Ceafă de vițel la cuptor, cu cartofi, o friptură senzațional de fragedă și gustoasă
Ceafă de vițel la cuptor, cu cartofi, rețetă explicată în detaliu pentru o friptură senzațional de fragedă și gustoasă. Încearcă și tu să pregătești această friptură de vițel delicioasă după rețeta de mai jos, ilustrată cu imagini pas cu pas, lista de ingrediente completă și modul de preparare explicit.
Bucata de carne din care am făcut friptura asta, o ceafă de vițel care efectiv s-a topit în gură de fragedă, se găsește prin magazinele cu galantar de carne exact așa cum o veți vedea mai jos. E fasonată frumos și legată cu ață de măcelărie într-o ruladă aspectuoasă. M-am gândit o vreme dacă să las ceafa de vițel așa cum este sau să desfac rulada și s-o condimentez și-n interior. Până la urmă, am renunțat să o fac, am lăsat-o exact în forma în care am cumpărat-o și am decis să o condimentez bine și s-o gătesc la cuptor, la foc potolit, ca să fie cât mai fragedă.
N-am făcut deloc alegeri greșite. Friptura din ceafă de vițel la cuptor a ieșit minunată! Procedeul simplu pe care l-am ales m-a ajutat să obțin în același timp, alături de carnea fină și suculentă, o garnitură și un sos delicios.
M-a încântat rezultatul cu atât mai mult cu cât ceafa de vițel și de vită în general nu este o bucată premium. Ceafa de vită este mai degrabă una dintre bucățile de calitatea a doua, cu o musculatură puternică, străbătută de țesut conjunctiv. Mai pe larg, am vorbit despre piesele din carcasa de vită și despre domeniul de folosire al fiecărei în acest articol. Doar că, așa cum spuneam, alegerile corecte pot transforma o bucată de carne nu la fel de fragedă ca mușchiul de vită (fileul) sau antricotul într-o minunată și delicată friptură.
Dacă voi nu aveți de cum să intrați în posesia unei bucăți de carne gata fasonate, puteți folosi o bucată de fleică sau ceafă de vițel pe care s-o rulați strâns, fixând-o cu ață de măcelarie. Mai departe, aflați mai jos cum am procedat!
Ingrediente ceafă de vițel la cuptor, cu cartofi
- 1 bucată de ceafă de vițel rulată și legată cu sfoară de măcelărie (1,1 kg a cântărit a mea)
- 1 morcov mic, curățat și tăiat bucățele
- 1 ceapă mică, curățată și tăiată în felii groase
- 2 căței de usturoi, feliați
- 2 rămurele de rozmarin (sau altă cimbru, dacă preferați), rupte bucățele
- 1 bucată de țelină cât 1 ou mic, tăiată în bucăți
- 1 kilogram de cartofi, cântăriți gata curățați, tăiați în sferturi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 100 ml. vin alb
- 150 ml. supă de pui sau de legume sau, ca ultimă alternativă, apă
- 1 lingură de cremă balsamică
- 30 de grame de unt cu 80% grăsime
- sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat
Condimentarea și aducerea cărnii la temperatura mediului ambiant
Orice bucată de carne, înainte de a fi prelucrată termic, trebuie adusă la temperatura mediului ambiant. Această ruladă din ceafă de vițel nu face excepție. Am scos carnea din frigider, așadar, cu o oră și jumătate înainte de începerea preparării. I-am îndepărtat ambalajul și am zvântat-o bine cu șervete de hârtie absorbantă. Am condimentat-o cu sare grunjoasă și piper proaspăt râșnit din abundență, de jur împrejur.
În ceasul și jumătate cât a revenit la temperatura bucătăriei, carnea s-a impregnat cu condimente suficient, așa încât în final a fost perfect asezonată.
Mod de preparare ceafă de vițel – rumenirea la tigaie
1. Pornim cuptorul și-l fixăm la 150°C. Alegem un vas termorezistent cu capac, în care punem ceapa, morcovul, usturoiul feliat, țelina și 1 rămurică de rozmarin ruptă în bucăți.
2. Încingem pe foc mediu-iute o tigaie, adăugăm 1 lingură de ulei și rumenim rapid ceafa de vițel, de jur împrejur. Cam 1-2 minute pe fiecare parte e suficient.
3. Transferăm ceafa de vițel rumenită deasupra legumelor și imediat adăugăm în tigaie vinul alb și supa de pui/de legume. Râșcâim bine pe fundul tigăii, ca să se desprindă toate bucățelele caramelizate, pline de aromă. Fierbem cam 2-3 minute, până ce lichidul are o culoare brună. Turnăm încet lichidul din tigaie în vasul termorezistent, nu direct deasupra bucății de carne, ci din lateral.
4. Tocăm fin frunzele de rozmarin de pe a doua rămurică. Adăugăm uleiul rămas peste cartofi. Adăugăm și rozmarinul tocat, sare și piper după gust și îi amestecăm bine. Aranjăm cartofii astfel condimentați de jur împrejur de ceafa de vițel rumenită. Acoperim vasul termorezistent cu capacul și îl dăm la cuptorul preîncins la 150°C, la o înălțime medie, pentru 3 ore. După 1³ºore, ridicăm cu grijă capacul, întoarcem friptura în poziție inversă, acoperim din nou cu capacul și continuăm să gătim friptura până la epuizarea timpului recomandat.
Rumenirea finală și sosul
5. După trecerea celor trei ore, cartofii ar trebui să fie foarte fragezi iar friptura nu mai puțin fragedă decât aceștia. Îndepărtăm cu grijă capacul și ridicăm temperatura cuptorului la 230°C, funcția grill. După cum se vede în imaginea de mai jos, ceafa de vițel și cartofii sunt gătite, dar nu acea culoare apetisantă care ne face poftă la o friptură. Continuăm să gătim friptura și cartofii fără capac, pe funcția grill, cam 15 minute sau cât este nevoie să se rumenească frumos.
6. Imediat ce sunt gata rumenite, scoatem cartofii și friptura din vasul termorezistent și le așezăm pe un platou. Eu le-am pus pe capacul vasului în care le-am gătit la cuptor. Acoperim platoul lejer, ca să păstrăm ceafa de vițel caldă dar să lăsăm loc aburilor să iasă.
7. Pregătim o crăticioară și așezăm deasupra ei o sită fină. Turnăm tot lichidul din vasul în care am gătit a noastră ceafă de vițel la cuptor, trecându-l prin sită. Punem crăticioara pe foc și adăugăm 1 lingură de cremă balsamică. Fierbem lichidul rezultat la foc iute, până scade până la aproximativ 150 ml. Oprim focul și adăugăm untul rece. Amestecăm lent iar untul care se va topi în sos se va emulsiona cu proteinele din acesta, îngroșându-l delicat. Asezonăm sosul cu sare și piper după gust și suntem gata de servire.
Servirea
Am servit ceafa de vițel caldă, alături de sosul pus în sosieră și de cartofii alături de care s-a gătit și care au ieșit și ei la fel de gustoși ca friptura. Am adăugat și niște morcovi glasați și fasole verde sote, care s-au potrivit perfect cu această friptură de vițel suculentă, cu gust bogat. Un prânz delicios și niște sandwich-uri senzaționale din friptura de vițel rece, a doua zi, asta e ceea ce am obținut din ceafa de vițel.
Lasă un răspuns