Cautare in site
x inchide

10 rețete de pus pe iarnă – de neratat în luna septembrie – conserve de legume

Adaugata la de

10 rețete de pus pe iarnă – de neratat în luna septembrie – o selecție de  rețete simple, realizabile cu multă ușurință în bucătăria de acasă, din ingrediente de sezon. Sugestii de conserve din produse naturale, disponibile în piețele de producători. 

Am în biblioteca mea o carte a Sandei Marin, ediția din 1948, cea dinaintea cenzurii comuniste, când au ”căzut” din carte o mulțime de rețete, considerate neconforme stilului de viață impus de partidul unic. În această carte veche, există o planșă  cu titlul Calendarul Pieței, în care Sanda Marin notează, în tabele dedicate fiecărei luni, ingredientele recomandate pentru consum în perioada respectivă. Sinceră să fiu, eu cred că un astfel de îndrumar e de mai mare folos acum decât atunci. Sezonalitatea ar trebui să fie una dintre principalele teme abordate, atunci când vorbim despre mâncare.

ingrediente aromatice pentru muraturi

De o bună bucată de vreme, trăim o vară veșnică. Asta înseamnă că ne-am obișnuit să cumpărăm din supermarket-uri, tot timpul anului, ingrediente care aparțin sezonului verii. Fără îndoială că e comod dar sigur e că nu e nici sănătos, nici sustenabil, nici ecologic. De aceea, în articolul ce urmează vă voi propune 10 rețete de pus pe iarnă, toate de făcut cu legumele care se găsesc în mod natural, în luna septembrie, în zonele cu climă temperat-continentală.

Legume care ating maturitatea deplină în septembrie, pe care le găsim în piețele românești

Luna septembrie e una plină cu legume colorate. Piețele sunt pline de dovlecei, de morcovi, de varză, fasole verde, tomate cărnoase și bine coapte, ardei de tot felul, varză și vinete. Apare și conopida autohtonă dar și prazul, ceapa, varza, sfecla și țelina. Se găsesc castraveți din soiurile cele mai apreciate, pentru conservat peste iarnă.

toamna la piata de producatori legume si fructe

În privința fructelor, oferta cuprinde prune, mere, pere, struguri, încă mai găsimi piersici și pepeni verzi sau galbeni.

Care sunt cele mai îndrăgite 10 rețete de pus pe iarnă – conserve de legume – pe care le putem face în luna septembrie?

O să vă dezvălui, în continuare, care sunt cele mai îndrăgite rețete de conserve de pe blogul meu. Le-am ales în funcție de numărul accesărilor din luna septembrie. De fapt, trebuie să recunosc că sunt și cele care nu lipsesc niciodată din propria-mi cămară. Sun rețete clasice, pe cele mai multe le face și mama și le făcea și bunica. Sunt pe gustul familiei și cred că sunt apreciate în toate casele de români. Niciuna dintre rețetele pe care vi le propun NU conține nicio picătură de conservant chimic!

Rețete de zacuscă

Probabil că zacusca este cea mai iubită conservă. Eu fac patru rețete de zacuscă diferite, pe care vă invit să le descoperiți, pe fiecare în parte, cu un click pe poza cu produsul.

Zacusca de vinete – rețeta clasică, cea care, pe lângă vinete (firește) conține și ardei roșu, roșii proaspete sau suc de roșii și ceapă. Eu fac o rețetă moștenită din familie care iese perfect și are o culoare și un gust excelent. O găsiți cu un click pe poza de mai jos.

zacusca de vinete reteta pas cu pas cum se face zacusca de vinete reteta laura laurentiu

Zacusca de fasole boabe – rețetă spornică și economică – aceasta este, fără îndoială, preferata soțului meu. Are un gust foarte fain, e cremoasă și poate fi consumată atât ca aperitiv cât și ca garnitură. Dați click pe poza de mai jos pentru rețetă.

zacusca de fasole boabe reteta laura laurentiu zacusca de fasole reteta

Zacusca de ciuperci – rețetă detaliată. Aceasta este o rețetă foarte populară și care mi se pare mai ușor de făcut decât clasica zacuscă de vinete, pentru că nu avem atâtea legume de copt și curățat. Iese cremoasă, spornică și gustoasă. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

zacusca de ciuperci reteta detaliata zacusca de ciuperci reteta laura laurentiu

Rețeta de zacuscă de vinete cu morcovi – așa cum denumirea preparatului deja a clarificat, are un conținut destul de ridicat de morcovi. Aceștia au întotdeauna un preț mai accesibil decât vinetele, așa că și această zacuscă este una economică. În același timp, are o culoare frumoasă, e dulceagă și cu o consistență cremoasă. Găsiți rețeta cu un click pe imaginea următoare.

zacusca de vinete cu morcovi reteta simpla economica zacusca de vinete cu morcovi reteta laura laurentiu

Rețete cu ardei

Dintre cele 10 rețete de pus pe iarnă în luna septembrie nu puteau lipsi conservele cu ardei. Septembrie este luna în care pe piață găsim tot felul de ardei, de la cei iuți la ardeii grași, kapia și gogoșari. În fiecare an, în această perioadă, eu am grijă să pun la păstrare, în cămară, câteva sortimente.

Rețeta de ajvar sârbesc – e nelipsită din casa noastră, în care locuiește un sârb, care nici nu ar concepe să-i lipsească ajvarul de lângă fripturile la grătar, unele sandwich-uri etc. Ajvarul sârbesc este, până la urmă, o pastă de ardei copt, pe care fiecare o poate face mai dulce sau mai picantă, după preferință. Nu e deloc greu de preparat, e foarte gustos dar necesită o cantitate mare de ardei copți. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

pasta-de-ardei-reteta-de-pasta-de-ardei-dulce-sau-picanta-ajvar-sarbesc-reteta

Rețeta de ajvar sârbesc

Rețeta de ajvar macedonean – e o rețetă care, într-o bună măsură, seamănă cu zacusca noastră. Deși gramajul cel mai mare este de ardei copți, ajvarul macedonean conține și alte legume de toamnă, care îi dau o bună cremozitate și un gust bun. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

ajvar macedonean reteta ajvar macedonean cu ardei copti si legume de toamna

Rețeta de gogoșari în sos de muștar – este o rețetă de familie. Mă bucur foarte mult că a fost încercată și îmbrățișată cu entuziasm în multe alte case. Sosul ăla de muștar cu un pic de usturoi e atât de gustos! Îți pare rău să lași cea mai mică picătură, în urmă, așa că o ștergi cu pâine. Gogoșarii în sos de muștar se păstrează perfect toată iarna și se potrivesc perfect lângă o friptură. Click pe poza de mai jos pentru rețetă.

gogosari-in-sos-de-mustar-conserva-reteta-pas-cu-pas-cum-se-fac-gogosari-in-sos-de-mustar-pentru-iarna

Rețeta de ardei bulgărești cu ceapă – e o conservă foarte faină, pe care o savurăm cu plăcere toată iarna, alături de ciorbe sau alte preparate care au nevoie de o notă picantă. Ceapa devine ușor picantă, datorită ardeilor. Pe de altă parte, acești ardei bulgărești nu sunt foarte iuți, ci moderați. Una peste alta, e o combinație excelentă. Găsiți rețeta mai jos, cu un click pe poză.

Rețete cu castraveți

Luna septembrie e încă prea caldă pentru a pune murăturile în saramură. Am menționat asta, pentru că nu cred că există ceva mai bun, în materie de conserve, decât castraveții murați în saramură. În septembrie, însă, putem pune castraveciorii dulci-acrișori, în oțet, dar și alte preparate care se vor păstra toată iarna.

Salata de murături ”ciolomadă” e o rețetă ungurească foarte gustoasă, care conține, așa cum ziceam, castraveți, morcovi, ceapă și alte legume. Gustul e acrișor, picant, un pic dulceag. Ciolomada e foarte practică pentru că ocupă mai puțin loc în cămară. E ușor de făcut și are un gust plăcut și echilibrat. Găsiți rețeta cu un click pe poză.

ciolomada ungureasca reteta pas cu pas

Rețeta de castraveți ”bulgărești” – dulci-acrișori – sunt acei castraveciori crocanți, dulcegi, care se potrivesc atât de bine la salate, sosuri, în burgeri etc. Se mențin tari și gustoși toată iarna. Pot fi puși la borcan chiar dacă afară sunt 30 de grade. Singura condiție este să se respecte cu sfințenie rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

castraveti in otet fara conservant retetecalamama 1

Desigur, lista mea de 10 rețete de pus pe iarnă în luna septembrie poate fi completată cu multe altele. Piețele vă așteaptă cu multe produse, direct de la producători iar multe alte rețete de conserve veți găsi cu un click aici. După cum v-am spus deja, criteriul după care le-am selectat pe cele propuse mai sus este cel al popularității. Sper să vă placă și să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la 10 rețete de pus pe iarnă – de neratat în luna septembrie – conserve de legume

  1. Papa di Gio spune:

    toată lumea dă rețete,sfaturi ptr.tot felul de murături,conserve etc.ptr.iarnă.
    Nu este ceva nou și wow,eu cred că fiecare Gosodină,familie știe rețete din neam în neam și strămoși.Sfatul meu ca fiecare să-și pună rețetele pe care le cunoaște si are mai mult de câștigat.

    • Unde ați citit dumneavoastră, în acest articol, nu aiurea, că aș fi spus eu că vreo rețetă este ”nou și wow”? M-ați făcut chiar curioasă, oare m-am senilizat într-atât încât să fi uitat ce am scris în urmă cu doar câteva zile? Nu cred!
      Nu mi-e clar de ce ați intrat pe blogul meu și v-ați pierdut timpul să comentați, având în vedere că știți ”rețete din neam în neam și strămoși”, dar pentru că ați făcut-o, o să vă răspund:
      1. eu nu sunt ”toată lumea”, sunt Laura Laurențiu, bucătar de meserie.
      2. sunt blogger culinar de 15 ani, timp în care am făcut câteva milioane bune de oameni fericiți, cu aceste rețete. Ele nu sunt doar recomandate de mine, ci și probate de milioane de cititori.
      3. ați fi mirat câți oameni nu știu rețete din strămoși și neamuri.
      4. din motivele enumerate la punctele 1 și 2, sfaturile mele valorează mai mult decât ale dumneavoastră.