
Blat de tort cu cacao, rețetă simplă pentru un blat pufos fără praf de copt





Blat de tort cu cacao, pandișpan cu cacao, rețetă simplă, clasică, fără praf de copt sau alți aditivi pentru creștere. Cum se face un blat de tort cu cacao pufos fără adaos de praf de copt, fără ulei etc. Secretul creșterii pandișpanului cu cacao fără aditivi de creștere.
Pe vremea Bunei mele, când am învățat eu să fac un blat de tort, fie el simplu sau cacao, nici nu se pomenea să se pună praf de copt în pandișpan! Părea că toată lumea stăpânea la perfecție singurul secret cu adevărat important al blatului pufos: albușurile bătute spumă foarte tare. Cu toate că albușurile, pe vremea aceea, se băteau manual, cu telul, nimănui nu i-a trecut prin minte să trișeze, adăugând praf de copt în compoziția simplă dar delicată a blaturilor. Pur și simplu, nu se făcea!
MAI MULTE REȚETE DE BLAT DE TORT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
De fapt, nici acuma nu se face, pur și simplu pentru că nu este nevoie. Un blat de tort reușit are, în schimb, nevoie de mult aer acumulat în albușuri. Mai e nevoie de o tehnică adecvată, așa încât odată ce am încorporat aerul respectiv, să nu-l pierdem. Aceste mici secrete, care garantează un pandișpan crescut, pufos, perfect, le-am consemnat (și le-am accentuat) în textul de mai jos al rețetei.
Ingrediente blat de tort cu cacao, rețetă simplă pentru un blat pufos fără praf de copt
- 6 ouă de mărime medie (50 de grame)
- 1 praf de sare
- 150 de grame de zahăr
- 1 lingură (20 ml) de zeamă de lămâie
- 100 de grame de făină de patiserie
- 50 de grame de cacao neîndulcită, bună, neagră și aromată
- 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon
Mod de preparare blat de tort cu cacao, rețetă simplă pentru un blat pufos fără praf de copt
Separarea ouălor
1. Mai întâi, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C. Am pregătit o formă cu pereți detașabili cu diametrul de 26 cm, căptușind-o cu hârtie de copt.
2. Am separat cele 6 ouă, colectând separat albușurile (într-un castron perfect curat și degresat) și gălbenușurile. E bine să se lucreze cu atenție, așa încât nicio picătură de gălbenuș să nu se amestece cu albușul.
Atât gălbenușul, cât și orice urmă de grăsime de pe castron sau ustensilele folosite vor afecta negativ spuma de albuș, așa că trebuie să acordăm atenția cuvenită acestor detalii. Până la urmă, singurul agent de creștere al acestui blat de tort cu cacao este aerul acumulat în albușurile bătute spumă!
Baterea albușurilor
3. Am adăugat peste albușuri sarea și am bătut cu mixerul la viteză medie-mare până când s-a format o spumă ca o zăpadă consistentă.
4. Treptat, am adăugat zahărul în ploaie, în timp ce am mixat continuu. La final, am adăugat și 1 plic de zahăr vanilat bourbon (dacă folosiți extract de vanilie, îl veți adăuga la pasul 6). După ce tot zahărul a fost încorporat, am adăugat zeama de lămâie. Aceasta se poate înlocui cu 1 linguriță de oțet, dacă e mai la îndemână. Acidul din lămâie sau oțet acționează direct asupra fibrelor de proteine din albuș, facilitând acumularea unei cantități mai mari de aer în acest și, totodată, obținerea unei spume mai stabile. Blatul de tort NU va avea gust acru!
5. Am continuat să bat cu mixerul până când cristalele de zahăr s-au dizolvat complet și am obținut o bezea fermă, stabilă.
Adăugarea gălbenușurilor
6. Din acest moment înainte, am căutat să manipulez compoziția cât mai puțin posibil. Astfel, am adăugat imediat gălbenușurile, toate deodată. Dacă folosiți extract de vanilie (nu zahăr vanilat bourbon), acum este momentul să îl adăugat. Imediat, am mixat la viteză mare, maximum 20 de secunde. Am obținut o compoziție foarte spumoasă, de un galben pal. Nu am mixat mai mult, nu e nevoie, nu aș obține nimic, ba dimpotrivă, aș pierde acel atât de prețios aer pe care l-am înglobat în albușuri.
Adăugarea substanțelor uscate și amestecarea blatului
7. Imediat, deasupra acestei spume de ouă am cernut cacaoa și făina, trecându-le în același timp printr-o sită deasă.
8. Am amestecat compoziția cu o spatulă flexibilă, cu mișcări ușoare de jos în sus, ridicând permanent compoziția de pe fundul vasului și împăturind-o deasupra celei rămase în castron. După ficare amestecare, am rotit vasul ușor, în sensul acelor de ceasornic. Acest tip de amestecare are scopul de a preîntâmpina eliminarea aerului acumulat în spuma de ouă, singurul agent de creștere al acestui blat de tort cu cacao. Pentru a vă face o idee mai clară asupra procedului, vă recomand să-l urmăriți și la rețeta de blat de ruladă, care conține un tutorial video.
10. Odată ce compoziția pentru blat de tort cu cacao nu a mai avut porțiuni vizibile cu făină uscată, am turnat-o imediat în forma de tort deja pregătită. Am nivelat compoziția bine, având grijă să nu rămână mai înaltă la mijloc, pentru că are tendința de a se bomba în timpul coacerii.
11. Am dat blatul la cuptor imediat, la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C. L-am copt timp de 25-30 de minute, până când o scobitoare înfiptă în mijlocul blatului a ieșit înapoi fără urme de aluat crud. În final, am obținut o frumusețe de blat de tort cu cacao, pufos și bine crescut. L-am scos din formă cu grijă, după maximum 5 minute din momentul în care l-am scos din cuptor. Am îndepărtat cu grijă hârtia de copt și am pus blatul să se răcească pe un grătar pentru răcirea produselor de patiserie.
12. După răcire, am măsurat blatul, avea 7 cm înălțime. L-am tăiat cu ușurință în trei straturi, folosind un cuțit lung, cu lama zimțată.
După cum puteți vedea în secțiunea blatului, acesta este pufos, plin de găurele fine. Am obținut un blat de tort cu cacao pufos, foarte moale, cu textură ca de burete, iar gustul lui este delicios, de cacao bună și vanilie, fără acel iz neplăcut pe care îl lasă praful de copt.
Am folosit acest tip de blat de tort la următoarele rețete (click pe oricare titlu pentru a le accesa):
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns