10 rețete de pus pe iarnă – de neratat în luna septembrie – o selecție de rețete simple, realizabile cu multă ușurință în bucătăria de acasă, din ingrediente de sezon. Sugestii de conserve din produse naturale, disponibile în piețele de producători.
Am în biblioteca mea o carte a Sandei Marin, ediția din 1948, cea dinaintea cenzurii comuniste, când au ”căzut” din carte o mulțime de rețete, considerate neconforme stilului de viață impus de partidul unic. În această carte veche, există o planșă cu titlul Calendarul Pieței, în care Sanda Marin notează, în tabele dedicate fiecărei luni, ingredientele recomandate pentru consum în perioada respectivă. Sinceră să fiu, eu cred că un astfel de îndrumar e de mai mare folos acum decât atunci. Sezonalitatea ar trebui să fie una dintre principalele teme abordate, atunci când vorbim despre mâncare.
De o bună bucată de vreme, trăim o vară veșnică. Asta înseamnă că ne-am obișnuit să cumpărăm din supermarket-uri, tot timpul anului, ingrediente care aparțin sezonului verii. Fără îndoială că e comod dar sigur e că nu e nici sănătos, nici sustenabil, nici ecologic. De aceea, în articolul ce urmează vă voi propune 10 rețete de pus pe iarnă, toate de făcut cu legumele care se găsesc în mod natural, în luna septembrie, în zonele cu climă temperat-continentală.
Legume care ating maturitatea deplină în septembrie, pe care le găsim în piețele românești
Luna septembrie e una plină cu legume colorate. Piețele sunt pline de dovlecei, de morcovi, de varză, fasole verde, tomate cărnoase și bine coapte, ardei de tot felul, varză și vinete. Apare și conopida autohtonă dar și prazul, ceapa, varza, sfecla și țelina. Se găsesc castraveți din soiurile cele mai apreciate, pentru conservat peste iarnă.
În privința fructelor, oferta cuprinde prune, mere, pere, struguri, încă mai găsimi piersici și pepeni verzi sau galbeni.
Care sunt cele mai îndrăgite 10 rețete de pus pe iarnă – conserve de legume – pe care le putem face în luna septembrie?
O să vă dezvălui, în continuare, care sunt cele mai îndrăgite rețete de conserve de pe blogul meu. Le-am ales în funcție de numărul accesărilor din luna septembrie. De fapt, trebuie să recunosc că sunt și cele care nu lipsesc niciodată din propria-mi cămară. Sun rețete clasice, pe cele mai multe le face și mama și le făcea și bunica. Sunt pe gustul familiei și cred că sunt apreciate în toate casele de români. Niciuna dintre rețetele pe care vi le propun NU conține nicio picătură de conservant chimic!
Rețete de zacuscă
Probabil că zacusca este cea mai iubită conservă. Eu fac patru rețete de zacuscă diferite, pe care vă invit să le descoperiți, pe fiecare în parte, cu un click pe poza cu produsul.
Zacusca de vinete – rețeta clasică, cea care, pe lângă vinete (firește) conține și ardei roșu, roșii proaspete sau suc de roșii și ceapă. Eu fac o rețetă moștenită din familie care iese perfect și are o culoare și un gust excelent. O găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Zacusca de fasole boabe – rețetă spornică și economică – aceasta este, fără îndoială, preferata soțului meu. Are un gust foarte fain, e cremoasă și poate fi consumată atât ca aperitiv cât și ca garnitură. Dați click pe poza de mai jos pentru rețetă.
Zacusca de ciuperci – rețetă detaliată. Aceasta este o rețetă foarte populară și care mi se pare mai ușor de făcut decât clasica zacuscă de vinete, pentru că nu avem atâtea legume de copt și curățat. Iese cremoasă, spornică și gustoasă. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de zacuscă de vinete cu morcovi – așa cum denumirea preparatului deja a clarificat, are un conținut destul de ridicat de morcovi. Aceștia au întotdeauna un preț mai accesibil decât vinetele, așa că și această zacuscă este una economică. În același timp, are o culoare frumoasă, e dulceagă și cu o consistență cremoasă. Găsiți rețeta cu un click pe imaginea următoare.
Rețete cu ardei
Dintre cele 10 rețete de pus pe iarnă în luna septembrie nu puteau lipsi conservele cu ardei. Septembrie este luna în care pe piață găsim tot felul de ardei, de la cei iuți la ardeii grași, kapia și gogoșari. În fiecare an, în această perioadă, eu am grijă să pun la păstrare, în cămară, câteva sortimente.
Rețeta de ajvar sârbesc – e nelipsită din casa noastră, în care locuiește un sârb, care nici nu ar concepe să-i lipsească ajvarul de lângă fripturile la grătar, unele sandwich-uri etc. Ajvarul sârbesc este, până la urmă, o pastă de ardei copt, pe care fiecare o poate face mai dulce sau mai picantă, după preferință. Nu e deloc greu de preparat, e foarte gustos dar necesită o cantitate mare de ardei copți. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de ajvar macedonean – e o rețetă care, într-o bună măsură, seamănă cu zacusca noastră. Deși gramajul cel mai mare este de ardei copți, ajvarul macedonean conține și alte legume de toamnă, care îi dau o bună cremozitate și un gust bun. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de gogoșari în sos de muștar – este o rețetă de familie. Mă bucur foarte mult că a fost încercată și îmbrățișată cu entuziasm în multe alte case. Sosul ăla de muștar cu un pic de usturoi e atât de gustos! Îți pare rău să lași cea mai mică picătură, în urmă, așa că o ștergi cu pâine. Gogoșarii în sos de muștar se păstrează perfect toată iarna și se potrivesc perfect lângă o friptură. Click pe poza de mai jos pentru rețetă.
Rețeta de ardei bulgărești cu ceapă – e o conservă foarte faină, pe care o savurăm cu plăcere toată iarna, alături de ciorbe sau alte preparate care au nevoie de o notă picantă. Ceapa devine ușor picantă, datorită ardeilor. Pe de altă parte, acești ardei bulgărești nu sunt foarte iuți, ci moderați. Una peste alta, e o combinație excelentă. Găsiți rețeta mai jos, cu un click pe poză.
Rețete cu castraveți
Luna septembrie e încă prea caldă pentru a pune murăturile în saramură. Am menționat asta, pentru că nu cred că există ceva mai bun, în materie de conserve, decât castraveții murați în saramură. În septembrie, însă, putem pune castraveciorii dulci-acrișori, în oțet, dar și alte preparate care se vor păstra toată iarna.
Salata de murături ”ciolomadă” e o rețetă ungurească foarte gustoasă, care conține, așa cum ziceam, castraveți, morcovi, ceapă și alte legume. Gustul e acrișor, picant, un pic dulceag. Ciolomada e foarte practică pentru că ocupă mai puțin loc în cămară. E ușor de făcut și are un gust plăcut și echilibrat. Găsiți rețeta cu un click pe poză.
Rețeta de castraveți ”bulgărești” – dulci-acrișori – sunt acei castraveciori crocanți, dulcegi, care se potrivesc atât de bine la salate, sosuri, în burgeri etc. Se mențin tari și gustoși toată iarna. Pot fi puși la borcan chiar dacă afară sunt 30 de grade. Singura condiție este să se respecte cu sfințenie rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Desigur, lista mea de 10 rețete de pus pe iarnă în luna septembrie poate fi completată cu multe altele. Piețele vă așteaptă cu multe produse, direct de la producători iar multe alte rețete de conserve veți găsi cu un click aici. După cum v-am spus deja, criteriul după care le-am selectat pe cele propuse mai sus este cel al popularității. Sper să vă placă și să vă fie de folos!
Lasă un răspuns