Cautare in site
x inchide
magiun de prune reteta cum se face magiunul de prune reteta gem de prune fara zahar reteta

Magiun de prune

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 14.08.2014
4.8
(118)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.8 / 5. Voturi 118

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 comentarii la Magiun de prune

  1. Stela spune:

    Am făcut o singură dată magiun din prune foarte coapte, însă in cuptor nu pe aragaz. Il amestecam in primele ore din 30 in 30 de min iar apoi din oră in oră, in total a stat vreo 6 ore. A ieșit intr-adevar mai inchis la culoare similar cu cel de Topoloveni ,iar gustul a fost divin. Țin minte că a rezistat fără probleme vreo trei ani in cămară fără să sufere vreo transformare. Sper să mai găsesc prune la fel de bune și să repet figura. Parcă aș încerca și pe aragaz de data asta.

  2. Marilena Luca spune:

    Cuvântul PEKMEZ vine tot din turca. Pekmezul este un sirop foarte gros obținut din fierberea fara zahar a strugurilor sau mai rar a dudelor. Se consuma de obicei la micul dejun, în amestec 1+1 cu TAHIN (o pasta uleioasa, obținută prin măcinarea semințelor de susan), rezultatul este un amestec de consistenta unei ciulamale, cu gust de halva, iarăși cuvânt turcesc HELVA.

  3. Aura spune:

    Daca fierb magiunul 6 ore ce valoare nutritiva mai are? Nu se distrug toate vitaminele dupa atata fierbere?

    • Aura, magiunul nu s-a inventat ca sa se conserve vitaminele, ci ca sa se conserve pur si simplu fructele pe timpul iernii, asta intr-o vreme cand nu existau alte mijloace de la prezerva. Daca vrei sa pastrezi vitamine, cel mai bine e sa congelezi fructele, pentru ca orice dulceata sau gem, chiar daca are doar 5 minute de fierbere, va avea acelasi rezultat.

  4. Serdine W spune:

    A iesit ca la mama acasa!

  5. Ramona spune:

    Buna!Prunele trebuie tocate sau se pun jumatati?

  6. liliana spune:

    La noi in Moldova magiunul se face din prune bistrite si se fierbe foarte mult(sa stea lingura teapana in oala). Eu las borcanul deschis pana face crusta apoi il capsez.

  7. Catalina spune:

    Mi s-a facut o pofta nebuna de magiun :)
    Am asistat si eu o singura data la procesul de facut magiun de prune la bunica (in Bihor), unde gemul se face intr-un cazan special de cupru, dotat cu un sistem gen „carma” pentru amestecat pe fund (se actioneaza de la distanta pentru a evita accidentele). Regula e : fiert o zi si o noapte, ca sa iasa tare sa poata sta in oale si ulcele nesigilate in camara, acoperite doar cu o panza. Facea crusta deasupra si se taia cu cutitul, iar pentru consum se dilua cu putina apa calduta sa redevina fluid. Cel mai frumos din toata experienta a fost pazitul ceaunului pe foc peste noapte, cand se strangeau femeile si vecinele aduceau de mancare (in ziua magiunului toti ai casei doar cu asta se ocupau) si se sta la povesti pana in zori cand se stingea focul. Aveam in jur de 14 ani si mi s-a parut un eveniment mitic, o amintire minunata ce o sa ma insoteasca toata viata :)

  8. Dia Daria spune:

    intotdeauna am apreciat magiunul, dar n-am avut curaj sa-l incerc..multumesc pentru reteta!

  9. SweSerb spune:

    Zahar nu ati adaugat deloc?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu, nici un strop. De aceea e important sa se aleaga prune coapte si dulci. Pe 14.08.2014 13:53, „Disqus” a scris:

      • SweSerb spune:

        Multumesc pentru raspunsul. Maicuta mea si Maica Buna puneau straturi de zahar tos si un pic de vanilie in magiun. O reteta din Banatul Sirbesc, de unde venim noi, pana nu am ajuns aici in Suedia :)

      • Jenny Popescu spune:

        Eu am facut chiar astazi magiun.Din 9 kg de prune au ramas cca 3 kg de magiun,insa eu l-am fiert aproximativ 1,5 zile in cuptor la 170°C.Nu a trebuit amestecat si nici nu s-a prins de fundul oalei.A iesit f.bun dar cam inchis la culoare.Jenny Wiena