Blat de tort simplu și pufos – pandișpan cu vanilie – rețetă detaliată video
Blat de tort simplu și pufos – pandișpan clasic cu vanilie – rețetă detaliată și tutorial video, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat pas cu pas. Rețeta de mai jos NU conține praf de copt dar se obține un blat înalt, pufos și stabil. Cum se prepară și cum se coace un blat din pandișpan?
Aproape de fiecare dată când am publicat o rețetă de tort, a venit vorba și despre acest element de bază al atât de multor prăjituri: blatul de tort simplu, cu vanilie. Este baza ideală pentru o mulțime de deserturi. Dacă este făcut corect, acesta conține doar ouă, făină, sare, zahăr și arome naturale (de obicei vanilie, uneori și coajă de citrice). Este una dintre cele mai vechi prăjituri din lume, probabil apărută în Spania, în perioada Renașterii. Totodată, este una dintre primele prăjituri fără drojdie, cele dinainte fiind toate pe bază de aluat dospit.
Și dacă din Renaștere s-a dovedit că pandișpanul nu are nevoie de drojdie, credeți-mă că nici de praf de copt nu are nevoie! Totuși, de ce să ne batem capul să facem un blat de tort fără praf de copt, care-i diferența, vor zice unii? În primul rând, alegem un blat de tort fără praf de copt pentru că nu are niciun sens să folosim acest aditiv (sau alții). Dacă este lucrat corect, blatul de copt crește minunat, se coace perfect și nu are nevoie de agenți de creștere. Blatul a cărui manoperă am ilustrat-o pas cu pas, mai jos, a crescut înalt de 6,5 cm, suficient pentru a-l tăia perfect în 3 straturi.
UN ALT MOTIV, FOARTE IMPORTANT, ESTE GUSTUL.
Există compoziții de prăjitură mai complexe, care conțin grăsimi, poate mai multă făină și arome mai tari. În acele compoziții, gustul astringent al prafului de copt este întrucâtva mascat de ingredientele folosite. Blatul de tort, însă, nu conține decât trei ingrediente de bază! Gustul prafului de copt se va simți, după ce vom înghiți o bucată de prăjitură vom simți și acel iz leșios și astringent.
POATE TE INTERESEAZĂ ȘI REȚETA DE BLAT DE TORT CU CACAO – click pe poza de mai jos
Încă un motiv ca să nu folosim praf de copt în rețeta de blat de tort simplu cu vanilie este faptul că aproape toate alimentele cumpărate conțin aditivi cu duiumul. Poate că unii sunt necesari, dar atunci când, așa cum am afirmat deja, nu e nevoie de ei, e mai bine să-i lăsăm deoparte.
Ingrediente blat de tort simplu și pufos – pandișpan cu vanilie – rețetă detaliată
pentru o formă de tort cu diametrul de 24 cm
- 6 ouă de mărime medie (50-55 de grame/ bucată, cântărite cu tot cu coajă)
- 1 praf de sare (dacă vreți neapărat s-o cântăriți, 3 grame de sare)
- 150 de grame de zahăr tos
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon (sau 1-2 linguri de extract de vanilie sau pastă de vanilie naturală)
- 8 ml de oțet (1 lingură de supă plină pe jumătate)
- 150 de grame de făină 000
- opțional, se poate adăuga coaja rasă fin, doar partea galbenă, de la suprafață, de la 1 lămâie
Câteva sfaturi, înainte de a trece la explicațiile pașilor de lucru
- Cântăriți ingrediente cu atenție, pentru a obține rezultate constante. Lingurile sunt mari și mici, gradul de umplere al acestora este și el diferit, cântarul e sfânt!
- Dacă ouăle pe care folosiți sunt mai mici de 50 de grame/bucată, folosiți 1 ou în plus. Greutatea de 50 de grame a oului este un reper. Dacă veți examina lista de ingrediente, veți observa că pentru fiecare ou (50 de grame), folosim câte 25 de grame din celelalte două ingrediente de bază (25 gr de zahăr și 25 gr făină).
- Făina recomandată pentru blatul de tort este cea pentru prăjituri (trei nula, 000).
- Sarea NU este opțională!
- Nu are importanță dacă ouăle sunt la temperatura bucătăriei sau tocmai scoase din frigider.
- Prepararea unui blatul de tort are 2 (două) momente cheie (nu-mi place să le zic secrete), asupra cărora voi insista mai jos.
Mod de preparare blat de tort simplu și pufos – pandișpan cu vanilie – rețetă detaliată
1. Primul pas a fost să pregătesc forma în care am copt acest blat de tort simplu. Așa cum am precizat înainte de lista de ingrediente, am folosit o formă cu inel detașabil, cu diametrul de 24 de centimetri. Dacă veți folosi o formă de tort cu diametru mai mic și aceleași cantități de ingrediente, blatul de tort va ieși mult mai înalt. Invers, dacă diametrul formei este mai mare, se va obține un pandișpan cu o înălțime mai mică.
Am căptușit forma cu hârtie de copt și am pornit imediat și cuptorul. Temperatura setată a fost de 180°C, fără ventilație, căldură de jos și de sus. La cuptorul pe gaz, îmi amintesc că foloseam focul mediu. Apoi, am cântărit cu grijă toate ingredientele și mi le-am așezat la îndemână.
Separarea ouălor
2. Pentru rețeta de blat de tort simplu, se folosesc ouă separate (albușurile într-un castron mai mare, gălbenușurile în unul mai mic). Castronul în care se colectează albușurile trebuie să fie perfect curat și degresat. E suficient să fie spălat cu detergent de vase și apă caldă și bine limpezit cu apă curată, apoi șters/uscat. Orice urmă de grăsime care ajunge în contact cu albușurile poate afecta negativ capacitatea acestora de a se bate spumă.
La fel, orice picătură de gălbenuș care ajunge în albușuri le va împiedica să se bată frumos. De aceea, ne asigurăm că ouăle sunt proaspete și le separăm cu multă grijă.
Spuma de ouă
Vă vorbeam mai devreme despre două momente cheie ale preparării unui blat de tort simplu. Ei bine, unul dintre ele este spuma de albușuri. Această spumă este unicul ”agent de creștere” al acestui pandișpan. Mai precis, aerul acumulat în albușuri este cel care va face blatul să crească și să devină pufos, de aceea este esențial să obținem o spumă fermă și stabilă. Iată cum am procedat:
3. Am adăugat sarea peste albușurile din castron. Cu mixerul la viteză mare, am început să le bat și am continuat până când am obținut o spumă tare, cu aspect ca de zăpadă. În acest moment, am început să adaug zahărul tos, în ploaie. L-am adăugat pe tot, fără să opresc deloc mixerul.
Dacă folosiți zahăr vanilat bourbon sau păstaie de vanilie măcinată, acestea se adaugă tot acum. Am pus și oțetul, imediat după zahărul vanilat bourbon. Rolul acestuia este de a rupe fibrele lungi de proteine din albușuri, ceea ce permite acumularea unei cantități mai mari de aer care rămâne ”captivă” în rețeaua de fibre formată. Oțetul poate fi înlocuit cu 2 linguri de zeamă de lămâie sau cu 1 linguriță rasă de bitartrat de potasiu.
4. Am mixat în continuare cu mixerul la viteză mare până când zahărul s-a dizolvat complet și am obținut o bezea fermă și lucioasă. Imediat, am adăugat peste albușurile spumă gălbenușurile, toate deodată.
Observație: dacă folosiți extract de vanilie sau pastă de vanilie, adăugați-o deodată cu gălbenușurile.
5. Imediat, am mixat cu mixerul timp de 10 secunde, cât am numărat, rar, până la 10 și am oprit mixerul imediat. În niciun caz nu se mixează mai mult decât e nevoie pentru ca spuma să capete o culoare de un galben pal.
Încorporarea făinii
6. Fără să pierd timpul, am cernut făina deasupra compoziției din castron, pe toată deodată.
7. Al doilea moment cheie al preparării unui blat de tort simplu, care să iasă și pufos, urmează să se întâmple chiar acum. Modul în care încorporăm făina în spuma de ouă este esențial. Dacă am amesteca circular, am elimina o mare parte din aerul acumulat în albușuri și blatul nu va mai crește, așa că NU facem asta!
Cu o spatulă flexibilă (din silicon), am încorporat făina în spuma de ouă, cu mișcări delicate, pe înălțime. Practic, am împăturit spuma de ouă deasupra făinii, facilitând astfel omogenizarea ei. E foarte important să se amestece cât mai delicat compoziția, așa încât aerul, pe care l-am încorporat prin mixare, în albuș, să nu fie eliminat, în această fază. Nu am amestecat decât atât cât a fost nevoie să se omogenizeze totul, să nu se mai vadă urme uscate de făină, în compoziție. După cum puteți vedea în poza de mai jos, compoziția e aerată, cu o consistență ca de spumă.
Sfat: urmăriți această manoperă delicată și în tutorialul video de mai jos, mai ales dacă nu aveți o mare experiență în prepararea dulciurilor!
Asamblarea în formă și coacerea
8. Nu am pierdut vremea deloc, pentru că timpul este și el un inamic al aerului acumulat în compoziția de blat de tort, care se tasează natural! Am turnat compoziția, imediat după omogenizare, în forma de tort deja pregătită. Am nivelat cu o spatulă compoziția. Am căutat să nu aibă ”cocoașă” la mijloc, pentru că blatul de tort tinde să se umfle acolo și încerc să controlez acea tendință prin modul în care distribui compoziția.
9. Imediat, am dat forma la cuptorul preîncins la 180°C, fără ventilație, la o înălțime medie. Dacă aveți un cuptor la care nu se poate opri ventilația, 170°C vor fi suficiente. Am copt blatul timp de 30 de minute iar la final l-am testat cu o scobitoare curată, care, introdusă în mijlocul blatului, trebuie să iasă înapoi curată, dacă acesta este bine copt.
10. Imediat, am desfăcut inelul detașabil al formei și am tranferat blatul copt pe un grătar special pentru răcirea produselor coapte. I-am îndepărtat, cu grijă, hârtia de copt, de jur împrejur.
11. Am răsturnat imediat blatul, manipulându-l cu îndoită grijă, o dată pentru că e încă fierbinte apoi că e și fragil. L-am așezat pe grătar cu partea care a fost la bază în sus și am desprins cu delicatețe hârtia de copt, lăsându-l să se răcească bine. Această parte, care în timpul coacerii a fost la bază, iese întotdeauna perfect dreaptă iar asta ne va ajuta să obținem torturi frumoase.
După ce se răcește complet, blat de tort se taie în felii, pe orizontală.
Unii recomandă un cuțit lung și zimțat. Alții recomandă ca blatul să fie tăiat cu un accesoriu cu fir metalic, pe care l-am cumpărat dar nu am reușit niciodată să-l folosesc. În ceea ce mă privește, eu prefer să folosesc un cuțit obișnuit, lung și foarte bine ascuțit. Cu un cuțit cu lamă normală, dar foarte ascuțită, blatul se taie aproape fără firmituri. Iată, eu am tăiat acest blat de tort, a cărui preparare v-am explicat-o mai sus, în trei straturi egale între ele, cu puțin peste 2 cm grosime, fiecare. În poza de mai jos puteți vedea și cât de pufos a ieșit.
Rețeta video de pandișpan simplu cu vanilie
În final, vă las și cantitățile ingredientelor de bază pentru alte câteva forme de tort (cele mai folosite).
Pentru forma rotundă cu diametrul de 20-21 centimetri:
- 4 ouă de 50-55 de grame
- 100 de grame de zahăr
- 100 de grame de făină
Pentru forma rotundă de 22 -23 centimetri:
- 5 ouă de 50-55 de grame
- 125 de grame de zahăr
- 125 de grame de făină
Pentru forma rotundă de 26 centimetri:
- 7 ouă de 50-55 de grame
- 175 de grame de zahăr
- 175 de grame de făină
Pentru forma rotundă de 28 centimetri:
- 9 ouă de 50-55 de grame
- 225 de grame de zahăr
- 225 de grame de făină
La cele de mai sus, nu uitați să adăugați sarea și vanilia (și coaja rasă de lămâie, dacă o folosiți)!
Dacă vă interesează niște sugestii de creme pentru tort, găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns