Colac împletit de Paști, rețetă video
Colac împletit de Paști, rețetă video pas cu pas. Învață cum se face un colac împletit de Paști sau pasca simplă ardelenească. Colac împletit din aluat sărat fin, frământat cu lapte, unt și gălbenușuri. Decorarea unui colac tradițional cu împletituri, video.
Am cele mai frumoase amintiri legate de acest colac împletit de Paști. Parcă o văd pe mama frământând de zor, aplecată deasupra vailingului (ligheanului) uriaș cu aluat, cu mânecile suflecate până deasupra de coate. Cu trup și suflet, era implicată într-un fel de întrecere neoficială cu alte femei meștere în ale bucătăritului, fiecare dorind să ducă la biserică, în ziua de Paști, cea mai frumoasă pască, pentru că, în Ardeal, prin pască se înțelege pâinea frământată cu lapte și îmbogățită cu unt, decorată frumos și binecuvântată de părintele satului, în Sfânta Zi de Paști, pâine care se consuma apoi, după cuvenitul ”Hristos a Înviat”, alături de ouăle roșii, de drob, șuncă și caș proaspăt.
Nu îmi pot imagina un spectacol culinar mai frumos decât acesta: lumea adunată sub pomii înfloriți, pe iarba verde din curtea bisericii, toate familiile îmbrăcate frumos, unii cu straie populare, și fiecare cu al său coș împletit, acoperit cu un ștergar țesut în casă, din care apăreau într-un fabulos display minunații colaci împletiți și decorați frumos – pasca ardeleanului – șunca de casă, cârnații, ouăle roșii și alte bunătăți.
După ce toată suflarea satului spunea în cor ”Hristos a Înviat” și se cânta în cor despre Mântuitorul cea a călcat peste moarte, dăruind viața veșnică, părintele stropea cu apă sfințită din mănunchi de busuioc toată credincioasa adunare, binecuvântând oameni și bucate. Toți plecau spre casele lor cu coșurile, grăbiți să împartă masa de Paști, care, după spusele tuturor, era cea mai gustoasă din tot anul. Cât de sceptic să fii, și tot te înfiorai de emoție!
Pentru ca meșteșugul de a face un colac împletit să devină mai ușor de deprins, am realizat o rețetă video, pe care o puteți găsi imediat mai jos de lista ingredientelor. De acest colac vă puteți bucura nu doar de Paști, ci oricând aveți poftă de o pâine mai specială.
Ingrediente colac împletit de Paști
aluatul de colac:
- 500 grame de făină, cu minimum 9% conținut de proteină
- 300 de mililitri de lapte
- 2 gălbenușuri
- 25 de grame de zahăr tos
- 7 grame drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă
- 100 de grame de unt
- 1 linguriță rasă de sare
finisare și decor:
- 1 ou întreg
- 50 de grame de făină
- 1 linguriță de ulei
Preparare colac împletit de Paști – rețeta video
Mod de preparare colac împletit de Paști, rețeta în format text (printabil)
E bine ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, adică făina să fie cântărită, cernută și lăsată într-un castron la temperatura bucătăriei cu câteva ore înainte începerii lucrului, ouăle întregi se scot din timp din frigider etc.
Colac împletit de Paști – activarea drojdiei
1. Drojdia uscată se amestecă bine cu zahărul într-un castronel. Dacă folosiți drojdie proaspătă, aceasta se freacă bine cu zahărul până se lichefiază, așa cum am arătat la rețeta de cozonac cu nucă. Se măsoară laptele și se încălzește ușor, să fie abia călduț. Se adaugă peste drojdie cam 50-60 ml de lapte din cantitatea totală. Se lasă drojdia la temperatura bucătăriei cam 5-10 minute, dacă se umflă și face bulbuci, înseamnă că este activă și va avea capacitatea de a dospi aluatul.
Colac împletit de Paști, frământarea aluatului
2. Cele 2 gălbenușuri se amestecă bine cu sarea, ca să-și intensifice culoarea. Se diluează cu restul de lapte călduț, în niciun caz nu fierbinte.
3. Se pune toată făina pentru cozonac într-un castron mare, în care se va frământa (sau în castronul mixerului, dacă veți frământa la robot). Se adaugă ingredientele lichide, drojdia activată pregătită la punctul 1 și se amestecă cu mixerul, la care s-a atașat accesoriul pentru frământare, sau cu 1 lingură de lemn. Dacă frământați manual, deîndată ce nu mai faceți față cu lingura de lemn, începeți să frământați. Se frământă în prima fază cam 5-10 minute, până ce ingredientele se omogenizează și aluatul începe să se desprindă de pe mâini. Cu robotul, vor fi suficiente 5 minute de frământare.
4. Se topește untul, care trebuie să fie lichid, dar să nu se înfierbânte.
5. Se adaugă la aluatul untul topit, în 5-6 tranșe. Nu se adaugă următoarea tranșă de unt până ce precedenta nu este complet absorbită. Se frământă energic încă 15 minute la robot sau 25-30 de minute manual, până la obținerea unui aluat neted și elastic, cu textură plăcută.
Colac împletit de Paști, dospirea aluatului
6. Se transferă aluatul într-un castron uns cu o picătură de ulei, se acoperă cu un șervet umed sau cu folie alimentară și se lasă să crească într-un loc călduț, ferit de curent, până își va dubla volumul.
Cozonac pufos cu umplutură de nucă, modelare
7. După ce aluatul de colac și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei și se împarte în două bucăți, una reprezentând cam ¼ din cantitatea de aluat totală.
8. Bucata mai mică de aluat se păstrează acoperită, ca să nu se usuce. În funcție de cât de compleză dorim să fie împletitura colacului, bucata mai mare de aluat se împarte în atâtea bucăți egale (3 pentru împletitura în 3, 6 pentru împletitura în 6).
9. Se rulează pe planul de lucru fiecare din bucățile pentru împletitură, modelându-le sub forma unor șnururi lungi. Se păstrează acoperite, pe măsură ce le modelăm, să nu se usuce.
10. Se împletește cununa în 3, 4, 5 sau 6 (procedeul de împletire este exemplificat atât în video, mai sus, cât și în rețeta de pâine împletită în 5 și în 6). Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se așează la mijloc bucata de aluat păstrată de la început și se presează în formă de disc. Se așează în jurul ei cununa împletită și se presează ușor de jur împrejur, să adere aluatul unul de celălalt. Se acoperă colacul cu un șervet și se lasă să mai crească 30 de minute, într-un loc ferit de curent. Între timp, cuptorul se încinge la 180°C.
Colac împletit de Paști – decoruri
Decorurile pentru colacul împletit sunt opționale, acesta va arăta foarte bine doar cu împletitura. Pentru decor, mama mea obișnuia să decupeze și să modeleze forme din aluat de tăiței. Așa voi proceda și eu astăzi. Aceste decoruri se pot face și din aluat dospit, doar că acesta se umflă la copt, pe când cele din aluatul de tăței își păstrează forma.
11. Se bate bine cu furculița oul întreg. Se toarnă ½ din oul bătut peste cele 50 gr. de făină, se adaugă 1 linguriță de ulei și se frământă un aluat neted de tăței, care va fi foarte vârtos. Nu se adaugă niciun lichid suplimentar, se frământă până ce aluatul se leagă. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă deoparte 30 de minute.
12. Pe planul de lucru presărat cu făină se întinde aluatul cu sucitorul în foaie foarte subțire și se decupează decorurile, care se păstrează acoperite până ce se pun pe colac.
Colac împletit de Paști – coacere
13. După a doua dospire, colacul se unge delicat cu oul rămas (nu vom avea nevoie de tot, restul îl păstrăm pentru unsul și lipitul decorurilor). Se dă la copt la o înălțime medie în cuptorul preîncins la 180°C. În primele 25 de minute nu deschidem cuptorul sub nicio formă. Apoi, dacă decidem să facem și decoruri, scoatem colacul doar până în ușa cuptorului și aplicăm rapid decorurile, ungându-le și lipindu-le pe colac cu oul bătut rămas. Coacem mai departe încă 20-25 de minute.
Colac împletit de Paști – servire
14. În final, acest colac împletit de Paști este rumen și miroase fabulos. Îl vom lăsa să se răcească bine pe un grătar. Tradițional, colacul este servit ca pâine în ziua de Paști și se consumă cu ouă roșii, șuncă, brânză etc.
Colacul este pufos, gustos și se desface în caiere apetisante. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns