acelasi procedeu. Pentru o cantitate mai mica de zahar adaugat, secretul este insa, ca preparatul va trebui fiert timp mai indelungat, scrie lauralaurentiu.ro  […]

  2. carmen spune:

    am facut pas cu pas aceasta reteta e foarte buna numai ca mi-a iesit destul de moale lichidul (fierberea a fost exact cum ai zis) . ce as putea face ? e bine sa o mai fierb o data ? mentionez ca déjà a fost pusa la borcane si la sterilizat. multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Carmen, ai facut proba sa se lege siropul ca pentru dulceata? Daca s-au format picaturi ferme, cu aspect de boabe de roua, e in regula, chiar daca in aceasta faza e mai lichida, dupa ce se va raci va exact cum trebuie.

  3. Adina InNa spune:

    Mamaia face azi:P

  4. liviu spune:

    acum fac si eu reteta va spun maine ce a iesit

  5. eu. spune:

    cea mai proasta idee sa pui lamai in gemul de capsuni.

  6. MIHAELACONFALA spune:

    MA INTERESEAZA CUM SE FAC ,,CAPSUNILE CONFIATE,,.VA ROG SA MA AJUTATI.

  7. Claudia spune:

    Minunata reteta! Zilele urmatoare voi face si eu gemul de capsuni.

  8. delia spune:

    Buna Laura. Ce se intampla cu feliile de lamaie, raman in dulceata? 

    • lauralaurentiu spune:

      Da, eu le las in dulceata si le consider „bucatica cea mai buna” din borcan, pe care mi-o disput cu fiica-mea. Dar daca nu iti place gustul de lamaie in mod special, poti sa le elimini, nu e neaparata nevoie sa le folosesti.

  9. laura laurentiu spune:

    Raluca draga, zmeura nu necesita sa o fierbi atat de mult, are o mare cantitate de pectina. Sa o verifici, iei putin sirop si il pui pe o farfurioara, la frigider, cand iti convine consistenta opresti toata treaba.

  10. Raluca spune:

    Tare frumoase sunt borcanele tale. si preferatele sotului meu, sa vada fructele intregi. as vrea anul asta sa incerc pt prima oara dulceata de zmeura, as putea sa o fac dupa reteta de la dulceata ta de capsuni, sau ai cumva alta reteta? ma gandesc ca zmeura este si mai fragila ca si capsuna. mersi mult.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE