Cautare in site
x inchide

8 rețete de salată de vinete, salata preferată a românilor

Adaugata la de

8 rețete de salată de vinete – clasica salată de vinete românească. Variante: salată de vinete baba ghanouj. Salată de vinete libaneză. Salată de vinete cu dovlecei și salată de vinete cu roșii și usturoi. Salată de vinete cu ardei copt. Salată de vinete de post și salată de vinete cu maioneză vegană.

Când vine vorba despre rețete cu vinete, însă, lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. În țara noastră, în topul preferințelor este salata de vinete. Nu e lucru de mirare! Cred că pentru cei mai mulți dintre noi, această salată este unul dintre alimentele preferate, pe timp de vară. De fapt, nu doar pe timp  de vară. De când congelatorul a devenit aproape nelipsit din gospodării, românii se bucură de salata de vinete tot timpul anului. Cei mai mulți dintre noi pregătesc salata într-un singur fel. Totuși, dacă tot ne place așa de mult, e bine să aflăm că există mai multe rețete de salată de vinete iar în articolul ce urmează eu vă propun nu mai puțin de opt modalități delicioase de preparare.

Despre vinete și proprietățile lor am vorbit mai multe în acest mai vechi articol. Și mai multe informații despre această atât de prețioasă legumă puteți afla și în articolul dedicat alegerii și coacerii vinetelor, aici. Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa întreaga galerie de rețete cu vinete, inclusiv musacale, vinete umplute, la cuptor, imam bayildi, ratatouille și alte preparate calde.

vinete umplute cu carne reteta turceasca karnyarik adaugare pulpa de rosii in tava

În cele ce urmează, vă voi propune exclusiv rețete de salată de vinete.

Oricât de mult ți-ar plăcea salata de vinete pe care o faci după rețeta mamei sau a bunicii sau, poate, tocmai pentru că-ți place atât de mult, merită să încerci și alte abordări. În ceea ce mă privește pe mine și familia mea, am găsit multă bucurie gustativă în fiecare dintre aceste rețete de salată de vinete pe care vi le propun.

1. Salată de vinete clasică, românească

Pregătită așa cum o făcea bunica dar și soacra mea, salata asta a fost preferata fetei mele, când era o copilă. Am pregătit-o, deci, destul de des, pentru că sunt sigură că, și la tine acasă, preferințele copilului sunt cele care decid meniul familiei întregi. Ca să accesezi rețeta, click pe poza de mai jos.

salata de vinete, reteta salata de vinete romaneasca

2. Salată de vinete simplă, de post

Ei, și după preferata copilului, e musai să v-o arăt și pe-a mea. Dintre toate aceste rețete de salată de vinete, dacă ar fi să aleg una singură, ar fi cea mai simplă. Doar vinete coapte, cu gust afumat, ulei și ceapă fin tocată. Această rețetă este una vegană, fiind potrivită consumului și în perioadele de post. Motivul pentru care o prefer este acela că gustul vinetelor este mai intens decât în oricare altă variantă. Rețeta o accesați cu un click pe poza de mai jos.

salata de vinete fara maioneza salata de vinete simpla salata de vinete de post reteta

3. Salată de vinete cu ardei copt

Dintre alte rețete de salată de vinete, aceasta se distinge prin mai multă dulceață și o aromă de afumat parcă mai puternică. Am gustat prima dată o salată pregătită după rețeta asta la Mănăstirea Sucevița.

salata de vinete cu ardei, reteta salata de vinete cu ardei copti

4. Salata de vinete libaneză – salatit el batinjan

Această salată are o textură excelentă și îți dă o senzație de prospețime aparte. Am descoperit-o în casa unei familii prietene și a rămas în repertoriul culinar al casei noastre, iată, zeci de ani mai târziu. Rețeta o poți accesa cu un click pe poza de mai jos.

salata de vinete libaneza reteta salata libaneza de vinete salata de vinete cu rosii si ardei reteta

5. Salata de vinete cu maioneză vegană, cremoasă și de post

Dacă maioneza ți se pare de neînlocuit în salata de vinete și, în același timp, dorești și să respecți posturile ortodoxe, această rețetă este pentru tine. Maioneza vegană are exact același gust ca cea clasică, făcută cu ouă, iar salata iese cremoasă și deschisă la culoare.

salata de vinete cu maioneza de post retetecalamamaro-2

6. Salata de vinete cu dovlecei

Această rețetă este prin excelență una de vară, combinând două ingrediente aflate în vârf de sezon în această perioadă a anului. Dintre toate aceste rețete de salată de vinete pe care vi le propun azi, este, probabil, cea mai ieftină. Știm cu toții că dovlecelul, în sezon, are un preț ridicol de mic. Salata e spornică și iese super gustoasă, rețeta o găsești cu un click pe poza de mai jos.

salata de vinete cu dovlecei reteta pas cu pas

7. Salata de vinete Baba Ghanouj, cu pastă de susan și usturoi

Această rețetă de salată de vinete este foarte populară în Israel, Liban, Egipt, Palestina, Iordania, Siria etc. Pe scurt, în țările arabe din sud-estul bazinului mediteranean, dar apare, în diferite variante, și în Turcia sau Grecia și… cine mai știe pe unde. Este una dintre preferatele mele și o fac după o variantă turcească, ce conține și iaurt. E un deliciu a cărei rețetă o găsești cu un click pe poza de mai jos.

salata de vinete baba ghanouj, reteta salata vinete arabeasca 2

8. Salata de vinete cu roșii și usturoi

Ultima mea propunere nu înseamnă deloc că această rețetă ar fi ultima în topul preferințelor mele, ba dimpotrivă. Am lăsat-o la final pentru că este cea pe care am publicat-o cel mai recent. E o rețetă delicioasă și foarte avantajoasă dacă nu aveți cum să coaceți vinetele. Află rețeta cu un click pe poza ce umează.

salata de vinete cu rosii si usturoi reteta laura laurentiu

Sper ca această colecție de rețete de salată de vinete vă aducă inspirație. Puneți-o bine, cine știe când veți avea timp și dispoziție să încercați o nouă modalitate! Eu vă aștept cu impresii atât aici, în comentariile acestui articol, cât și la rețetele alese!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *