Salata cu sparanghel, gorgonzola si capsuni
Salata cu sparanghel, gorgonzola si capsuni cu care ne-am delectat azi la pranz o datoram Siminei Holovatchi si ii multumim tot familionul in cor, surprinzator de buna a fost! Cum a facut Simina sa se intample aceasta salata azi? Saptamana trecuta v-am lansat o provocare: „ce retete cu capsuni, pentru ca e sezonul lor, ati dori sa descoperiti pe acest blog?”. Ei bine, Simina a sugerat o salata, eventual cu sunca iar eu am decis ca aceasta sugestie sa fie prima (dar nu singura) pusa in practica. Nu am pus sunca in salata mea cu sparanghel si capsuni, ci branza gorgonzola, dar ma gandesc ca putin bacon rumenit si bine scurs de grasime ar fi o alternativa proteica perfect valabila. In fine, daca sparanghelul e in mod clar si demulta vreme in topul preferintelor noastre, dressingul de capsuni s-a dovedit un spectacol de arome si culoare!
Ingrediente Salata cu sparanghel, gorgonzola si capsuni
- 1 legatura de sparanghel verde sau alb, nu conteaza de care, tineti insa cont ca cel alb trebuie neaparat decojit, altfel e amarui
- 150 de grame de mazare proaspata
- 300 de ml. supa de pui sau de legume (sau apa, in cel mai rau caz)
- 40 de grame de unt
- 1 lingura rasa de zahar brun
- 1 capatana mica de salata verde
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingurita rasa de piper negru proaspat macinat
- 250 de grame de capsuni
- 80 de grame de gorgonzola (sau o alta branza, conform preferintelor fiecaruia)
- 1 lingurita de miere
- 1 foaie de dafin (optional)
- 1 lingura de ulei de masline extravirgin
- sare dupa gust
Preparare:
Se curata sparanghelul rupand capetele lemnoase (sparanghelul va indica exact care parte este comestibila si care nu, se va rupe exact acolo unde e cazul) si se decojeste cu un peeler dinspre varf cate baza. (Daca folositi sparanghel alb, e nevoie sa-l decojiti, coaja e partea pronuntat amara.) Mazarea se scoate din pastai, capsunile se spala si li se rup coditele.
1. Se asaza sparanghelul intr-un strat uniform, fara a-l inghesui, intr-o tigaie larga. Se adauga supa care nu e nevoie sa-l acopere, 30 de grame de unt, sare dupa gust si 1/2 de lingura de zahar brun (poza 1). Se fierbe sparanghelul pana cand se inmoaie, supa scade si sparanghelul se glazureaza frumos in unt. Sparanghelul alb nu este nevoie sa fie blansat (trecut in apa rece ca gheata) pentru ca gatirea nu ii afecteaza culoarea, daca, insa, se face salata cu sparanghel verde, imediat dupa ce e suficient de gatit se va trece in apa rece amestecata cu gheata.
2. Intre timp, se pun intr-o craticioara 5-6 capsuni taiate in bucatele, otetul balsamic, 4-5 linguri de apa si mierea de albine. Se dau in clocot pana cand sosul scade (poza 2), apoi se ia craticioara deoparte, se paseaza sosul cu blenderul de mana sau se trece prin sita, condimentandu-se cu sare dupa gust si piperul negru macinat.
3. Sparanghelul bine inmuiat si glazurat in unt (in mod normal dureaza 7-8 minute gatirea lui) se scoate pe o farfurie. Mazarea se pune la inabusit intr-o craticioara cu restul de unt si apa doar cat s-o acopere. Se adauga un praf de sare si 1/2 de lingura ramasa de zahar brun. Imediat ce este gata si mazarea se scoate peste sparanghel (poza 3).
4. Salata verde se spala si se rupe in bucatele ca de o imbucatura. Salata bine scursa se amesteca cu uleiul de masline.
5. Se imparte pe farfurii salata verde, deasupra se imparte sparanghelul si mazarea (poza 4).
6. Se adauga pe farfurii branza gorgonzola rupta in bucatele (si totusi, inca ma gandesc la baconul crocant, cred ca ar fi chiar mai buna salata) si capsunile taiate in jumatati (poza 5).
La final, se stropeste salata cu dressingul delicios de capsuni si se serveste deindata.
Merita incercata! Sursa de unde m-am inspirat (cu modificarile de rigoare, care nu sunt putine).
Lasă un răspuns