Dulceață de căpșuni cu lămâie
Una dintre cele mai aromate și mai apreciate dulcețuri este în mod evident dulceața de căpșuni. Iar una dintre preferatele mele este dulceață de căpșuni cu lămâie. Consistența dulceții de căpșuni cu lămâie este, deasemenea, minunată. Cu toate că aceste fructe nu au cine știe ce conținut de pectina, lămâile, în schimb, au un conținut ridicat. Datorită pectinei conținute de lămâi, dulceața de căpșuni cu lămâie, odată fiarta, se gelifiază tare frumos. E un secret pe care bunica mea îl știa bine și făcea dulcețuri minunate!
Nu puteam rata un asemenea deliciu, mai cu seama că părinții mei au apărut în vizită, aducând daruri potrivite unei case de gurmanzi. Slănină afumata, smântână de bivoliță și… două lădițe pline cu minunatele căpșuni din Halmeu, Satu Mare. Așa că azi sunt în măsură să vă prezint a mea dulceață de căpșuni cu lămâie.
ALTE REȚETE DE DULCEAȚĂ ȘI GEM DE CĂPȘUNI
- Rețeta de dulceață și sirop de căpșuni, pregătite în același timp
- Rețeta pas cu pas, pentru gemul de căpșuni
- Rețeta de gem de căpșuni fără zahăr
Ingrediente dulceață de căpșuni cu lămâie
- 4 kg. de căpșuni, din care au rezultat 3,5 kilograme gata curățate
- 3, 5 kg.de zahar (proporția de 1:1 fructe/zahăr este perfectă pentru o dulceață bine închegată; reducând cantitatea de zahăr va trebui să fierbeți preparatul mai mult și fructele se vor terciui)
- opțional: 4 lămâi potrivite cu coaja netratată
Am specificat să se folosească lamâi cu coaja netratată pentru că am pus felii de lămâie în dulceață. Sunt minunat de plăcute că și consistență și dau un parfum delicios dulceții. Parcă pun în valoare aroma specifică de căpșuni. Daca nu aveți de unde să procurați lămâi netratate, nu puneți feliile de lămâie în dulceață.
Sterilizare borcane si capace pentru conserve
Pentru oricare conservă, la fel și pentru aceasta dulceață de căpșuni cu lămâie, se vor folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate. Igiena modului de lucru este ceea ce asigură conservarea perfecta a produsului.
- Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Preparare dulceata de capsuni cu lamaie
1. Căpșunile se spală bine și se curăță de codițe.
2. Se așază toate căpșunile curățate într-un vas încăpător, nu prea adânc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceață). Se stropesc fructele cu zeama de la 3 lămâi. Se pune apoi tot zahărul și lămâia rămasă, tăiată în felii subțiri. La care lămâie, repet, puteți renunța daca nu vă place în mod deosebit gustul ei. Se acoperă vasul cu capacul/folie/un prosop curat împăturit dublu și se lasă într-un loc răcoros 8 ore (peste noapte).
3. După trecerea timpului de odihnă, mare parte din zahăr este deja dizolvat. Se pune vasul pe foc, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.
4. Când începe dulceața de căpșuni cu lămâie să clocotească, se întețește focul. Se va forma deasupra spuma, care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună. În aceasta spumă se concentrează impuritățile conținute de zahăr. Cu un șervet curat, înmuiat în apa rece, se șterge constant marginea vasului de siropul care aderă, pentru a evita caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții. Se urmărește cu atenție fierberea, spumând dulceață constant.
5. După trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se picură pe o farfurie rece (din congelator) puțin sirop, pentru verificarea consistenței. Se pot picura picături și într-un pahar cu apă foarte rece. Daca picăturile au un aspect de boabe de rouă și nu se împrăștie pe farfurie, dulceață este gata, chiar dacă ni se pare încă lichidă. Ținem cont de faptul că se vă mai întări când se răcește. Cel mai sigur este să folosim un termometru pentru bombonerie, atunci când preparăm dulceața. Atunci când siropul are 105°C, dulceața este gata și o tragem imediat de pe foc.
6. În borcanele curate, uscate și sterilizate, se pune dulceața fierbinte și acoperă cu capacele imediat. Se întorc pentru 5 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se răstoarnă în poziția normală. Se acoperă cu șervete de bucătărie și pături (li se face un „cuib”) pentru a se răci în timp mai îndelungat. Chiar fără niciun fel de conservant adăugat, dulceața se vă păstra foarte bine.
Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceață de căpșuni cu lămâie. Spor la treabă și poftă bună!
Lasă un răspuns