Magiun de prune
Magiun de prune fara zahar si fara conservanti reteta pas cu pas. Cum se face magiunul de prune ca pe vremuri. Ce este un pegmez? Dar un silvoiz?
Ne indreptam cu repeziciune spre a doua jumatate a lui august, denumit in popor Gustar. Cred ca denumirea asta a fost fericit aleasa de strabunii nostri, pentru ca acesta e momentul in care gustam din toate roadele verii. Eu am gustat prunele albastrui, le-am gasit sunt dulci si zemoase si mi-am spus „Daca nu fac acum magiun de prune, atunci cand”?
TE INTERESEAZĂ ȘI O REȚETĂ VECHE DE COMPOT DE PRUNE?
click pe imaginea de mai jos pentru rețetă!
Ceea ce o sa va arat mai departe cu greu s-ar putea numi reteta. Zic asta pentru ca magiunul are un singur ingredient, prunele. Care ingredient, insa, e neaparat sa fie de inalta calitate. Prune bine coapte, aromate si dulci, aceasta „dulceata” necontinand strop de zahar.
Cuvantul „magiun” provine din Turcia. Inclin sa cred ca pe aici, pe la mine, acest preparat a patruns pe alta filiera (dinspre vest). Zic asta pentru ca in Banat magiunul este denumit cu numele de „pegmez„, in timp ce aradenii il numesc „plimez” iar in Ardeal i se spune „silvoiz”.
Inainte sa ne apucam de treaba, vreau sa va povestesc pe foarte scurt despre o practica gastronomica despre care tocmai ce am aflat: in jurul Ineului (judetul Arad), plimezul se face intr-un cazan imens de fonta, care se fierbe intr-o groapa plina cu jar. Femeile cele mai pricepute din comunitate supravegheaza cu ochi de vultur magiunul, ca sa nu cumva sa se prinda de vas. ”Babarogile” (tineri mascati) joaca imprejurul cazanului, ca sa iasa gustos. Nu-i asa ca-i un obicei foarte frumos?
Ingrediente Magiun De Prune:
- prune coapte in cantitatea disponibila (dar nu mai putin de 2 kilograme de prune cantarite fara samburi, nu merita sa faci magiun din mai putin de atat)
Preparare Magiun De Prune:
1. Prunele se spala bine, se zvanta, se aleg, indepartandu-le pe cele cu stricaciuni, apoi se rup in doua, indepartandu-se samburele. Prunele curatate se pun intr-un vas incapator, preferabil un cazan sau o oala de fonta. Se pune oala pe foc mediu si in scurt timp prunele vor pluti in propriul sirop.
2. Se reduce focul la mic si se amesteca bine, insistand pe fundul vasului. Nu cumva sa se prinda magiunu! Daca se prinde de fund, magiunul va primi un gust de afumat si nu va mai fi la fel de placut.
Fierberea se continua ceasuri bune, pana cand magiunul scade la mai putin de jumatate din volumul initial, amestecand constiincios la fiecare 10 minute. Cand amestecam, o facem cu atentie, pentru ca magiunul ingrosat bolboroseste ca un vulcan, aruncand stropi fierbinti care pot arde rau.
Pentru un magiun foarte gros, care se desprinde de peretii vasului si se aduna pe facalet ca o mamaliga de la stana, trebuie sa se fiarba 6 ore. Eu marturisesc ca nu m-am indurat de culoarea de un rubiniu profund pe care am obtinut-o dupa numai doua ore de fierbere si m-am oprit in acest punct. Cu cat se fierbe mai mult, magiunul devine mai concentrat si mai inchis la culoare.
Cum pregătim borcanele pentru magiun?
3. Pentru ca magiunul sa reziste vreme indelungata in camara fara sa se altereze, borcanele in care se va pastra magiunul trebuie sa fie extrem de curate si atent sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a borcanelor. Eu procedez așa cum am descris în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Imbutelierea magiunului
4. Magiunul fierbinte se toarna in borcanele asezate pe o tava metalica. Metalul va prelua socul termic si astfel sticla nu va plesni. Se infileteaza capacele si se rastoarna imediat cu fundul in sus. Se pastreaza in aceasta pozitie 5-6 minute, apoi borcanele se reaseaza in pozitia fireasca si se lasa sa se raceasca. Rasturnad borcanele fierbinti invers se va crea un vacuum care va pastra magiunul la adapost de orice fel de germeni ce l-ar putea altera. O alta varianta despre care am auzit, dar nu am aplicat-o niciodata, este sa se aranjeze borcanele cu magiun de prune pe o tava, fara capace, si sa se dea la cuptorul mediu incins atat cat sa prinda o crusta la suprafata, abia apoi urmand a se sigila.
Magiunul, depozitat in borcanele bine inchise, se pastreaza in camara vreme indelungata. Este nemaipomenit de gustos si de aromat si chiar daca nu are deloc zahar adaugat, este chiar atat cat trebuie de dulce. Borcanele odata incepute nu mai pot fi pastrate in camara, se recomanda sa se depoziteze la frigider si sa se consume cat mai repede. Spor la treaba!
Lasă un răspuns