16 rețete de salate aperitiv, proaspete și apetisante, perfecte pentru un bufet suedez sau o petrecere relaxată, între prieteni, dar și pentru masa zilnică, alături de cei dragi.
În urmă cu nu foarte mulți ani, salatele însemnau de regulă, pentru români, niște legume sau frunze asezonate cu un dressing sau niște murături, servite neapărat lângă o friptură. Singurele salate aperitiv pe care mi le amintesc din vremea copilăriei sunt salata de vinete, salata boeuf și salata de ciuperci cu maioneză. Vor mai fi fost, nu zic nu! În rutina alimentară a familiei mele, însă, nu le-am întâlnit. Nici pe la prietenii pe care-i vizitam, pe vremea aia, nu am descoperit o mai mare varietate.
De atunci, obiceiurile alimentare s-au schimbat foarte mult. În sfârșit, am ajuns să considerăm salata, așa cum merită, un fel de mâncare în sine. Când zicem salată, nu ne mai gândim, neapărat, la un bolișor cu ceva care să facă fripturica să alunece mai ușor pe gât. O salată bună, cu conținut nutrițional complex, poate fi un excelent prânz sau o cină iar un bar de salate poate fi un excelent meniu pentru o petrecere. Dacă mai adăugăm câteva aperitive printre salate, iese un bufet suedez de toată frumusețea.
Pe lângă clasicele românești, pe care deja le-am menționat, veți descoperi și alte rețete de salate. Unele conțin carne, altele nu. Unele pot acompania alte preparate, altele constituie o masă în sine. Ceea ce sper este să vă ofere inspirație și să vă ușureze alegerea preparatelor pentru Sărbători.
16 rețete de salate aperitiv – selecție
Salatele aperitiv iubite de toți românii
Nu există petrecere românească fără o salată de boeuf mare cât platoul cel mai mare din gospodărie, decorată cât mai fantezist. Găsiți rețeta acestei salate atât de iubite cu un click pe poza de mai jos.
În aceeași categorie a celor mai iubite salate se califică și salata de vinete. Fiecare are propriile gusturi, în materie de salată de vinete. Unii o vor cu maioneză, alții simplă. Eu fac parte din a doua categorie iar salata mea de vinete fără pic de maioneză, dar deschisă la culoare și foarte gustoasă, o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Să nu uităm de salata de ciuperci cu maioneză și usturoi! Pe când eram la școală, nu se petrecea niciun chef de apertament, pe muzică la magnetofon, fără această salată. Ne plăcea la nebunie! Deși nu o fac foarte des, trebuie să recunosc că încă mă las cucerită de farmecul desuet al acestei salate aperitiv.
Salate aperitiv cu pește și/sau fructe de mare
Salata Shuba a ajuns în țara noastră prin Republica Moldova. Este foarte populară în Rusia și în Belarus dar și în Lituania și Letonia, Ucraina și Kazahstan. E o salată spornică și ieftină, cu ingrediente accesibile. Specific salatei este că se asamblează în straturi de ingrediente diferite, care sunt legate cu o maioneză bine asezonată. Are un aspect festiv, merge perfect pe o masă de sărbători. Dacă vă place peștele (care, totuși, nu predomină), veți aprecia sigur și salata Shuba. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Poate nu la fel de arătoasă ca precedenta, dar foarte, foarte gustoasă este și rețeta de salată cu bulghur sau cous-cous și sardine. Are un gust mediteranean și se pretează să fie servită fie într-o salatieră, fie pe foi crocante de salată. Vă asigur că oricine apreciază peștele va îndrăgi și salata asta, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.
O rețetă de salată aperitiv foarte elegantă, gustoasă și hrănitoare este și cea de linte verde cu avocado și somon afumat. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Dacă îndrăgiți fructele de mare, sunt sigură că rețeta de salată de creveți cu avocado și porumb va fi exact pe gustul dumneavoastră. Ușor picantă, cu un dressing perfect echilibrat, va fi vedeta mesei! Găsiți rețeta cu un click pe următoarea poză.
În aceeași categorie, vă propun și o rețetă de salată de raci. Paradoxal, racii, cu toate că provin din țara noastră, sunt mai greu de găsit decât creveții, așa că nu va fi niciun bai dacă îi veți înlocui cu ingredientul mai ușor de procurat. Găsiți rețeta apăsând pe poza de mai jos.
Salate aperitiv cu conținut de carne
Probabil, carnea cea mai folosită, pentru salatele aperitiv, este cea de pui. Puiul se poate folosi în salate atât fiert cât și gătit la cuptor sau la grătar. E o carne cu un conținut caloric mai mic și cu un gust mai puțin pregnant, așa încât dressingurile salatelor o fac chiar mai gustoasă.
Prima mea propunere, în această categorie, este rețeta de salată de pui cu țelină și măr. E foarte gustoasă, ușor de făcut și economică, pentru că puteți folosi cu succes puiul fiert din supă. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Foarte gustoasă este și rețeta de salată cu piept de pui și avocado. Această salată nu conține maioneză, ouă sau lactate, așa că rețeta poate fi folositoare celor cu intoleranțe alimentare. O puteți accesa cu un click pe poza următoare.
O rețetă clasică americană este salata Cobb. Aceasta conține piept de pui, avocado dar și ouă fierte tari și bacon, pe lângă alte ingrediente. E o rețetă de salată mai complexă dar foarte aspectuoasă, care place mesenilor și o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
O altă salată celebră, care la originea ei nu a conținut carne, dar a evoluat în diferite direcții și, în cele din urmă, s-a impus mai ales în varianta sa cu piept de pui, este rețeta de salată caesar. Cel mai adesea, pieptul de pui este gătit la grătar și merge perfect cu parmezanul, crutoanele crocante și dressingul cremos. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea poză.
Rețete de salată aperitiv din legume
Prima mea recomandare, în această categorie, este această colorată și foarte gustoasă rețetă de salată de paste cu legume crude și năut. Dacă aveți oaspeți vegani sau dacă nu consumați carne din orice motive, rețeta asta va intra în topul preferințelor dumneavoastră. O puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
O altă rețetă care ocupă un loc special, undeva sus, sus, în topul preferințelor mele, este rețeta de salată Waldorf. La fel ca unele dintre precedentele propuneri, e o rețetă clasică din bucătăria americană, una plină de prospețime și savoare, cu textură excelentă. Accesați rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de salată a la russe sau salade Olivier este creația unui bucătar belgian, de formație franceză (Lucien Olivier), care lucra în Rusia imperială, în momentul în care a creat această salată. Rețeta salatei de boeuf, atât de populară în țara noastră, este deviată din această salată clasică. Varianta de salată a la russe pe care v-o propun mai jos conține doar legume, are chiar și o maioneză vegană și e foarte, foarte gustoasă. O puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Închei selecția mea de 16 rețete de salate aperitiv cu o rețetă neaoșă, românească, pe care nu am întâlnit-o niciunde într-o formă identică: salata orientală. N-am idee de unde și cum s-o fi ales cu denumirea asta, căci nu are mare lucru în comun cu orientul! E o salată simplă, din cartofi și legume la îndemâna oricui, proaspete sau murate. Măslinele sunt cel mai ”exotic” ingredient și există variante care implică și folosirea ouălor fierte tari. Găsiți rețeta mea de salată orientală cu un click pe poza de mai jos.
Bonus, vă propun și această rețetă de salată festivă, montată în formă de coroniță de Crăciun.
Să vă folosească!
Lasă un răspuns