Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Magiun de prune

Magiun de prune

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 14.08.2014
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE


Magiun de prune fara zahar si fara conservanti reteta pas cu pas. Cum se face magiunul de prune ca pe vremuri. Ce este un pegmez? Dar un silvoiz?

Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui august, denumit in popor Gustar. Cred ca denumirea asta a fost fericit aleasa de strabunii nostri, pentru ca acesta e momentul in care gustam din toate roadele verii. Eu am gustat prunele albastrui, le-am gasit sunt dulci si zemoase si mi-am spus „Daca nu fac acum magiun de prune, atunci cand”?

TE INTERESEAZĂ ȘI O REȚETĂ VECHE DE COMPOT DE PRUNE?

click pe imaginea de mai jos pentru rețetă!

compot de prune reteta

Ceea ce o sa va arat mai departe cu greu s-ar putea numi reteta. Zic asta pentru ca magiunul are un singur ingredient, prunele. Care ingredient, insa,  e neaparat sa fie de inalta calitate. Prune bine coapte, aromate si dulci, aceasta „dulceata” necontinand strop de zahar.

Cuvantul „magiun” provine din Turcia. Inclin sa cred ca pe aici, pe la mine, acest preparat a patruns pe alta filiera (dinspre vest). Zic asta pentru ca in Banat magiunul este denumit cu numele de pegmez, in timp ce aradenii il numesc „plimez” iar in Ardeal i se spune „silvoiz”.

magiun de prune reteta

Inainte sa ne apucam de treaba, vreau sa va povestesc pe foarte scurt despre o practica gastronomica despre care tocmai ce am aflat: in jurul Ineului (judetul Arad), plimezul se face intr-un cazan imens de fonta, care se fierbe intr-o groapa plina cu jar. Femeile cele mai pricepute din comunitate supravegheaza cu ochi de vultur magiunul, ca sa nu cumva sa se prinda de vas. ”Babarogile” (tineri mascati) joaca imprejurul cazanului, ca sa iasa gustos. Nu-i asa ca-i un obicei foarte frumos?

Ingrediente Magiun De Prune:

  • prune coapte in cantitatea disponibila (dar nu mai putin de 2 kilograme de prune cantarite fara samburi, nu merita sa faci magiun din mai putin de atat)

Preparare Magiun De Prune:

1. Prunele se spala bine, se zvanta, se aleg, indepartandu-le pe cele cu stricaciuni, apoi se rup in doua, indepartandu-se samburele. Prunele curatate se pun intr-un vas incapator, preferabil un cazan sau o oala de fonta. Se pune oala pe foc mediu si in scurt timp prunele vor pluti in propriul sirop.
preparare magiun de prune 1
2. Se reduce focul la mic si se amesteca bine, insistand pe fundul vasului. Nu cumva sa se prinda magiunu! Daca se prinde de fund, magiunul va primi un gust de afumat si nu va mai fi la fel de placut.

Fierberea se continua ceasuri bune, pana cand magiunul scade la mai putin de jumatate din volumul initial, amestecand constiincios la fiecare 10 minute. Cand amestecam, o facem cu atentie, pentru ca magiunul ingrosat bolboroseste ca un vulcan, aruncand stropi fierbinti care pot arde rau.

Pentru un magiun foarte gros, care se desprinde de peretii vasului si se aduna pe facalet ca o mamaliga de la stana, trebuie sa se fiarba 6 ore. Eu marturisesc ca nu m-am indurat de culoarea de un rubiniu profund pe care am obtinut-o dupa numai doua ore de fierbere si m-am oprit in acest punct. Cu cat se fierbe mai mult, magiunul devine mai concentrat si mai inchis la culoare.

magiun de prune preparare 2

Cum pregătim borcanele pentru magiun?

3. Pentru ca magiunul sa reziste vreme indelungata in camara fara sa se altereze, borcanele in care se va pastra magiunul trebuie sa fie extrem de curate si atent sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor. Eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele. Le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le bag in cuptorul rece. Aprind cuptorul si il incing la 150 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.

sterilizare borcane

Capacele folosite pentru sigilarea borcanelor se spala atent cu detergent de vase si se limpezesc bine, apoi se pun intr-un castron termorezistent si se toarna deasupra lor apa clocotita, in care se lasa cateva minute, dupa care se sterg si se pot folosi

Imbutelierea magiunului

4. Magiunul fierbinte se toarna in borcanele asezate pe o tava metalica. Metalul va prelua socul termic si astfel sticla nu va plesni. Se infileteaza capacele si se rastoarna imediat cu fundul in sus. Se pastreaza in aceasta pozitie 5-6 minute, apoi borcanele se reaseaza in pozitia fireasca si se lasa sa se raceasca. Rasturnad borcanele fierbinti invers se va crea un vacuum care va pastra magiunul la adapost de orice fel de germeni ce l-ar putea altera. O alta varianta despre care am auzit, dar nu am aplicat-o niciodata, este sa se aranjeze borcanele cu magiun de prune pe o tava, fara capace, si sa se dea la cuptorul mediu incins atat cat sa prinda o crusta la suprafata, abia apoi urmand a se sigila.

magiun de prune preparare 3Magiunul, depozitat in borcanele bine inchise, se pastreaza in camara vreme indelungata. Este nemaipomenit de gustos si de aromat si chiar daca nu are deloc zahar adaugat, este chiar atat cat trebuie de dulce. Borcanele odata incepute nu mai pot fi pastrate in camara, se recomanda sa se depoziteze la frigider si sa se consume cat mai repede. Spor la treaba!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 comentarii la Magiun de prune

  1. Marilena Luca spune:

    Cuvântul PEKMEZ vine tot din turca. Pekmezul este un sirop foarte gros obținut din fierberea fara zahar a strugurilor sau mai rar a dudelor. Se consuma de obicei la micul dejun, în amestec 1+1 cu TAHIN (o pasta uleioasa, obținută prin măcinarea semințelor de susan), rezultatul este un amestec de consistenta unei ciulamale, cu gust de halva, iarăși cuvânt turcesc HELVA.

  2. Aura spune:

    Daca fierb magiunul 6 ore ce valoare nutritiva mai are? Nu se distrug toate vitaminele dupa atata fierbere?

    • Aura, magiunul nu s-a inventat ca sa se conserve vitaminele, ci ca sa se conserve pur si simplu fructele pe timpul iernii, asta intr-o vreme cand nu existau alte mijloace de la prezerva. Daca vrei sa pastrezi vitamine, cel mai bine e sa congelezi fructele, pentru ca orice dulceata sau gem, chiar daca are doar 5 minute de fierbere, va avea acelasi rezultat.

  3. Serdine W spune:

    A iesit ca la mama acasa!

  4. Ramona spune:

    Buna!Prunele trebuie tocate sau se pun jumatati?

  5. liliana spune:

    La noi in Moldova magiunul se face din prune bistrite si se fierbe foarte mult(sa stea lingura teapana in oala). Eu las borcanul deschis pana face crusta apoi il capsez.

  6. Catalina spune:

    Mi s-a facut o pofta nebuna de magiun :)
    Am asistat si eu o singura data la procesul de facut magiun de prune la bunica (in Bihor), unde gemul se face intr-un cazan special de cupru, dotat cu un sistem gen „carma” pentru amestecat pe fund (se actioneaza de la distanta pentru a evita accidentele). Regula e : fiert o zi si o noapte, ca sa iasa tare sa poata sta in oale si ulcele nesigilate in camara, acoperite doar cu o panza. Facea crusta deasupra si se taia cu cutitul, iar pentru consum se dilua cu putina apa calduta sa redevina fluid. Cel mai frumos din toata experienta a fost pazitul ceaunului pe foc peste noapte, cand se strangeau femeile si vecinele aduceau de mancare (in ziua magiunului toti ai casei doar cu asta se ocupau) si se sta la povesti pana in zori cand se stingea focul. Aveam in jur de 14 ani si mi s-a parut un eveniment mitic, o amintire minunata ce o sa ma insoteasca toata viata :)

  7. Dia Daria spune:

    intotdeauna am apreciat magiunul, dar n-am avut curaj sa-l incerc..multumesc pentru reteta!

  8. SweSerb spune:

    Zahar nu ati adaugat deloc?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu, nici un strop. De aceea e important sa se aleaga prune coapte si dulci. Pe 14.08.2014 13:53, „Disqus” a scris:

      • SweSerb spune:

        Multumesc pentru raspunsul. Maicuta mea si Maica Buna puneau straturi de zahar tos si un pic de vanilie in magiun. O reteta din Banatul Sirbesc, de unde venim noi, pana nu am ajuns aici in Suedia :)

      • Jenny Popescu spune:

        Eu am facut chiar astazi magiun.Din 9 kg de prune au ramas cca 3 kg de magiun,insa eu l-am fiert aproximativ 1,5 zile in cuptor la 170°C.Nu a trebuit amestecat si nici nu s-a prins de fundul oalei.A iesit f.bun dar cam inchis la culoare.Jenny Wiena

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE