Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate
Hai sa va spun povestea care a dus sa mai apara o reteta de prajitura cu branza, in fine, si cu mere caramelizate, pe blogul meu. O domnisoara (sau doamna) care citeste ce mai scriu eu pe al meu blog culinar m-a intrebat – si nu o data – daca nu stiu o reteta de prajitura cu branza dulce si mere caramelizate, pe care o cumpara dumneaei de la o anumita patiserie.
Prima data m-am scuzat politicos, a doua oara i-am explicat ca n-am auzit de respectiva patiserie in viata mea. In continuare, nu e exclus sa fi fost si nitelus mai ţâfnoasă. De! sa nu-mi pierd obiceiul! Faza e ca fata mi-a dezvaluit intr-un final mai multe detalii despre aceasta prajitura cu branza dulce si mere caramelizate. Ei bine, fara sa stiu cum e desertul la care viseaza, de fapt, cititoarea mea, pentru ca m-a inspirat la culme combinatia descrisa, am creat propria prajitura cu branza si mere caramelizate. Sa mai zica orisicine ca eu nu tin cont de dorintele cetitorului!
Ingrediente Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate:
crusta de aluat:
- 200 de grame de faina
- 80 de grame de unt rece
- 80 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 lingura de esenta de vanilie
- cateva linguri de apa rece
umplutura de branza:
- 500 de grame de branza proaspata de vaci, bine stoarsa de zer
- 2 oua intregi
- 6-7 linguri de zahar (cat de dulce va place)
- 100 de ml. de lapte
- 3 linguri de amidon
- 2 linguri de extract de vanilie
- 1 lingurita de scortisoara
garnitura de mere caramelizate:
- 4 mere granny smith
- 6 linguri de zahar
- 40 de grame de unt
- 1 lingurita de scortisoara
Preparare Prajitura cu branza dulce si mere caramelizate
Faina se pune intr-un bol. Se amesteca cu praful de sare si cu zaharul. Se adauga untul foarte rece care se faramiteaza (cu furculita, de exemplu) in faina pana cand amestecul are un aspect asemanator cu nisipul cu granulatie mai mare.
Se adauga 1 lingura de extract de vanilie si atata apa foarte rece cat e nevoie ca sa se lege aluatul, framantand rapid, fara a insista. Ingredientele trebuie sa se adune intr-o bila de aluat, nu trebuie sa se omogenizeze prea tare.
Se infoliaza aluatul si se da la frigider pentru cel putin 15-20 de minute. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Intre timp, se pregateste umplutura de branza. Branza se cantareste (eu am avut o branza de casa, bine scursa de zer si foarte proaspata).
Se pune intr-un bol branza alaturi de celelalte ingrediente pentru umplutura pentru prajitura noastra cu branza si mere caramelizate (ouale, zaharul, amidonul, vanilia, scortisoara, laptele). Neaparat se tine cont ca daca branza folosita e mai umeda, cu un continut mai mare de zer, sa se diminueze cantitatea de lapte. Se omogenizeaza compozitia. Eu am folosit blenderul de mana si a mers foarte repede, obtinand o crema fina si fluida. Se poate da si prin sita, dar e mai migalos.
Se intinde cu sucitorul aluatul pe planul de lucru presarat cu faina. Se pune apoi intr-o forma cu inel detasabil, acoperind fundul formei si formand si o bordura de cca. 3-4 cm. inaltime.
Se toarna crema de branza in forma.
Se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, aproximativ 40 de minute, pana ce compozita devine aurie si este bine facuta si la mijloc. Eventual, se acopera cu o coala de hartie de copt daca are tendinta sa se arda deasupra.
Se pune prajitura cu branza dulce intr-un loc racoros si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei. Se scoate inelul detasabil si se pune prajitura pe platoul pe care se va servi.
Garnitura de mere caramelizate
Se curata merele pastrand coaja, dar indepartand casuta semintelor. Se taie in felii groase de aproximativ 5 mm., cat mai egale. Se caramelizeaza zaharul intr-o cratita larga.
Se adauga merele si untul si se amesteca usor, ca sa se imbrace in caramel, dar cu grija sa nu se sfarame feliile de mar.
In scurt timp, se va forma un sirop in care merele vor incepe sa fiarba si se vor inmuia foarte repede. Se trage cratita de pe foc si se aseaza feliile de mere pe suprafata prajiturii.
Siropul ramas se pune inapoi pe foc, se adauga scortisoara si se clocoteste amestecand continuu, pana se mai ingroasa (1-2 minute maximum). Se toarna deasupra prajiturii acest sirop si se poate servi.
ALTE RETETE SPECIALE CU MERE
- Reteta de prajitura cu mere si grilaj de foietaj
- Reteta de prajitura cu mere si crema de branza dulce
- Reteta de prajitura cu mere si topping crocant
- Reteta de placinta cu mere ca la bunica
Categoric, buna prajitura, geniala combinatie! Nu stiu daca e mai buna sau mai putin buna ca cea de la respectiva patiserie, dar pe mine, una, m-a satisfacut pe deplin.
Lasă un răspuns