Cautare in site
x inchide

Cârnați de casă afumați

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 05.01.2011
4.7
(75)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.7 / 5. Voturi 75

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

36 comentarii la Cârnați de casă afumați

  1. Sov spune:

    Spuneți-mi si mie va rog cum afumati dv doar un fum sau doua, nu ies cruzi?
    In poze arata super, dar după 1-2fumuri, cred ca ies cruzi…
    PS: după afumare cat ii tineti la aer?

    • După 1 fum sau două urmează maturarea. Cârnații nu trebuie să fie gătiți prin afumare. Un cârnat de casă maturat e un mezel crud-uscat. Îi țin într-un spațiu bine ventilat până se usucă așa ca cei din poze, să-i pot tăia felii subțiri de 1 mm. După aceea îi împachetez în pungă de hârtie și deasupra pungă ziplock și îi păstrez la congelator. Se pot păstra la nesfârșit la aer, dar vor deveni tot mai uscați, se usucă prea tare.

  2. Simona Adascalita spune:

    Va salut cu mare drag,doamna Laura.Anul trecut am gasit aceasta reteta si trebuie sa spun ca acei carnati au fost o surpriza pentru toata familia,inclus musafiri.A fost ceva ..altfel,deosebit,dat ca eu sunt din zona moldovei (Iasi).Nu intelegeau ce fel de carnati sunt…cum i am facut!?! Apreciati la maxim,chiar de cunoscatori,va multumesc pentru reteta!Cu drag va urez sarbatori cu…sanatate!

  3. Danut R spune:

    Am pus 15 grame de sare la kg. de carne si au iesit carnatii potroaca.
    Deci atentie mare la cantitatea de sare.

    • Apoi, nu știu cum să vă zic, dar până și la pâine se pune sare în proporția de 2%, adică 20 de grame sare la un kilogram de făină. Toți oamenii pe care-i cunosc pun 20-25 de grame de sare/kilogram, eu pun ceva mai puțin, un 1,5%. În fine, sub această concentrație nu cred că mai sunt buni de uscat cârnații, nu cred că se păstrează.

    • Canuck spune:

      1.5% nu e ocna, dar depinde de cit de sarati mincati de obicei. Asa cum spune Laura, mai putine sare inseamna risc crescut la afumat, daca temperatura nu e ideala (sub 4 grade). Eu pun 1% sare, dar nu afum decit cind temperatura scade sub 4 grade. Nu e de glumit cu botulismul.

  4. Dana spune:

    Buna Laura , carnatii de porc , sunca , slanina si alte produse de genul ai si de vanzare ?
    Sunt din Timisoara , de mult caut produse traditionale , as fi interesata sa cumpar daca imi dai un nr. de contact.
    Multumesc

  5. Denisa spune:

    Buna seara, cat timp pastrati carnatii la congelator?
    Eu am un pachet de la Craciun si nu stiu daca mai este bun sau nu. O seara placuta.

    • Sunt foarte buni :). Cel mai mult timp i-am păstrat vreo 4 luni și au fost perfecți. De altfel, regula este examenul organoleptic: dacă un produs miroase bine și are gust bun, sigur e bun pentru consum.

  6. Garbina spune:

    Arata delicios, prefer sa ii fac in casa decat sa ii cumpar

  7. Andreea spune:

    Minunata reteta, am incercat-o la Craciun si de acum numai asa facem carnatii, mergem la sigur!

  8. Sorina spune:

    Buna seara;am facut si carnati..pana la urma.Zic pana la urma,fiindca de mult erau in plan dar nu s-au „materializat” pana acum.Vreau sa va multumesc pentru inca o reteta minunata .Cantitatile exacte pentru condimente a facut ca totul sa fie si mult mai usor pe langa foarte gustos asa ca „operatiunea” a durat destul de putin timp iar rezultatul…de dat si altora(care au apreciat gustul la fel de mult ca si noi).Multumim.

  9. Popa Ioan Ciprian spune:

    Buna ziua,vreau sa va spun ca zaharul nu este necesar.Daca tineti aproximativ un minut carnatul in apa rece,inainte de servire, nu o sa va vina sa credeti cat de usor se curatata pielita(matul)

  10. mihai spune:

    bunica mea, odihnească-se în pace, făcea astfel de cârnaţi,pe care n-am reuşit să-i fac decât după multă vreme având eu o bună memorie a gustului şi a mirosului, adăugând câte un pic din tot ce-mi aduceam aminte. şi azi când fac, reuşesc să-i bucur pe cei cărora cu drag le dăruiesc să guste

  11. Cristi spune:

    Foarte foarte bine arata carnatii.

  12. Anonim spune:

    …numa’ din pulpe(sau si ceafa) de porc, carne mai grasa, maruntita la cutit(nu macinata cu masina!), si adaugate sare, piper negru, boia(piparca) dulce sau iute, usturoi(de capatzina!); totul framintat cu ardoare si patima in vailing, si apoi trase in matze desarate si apoi impunse cu acul – sa nu pocneasca la fript in ciganie! …tot anul se gatau din podul pentru afumaturi prin fe-martie(..!!). Plescaiti si bucurati’va! Bogda_proste nana Laura!! p.s. carnati cu cimbru(frunze cu rol mare la digestie!) faceau in Bihor, dar nu prea rezistau in timp, nici afumati.

    • Anonim spune:

      Virgilut, procedeul nostru a fost aproape cel mai comod posibil (i-am macinat la masina, dar aia de mana, daca era electrica atunci l-as fi declarat floare la ureche :)) ) si nici nu am prapadit pulpele si ceafa pe carnati, dar te asigur ca sunt foarte buni. :)

  13. Zazuza spune:

    asa faceau bunicii mei si buni mai erau carnatii!

  14. Bianca spune:

    Laura…42 kg??? Doamne dar pentru cine ati facut atata carnat?Si eu fac…anul asta am facut din 10 kg de carne si stiu ca se pune 20 g de sare la kg de sare…asta e reteta mea. Restul le pun dupa ochi si gust intotdeuna.
    Eu am luat carnatii afumati care au stat vreo 2 sapt in camara agatati sa se ususe, i-am invelit in folie alimentara (pe fiecare separat) si i-am varat in congelator. Cand am nevoie scot cate unul. Se pastreaa bine si nu se vor usca cand ii scot.
    Numai bine.

  15. Cuisinette spune:

    Nici eu nu ma mai joc, iaca asa… pai tu Laura intreci masura de coriandru :))

    Cu plecaciune, iti multumesc pt reteta si poze… si daca nu cumva ai poostat si toba, te rog s-o faci pt ca imi amintesc ca pe-aici undeva am vazut niste poze de-ti lasa gura apa.

    Am si eu niste intrebari:
    1. cit se lasa la uscat prima data?
    2. cit timp se afuma?
    3. voi afumati la rece cu rumegus… sau la cald cu lemn (carbuni)?

    Multumesc anticipat si sa stii ca te vizitez mereu… esti inspiratia tuturor.

    Pupici si numai bine pe noul an.

  16. doralina spune:

    Hartie pergament!Super idee!Si noi am facut in iarna asta dar nu sunt inca uscati cum trebuie;sa stii ca voi pune in practica ideea ta;

  17. Diana's yummy spune:

    Eu fac carnati in fiecare an, dar nu am stiut de "secret", la urmatorul carnat o sa incerc…deja sunt curioasa :))

  18. aphextwinz spune:

    Nu ma mai joc asaaaaaaaa :((