Dulceață de dovlecei cu limetă sau lămâie
Dulceață de dovlecei cu limetă sau lămâie – rețetă simplă, cu ingrediente puține, explicată pas cu pas, cu toate detaliile necesare unei dulceți de casă reușite. Cât timp se fierbe dulceața de dovlecei? Cât zahăr folosim la dulceața de dovlecei?
Toată povestea rețetei de dulceață de dovlecei a început cu obișnuitul tur matinal al straturilor din grădină. Ca în fiecare zi din vara asta, cele doar două plante de dovlecel pe care le-am plantat au avut ceva de oferit. Am venit în casă cu cei doi dovlecei grăsuni din poza de mai jos. O să vă vin eu de hac, până deseară, le-am spus, amenințătoare.
În ziua precedentă, însă, făcusem o ciorbă de dovlecei. Cu o zi mai în urmă, pusesem în practică rețeta de dovlecei în crustă, la cuptor. Și mai înainte, făcusem dovlecei umpluți și așa mai departe. De fapt, de vreo lună de zile, nu a trecut o zi să nu avem în meniu un preparat cu dovlecei iar cele două plante harnice continuă să producă. Așa s-a ivit ideea de a face dulceață de dovlecei, un preparat față de care, mărturisesc, fusesem destul de sceptică.
Am mai adăugat, așadar, lângă recolta zilei, doar câteva ingrediente. Ideea mea a fost să folosesc limetă, pentru o aromă mai specială, dar la fel de bine merge și lămâia. Trebuie să mărturisesc că a ieșit o dulceață atât de bună, că în final n-am putut decât să mă întreb de ce nu am făcut-o pân-acum! Cuburile de dovlecel sunt translucide ca niște jeleuri și nu sunt terciuite, au o textură superbă iar gustul… gustul e de vis!
Ingrediente dulceață de dovlecei cu limetă sau lămâie
- 750-780 de grame dovlecei, cântăriți după curățare
- 500 de grame de zahăr
- 2 limete sau 1 lămâie mare, cu coaja netratată
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
Mod de preparare dulceață de dovlecei cu limetă sau lămâie
Pregătirea dovleceilor
1. După cum ați putut deja constata, rețeta de dulceață de dovlecei necesită ingrediente puține și ieftine. Veți vedea în continuare că și modul de preparare e foarte simplu. Mai întâi, am spălat și am zvântat dovleceii, apoi i-am curățat de coajă, cu un peeler pentru legume.
2. Următorul pas a fost să îi scobesc, cu o lingură, de toată partea cu semințe și fibre, de la mijloc.
3. Am tăiat în cuburi toată pulpa dovleceilor. M-am străduit să le tai aproximativ egale, cam de 1,5 cm.
4. Imediat, am așezat un castron pe cântar și am luat tara. Am pus toate cuburile de dovlecei în castron și le-am cântărit. Așa cum vedeți în poza de mai jos, am avut 768 de grame de dovlecel gata curățat.
5. Cu toate că, în general, dulcețurile conțin 1:1 zahăr față de fructe, am considerat că nu e nevoie de atât de mult zahăr pentru o dulceață de dovlecei. Aceștia sunt lipsiți de aciditate și nu se acresc când sunt gătiți, așa că am considerat că un raport de 2:3 e suficient. Am cântărit, deci, direct peste dovlecei, 500 de grame de zahăr. Mai precis, 502, dar și dovleceii au fost cu ceva mai mulți de 750 de grame.
6. Am amestecat în castron de câteva ori, să se omogenizeze zahărul cu dovleceii, apoi am înfoliat castronul și l-am lăsat la temperatura bucătăriei, de seara până dimineața.
Fierberea dulceții
7. A doua zi, de dimineață, m-am întors la castronul meu cu dovlecei și zahăr. Cubulețele se micșoraseră vizibil în volum iar în castron era foarte mult lichid.
8. Imediat, am transferat tot conținutul castronului, trăgând cu o racletă flexibilă, nu cumva să las ceva în urmă, într-o cratiță largă și puțin înaltă. O astfel de cratiță este recomandată pentru gemuri și dulcețuri, pentru că facilitează evaporarea mai rapidă a lichidului. Am adăugat zahărul vanilat bourbon, jumătate de limetă tăiată în felii subțiri și coaja rasă (doar partea verde, de la suprafață) și zeama de la restul de limetă.
9. Am pornit plita și am fixat-o la foc iute (poziția 12, la plita cu inducție). Din momentul în care a dat în clocot, am lăsat cratița cu dulceață de dovlecei să fiarbă la foc iute timp de 11 minute. Nici măcar nu a fost nevoie să o spumez, nu s-a format spumă densă, ca la alte dulcețuri. Practic, în momentul în care siropul a început să fiarbă cu bulbuci mari iar cubulețele de dovlecel au început să fie ușor translucide, am oprit focul.
A doua fierbere
10. Imediat ce am tras dulceața de pe foc, am acoperit cratița cu dulceață fierbinte cu un prosop umed, împăturit în două. Am lăsat dulceața de dovlecei în repaos, timp de vreo 2-3 ore, cât am mers în oraș și am revenit acasă.
11. Când am îndepărtat prosopul, surprinză: cuburile de dovlecel absorbiseră zahărul din sirop și deveniseră aurii și translucide!
12. Imediat, am readus dulceața la fierbere, tot la foc iute. Scopul meu este să o aduc la temperatura de 105-106°C, la care gemurile, dulcețurile sau jeleurile sunt perfect gătite. Dacă aș fierbe dulceața mai mult de atât, zahărul din sirop ar începe să se caramelizeze și aș obține o dulceață închisă la culoare și cu un gust denaturat. Ca să nu ratez acest moment, atunci când fac gem și dulceață eu folosesc un temometru de bombonerie. E un instrument foarte util, care are o largă arie de utilizare și nu costă deloc mult.
După cum se vede în imaginea de mai sus, temperatura de 105°C este marcată cu o săgeată, e foarte greu să ratăm momentul optim în care trebuie oprit focul! Odată ajunsă dulceața la această temperatură, am tras imediat cratița deoparte de pe foc.
O altă metodă, nu la fel de precisă, de a determina dacă dulceața este fiartă suficient.
Această a doua metodă implică o farfurioară pe care ar trebui să o răciți foarte bine, în congelator. Atunci când vi se pare că dulceața este gata, trageți cratița de pe foc și picurați câteva picături de sirop, pe farfurioara foarte rece. Dacă acestea își păstrează forma, ca niște mici boabe de rouă, dulceața de dovlecei este gata. În cazul în care siropul curge, continuați fierberea.
Îmbutelierea
După cum am menționat în detaliile tehnice ale rețetei, din cantitățile date de ingrediente din listă rezultă 2 borcane de dulceață de dovlecei și încă un pic pentru degustare. Unul dintre borcane a avut volumul de 330 ml iar al doilea, mai micuț, doar 250 de mililitri. Borcanele și capacele le-am sterilizat, înainte să îmbuteliez dulceața. Pentru procedeul sterilizării, click pe imaginea de mai jos, veți găsi acolo toate informațiile.
Când dulceața a fost abia călduță, am turnat-o în borcanele perfect curate și sterilizate. Observație: nouă ne plac feliile de citrice (lămâie sau limetă) în dulceață, așa că le adaug și pe ele în borcane. Dacă nu le agreați, le puteți scoate din dulceață, înainte de a o transfera în borcane.
Practic, concentrația de zahăr a dulceții este suficient de ridicată ca să reziste perfect, chiar dacă se îmbuteliază complet rece. Singura condiție, pentru ca produsul să nu fie compromis, este ca borcanele și capacele să nu fie contaminate cu bacterii sau mucegaiuri. Am înfiletat bine capacele și dulceața mea de dovlecei e gata! Ce bine că ne-a mai rămas un pic, să ne mirăm cât e de gustoasă! Și felia de limetă, confiată la rândul ei, în sirop, e absolut delicioasă!
Mi-aș dori tare mult să încercați rețeta asta, pentru că a ieșit fabulos! Mai multe rețete de dulcețuri și gemuri găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns