Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Prajitura Kardinal Schnitte

Prajitura Kardinal Schnitte

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 09.07.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Prăjitura Kardinal Schnitte (a se citi șnite), pe care v-o propun azi, e un deliciu de o eleganță necăutată și relaxată. Sigur, denumirea v-a lăsat deja să înțelegeți că e o rețetă de origine germană. Aici, unde m-am născut și am trăit eu toata viața, se spunea acu’ vreo câțiva ani, pe când nemții nostri bănățeni încă nu plecaseră de unde veniseră strămoșii lor, că nimeni nu face prăjituri ca nemțoaicele. Așa și era! Pe lângă multele elemente de civilizație și spiritul gospodăresc, nemții au adus în Banat o sumedenie de rețete de prajituri pe care le-am preluat și noi. De bună vreme, le considerăm ca făcând parte din repertoriul culinar local.

ALTE REȚETE DE DULCIURI DE ORIGINE GERMANĂ ȘI AUSTRIACĂ

Ei bine, aceasta prajitura Kardinal Schnitte (Placinta Kardinal, in traducere), nu este una din retetele nemțești care au devenit traditionale in Banat. Este una gustată într-o cafenea din Viena, destul de curând. Evident, prăjitura Kardinal mi-a placut foarte mult pentru că, la fel ca toate preparatele foarte bune, în esență e foarte simplă. Întotdeauna o să apreciez infinit mai mult o astfel de prăjitură decât ditamai tortanul cu tot felul de ”bibelouri” de zahăr  și precizez că asta e doar o preferință personală, rog să nu se simtă nimeni jignit.

Pentru a reproduce prăjitura Kardinal Schnitte la mine acasă, nu am tras-o de mânecă pe fata care ne-a servit la cafenea, ca să o întreb de rețetă. În schimb, am scormonit internetul comparând între ele foarte multele variante în circulație ale rețetei. Unele sunt cu cafea, altele cu zmeură sau alte fructe. Undeva, am citit într-un comentariu ”Ich mache meine Kardinalschnitte immer mit Ribiselmarmelade…” Adică ”Eu fac prăjitura Kardinal Schnitte mereu cu marmeladă de coacăze roșii”. Pe moment, mi-am zis daaaa… așa o s-o fac și eu, tot mereu! Hehe, noi numim coacăzele roșii ”ribizli” – clar de unde vine.

Ingrediente Prajitura Kardinal Schnitte

blat, tava de 38×35 cm.

  • 5 albusuri
  • 4 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 10 linguri de zahar
  • 2 prafuri de sare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 4 linguri cu varf de faina

umplutura:

  • 500 de ml. de smantana pentru frisca
  • 2 linguri (50 de grame) de zahar pudra fin
  • 1 plic de intaritor pt. frisca (optional)
  • 250 de grame de coacaze rosii sau alte fructe dupa preferinta + 4 linguri de zahar
  • sau 4-5 linguri din gemul preferat + 150 de grame de fructe asortate
  • in plus: zahar pudra pt. presarat si 3-4 linguri de sirop de fructe, visinata, lichior (optional)

Mod de preparare

Blatul

Inainte de a purcede, ma scuz pentru calitatea pozelor din timpul prepararii prăjiturii Kardinal, au fost facute noaptea (am facut seara tarziu blatul ca sa am spor a doua zi) si sper sa fie suficient de inteligibile.

1. Se pornește cuptorul și se fixează la 160°C. 5 albusuri + 1 praf de sare se bat spuma tare, se adauga pe rand 5 linguri cu varf de zahar si se continua sa se bata pana cand se dizolva zaharul coplet iar spuma este foarte tare.

2. Separat, se bat ouale intregi cu galbenusul 1 praf de sare si 5 linguri de zahar pana cand se formeaza o crema consistenta si zaharul se dizolva complet. Se incorporeaza faina si extractul de vanilie cu ajutorul unei spatule, ridicand usor compozitia de jos in sus, astfel incat aerul incorporat prin baterea oualor sa nu se piarda.

3. Cel mai interesant lucru la prăjitura Kardinal este asamblarea blatului. Pentru asta, se pune bezeaua intr-un pos pentru ornat cu deschizatura mare. Eu nu i-am adaugat niciun varf, am folosit doar cornetul de panza, se poate folosi la fel de bine o punga taiata la unul din colturi. Se acopera o tava (a mea are 35×37 cm.) cu o coala de hartie de copt umezita si stoarsa bine. Se traseaza cu ajutorul posului 5-6 dâre de bezea, lansand spațiu intre ele.

bezea pentru blat

4. Intre randurile de bezea se toarna compozitia de pandispan a carei preparare am descris-o la punctul 2.

pandispan pentru blat

5. Se va obtine un blat in care vor alterna randuri de bezea si de aluat.

kardinal blatul pregatit pentru copt

Ultima rețetă publicată

6. Blatul astfel asamblat se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius si se coace 30 de minute.

blat copt prajitura kardinal cardinal kardinal schnitte

Blatul specific pentru prăjitura Kardinal se lasa sa se raceasca complet, apoi se desprinde cu grija foaia de copt si se taie in doua bucati egale, in sensul randurilor de bezea si pandispan.

Preparare jeleu de coacăze

1. Pentru această prăjitură Kardinal, așa cum v-am spus, am hotărât să folosesc coacăzele din grădină. Și cum n-am avut marmelada de ribizli preparata, am făcut rapid un jeleu. Am pus intr-o craticioara 125 de grame de fructe desprinse de pe codite. Am mai scapat si cateva coacaze negre (nu-i musai).


coacaze, prajitura kardinal schnitte 1

2. Am adaugat 2 linguri de apa rece si am dat fructele in clocot, zdrobindu-le usor cu dosul lingurii. Dupa ce fructele au clocotit 3-4 minute, am adaugat cele 4 linguri de zahar si am mai fiert doar cateva minute, cat sa se dizolve zaharul. Am pus jeleul obtinut la racit intr-un castron cu apa rece (ca sa se raceasca mai repede si sa-l pot folosi).

jeleu coacaze 1

Asamblare prajitura Kardinal

1. Ca să asamblăm prăjitura Kardinal Schnitte, alegem un platoul de dimensiune potrivită. Jumatate de blat se pune pe un platou. Daca se doreste, se insiropeaza cu grija numai portiunile de pandispan. Eu am stropit pandispanul cu putin lichior de coacaze.

asamblare prajitura

2. Am uns toata suprafața acestui prim strat al prăjiturii Kardinal Schnitte cu jeleul pregătit mai devreme.

prajitura kardinal schnitte asamblarea

3. Crema acestei prăjituri Kardinal Schnitte e foarte simplă, practic, frișcă bătută amestecată cu fructe mici, coacăze în cazul de față, pot fi și zmeură. Am pus smântâna pentru frișcă, foarte rece, într-un castron încăpător. Trebuie să fie destul de mare castronul, pentru că smântâna bătută crește mult în volum. În plus, în timp ce se bate, putem stropi toată bucătăria. E esențial să fie foarte rece smântâna pentru frișcă, altfel se poate separa (aglutina). Acest lucru se poate întâmpla și dacă o batem prea mult, așa că trebuie multă atenție. Deîndată ce încep să se formeze creste ușoare la suprafața smântânii bătute, se adaugă zahărul pudră și întăritorul (dacă folosiți). Se mai bate doar cât să se întărească și ne oprim imediat.

frisca batuta

4. Se păstrează câteva fructe pentru ornat, restul se amestecă ușor, cu o spatulă, în frișca bătută.

Decor și servire

Se acopera blatul uns cu gem cu frișca amestecată cu coacăzele (sau zmeura). Se pune deasupra blatul superior si se orneaza cu fructele păstrate. Cam asta e prăjitura Kardinal Schnitte!

asamblare prajitura kardinal schnitte 3

Se da prajitura Kardinal la rece timp de cel putin 2 ore inainte de servire. Chiar inainte sa o prezentati la masa, se presara cu zahar pudra.

kardinal schnitte, reteta prajitura nemteasca cu frisca si fructe
Pofta buna! Sursa reteta

P.S. – uitai o chestie, asa ca musai sa revin :P: mi-am propus ca data viitoare cand fac prajitura Kardinal, sa schimb ceva. O singura chestiune de detaliu, care cred eu ca va face ca prajitura sa fie si mai interesanta, pentru ca deja este delicioasă. Mi-am propus sa pun la cuptor pentru jumatate de ora numai bezeaua (darele formate cu posul), la 120 de grade,  pana cand se usuca. Sa adaug abia apoi padispanul, sa ridic temperatura la 180 si sa coc mai departe, chiar daca va trebui, poate, sa acopar blatul cu o coala de hartie de copt. Ideea mea e sa obtin mai mult contrast de textura in blat ;).

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

76 comentarii la Prajitura Kardinal Schnitte

  1. Geanina spune:

    As dori sa stiu, aproximativ, cate portii iasa din aceasta reteta. Va multumesc!!!

  2. aneta spune:

    felicitari pt toate retetele!

  3. Elisa spune:

    Am intrat ,am vazut ,sunt fan!Kardinalul mi-a facut apa in gura!An nou fericit!

  4. VICTORIA BALINT spune:

    DRAGA LAURA –AM LUCRAT INTRUN RESTAURANT LA BUCATARIE SI SEFA MEA FACEA ASA ;PUNEA TOT BLATUL GALBEN IN TAVA -LA 180GRADE –7 MINUTE -SCOTEA TAVA PUNEA ALBUSUL IN RINDURI ASA CA TINE– IL COCEA SI PROCEDA ASA CA TINE IESEA PERFECT –INCEARCA –SUCCES

  5. Mariana spune:

    merita incercata aceasta prajitura..doar ca ma gandeam sa fac o modificare…dar as vrea totusi sa va intreb…frisca s-ar putea inlocui cu crema mascarpone?sotului meu nu-i prea place frisca…de asta intreb…Va multumesc

    • cristina spune:

      normal se face cu crema mascarpone(reteta originala), cu frisca face cine nu-si permite(pt ca e mult mai scumpa crema mascarpone ca frisca) sau ca e mult mai putin de lucru la frisca…

      • lauralaurentiu spune:

        Cristina, poate ca eu nu-mi permit, de fapt, de aceea am ales frisca :). De ce sa nu fi recomandat o varianta mai economica cititorilor mei, ca in Romania resimtim din plin efectele crizei? Trecand peste gluma, cu toate ca am vazut ca scrii din Austria, imi vine greu sa cred ca mascarpone, o branza specific italiana, e ingredientul traditional al acestei retete, in loc de binecunoscuta „sahne” sau „schlagsahne” (smantana pentru frisca) adorata de patiserii vienezi. Pentru ca dimpotriva, cu frisca naturala (eu nu folosesc hulala sau alte preparate artificiale) chiar trebuie sa stii cum sa te comporti ca sa nu o separi in zer si unt, inclin sa cred ca gospodinele mai comode ale secolului XXI or fi inlocuit ingredientul traditional cu mascarpone, cu care nu ai cum sa intampini probleme. Oricum, la cautarea „wiener Kardinalschnitte rezept” am gasit pe rezeptefinden.at(Austria) cateva rete de kardinaschnitte, toate cu „sahne”, niciuna cu
        mascarpone. Convinge-te si tu: http://www.rezeptefinden.at/s/kardinalschnitte.html. Asadar, daca doresti tu sa faci prajitura asta cu mascarpone, esti libera sa o faci. Pana la urma, poti s-o umpli si cu crema de ciocolata, numai sa nu traiesti cu impresia ca cei care au urmat varianta clasica au facut-o cumva din cauza saraciei.

        2013/11/14 Disqus

  6. Am facut aceasta prajitura in week-end si am fost incantata de rezultat, mai ales ca am primit si complimente din partea invitatilor pe care i-am avut la masa. Am trecut-o pe lista preferatelor mele.

  7. Mihaela Nutu spune:

    Am incercat si eu reteta sambata seara. A iesti super buna si nu a mai ramas nimic. Ce vreau sa intreb este cum trebuie sa arate bezeaua dupa ce scoti blatul din cuptor? Mie personal mi s-a parut un pic cleioasa, nu uscata cum ar trebui sa fie.Am folosit combinatia de rodii rosii proaspete pe care le-am amestecat cu un pachet de zmeure pe care le aveam prin congelator. Le-am pus pe foc (fara apa fiindca zmeura nu era complet dezghetata ) si cand au dat in fiert am pus 3 linguri de zahar cu pectina care se foloseste la prepararea gemurilor si am mai lasat cateva minute. A iesit delicios, putin acrisor, perfect sa balanseze frisca si bezeaua. Multumesc pentru reteta, ma gandesc sa o fac iarasi de Craciun, poate decorata festiv si cu sos de merisor.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur ca ti-a reusit, combinatia cu rodii si zmeura cred ca e de vis. Sa va fie de bine!
      E normal ca bezeaua sa fie mai cleioasa, deci mai aproape de marshmallow ca si consistenta, decat de bezelele uscate.

      2012/10/22 Disqus

  8. Pare foarte faina, trebuie sa o incerc

  9. Narcisa spune:

    Se coace 30 de minute la 160 de grade cuptor ventilat? Multumesc

  10. Elena spune:

    Ciao Laura, am facut sambata prajitura aceasta cu coacaze. A fost foarte buna si la fel de aratoasa…exact ca in poze. Multumesc pentru reteta!
    Am totusi o nedumerire…am facut asa cum ai spus tu in comentariul adaugat ulterior…am dat intai bezeaua la cuptror si apoi am pus pandispanul. Am acoperit cu hartie de copt in ultimele 10 minute….bezeaua era perfecta, dar dupa ce am acoperit-o s-a lasat…in final a avut grosimea de vreo 2-3 mm. Care a fost greseala?

    • lauralaurentiu spune:

      Nu stiu, Elena, dar sa stii ca si mie mi s-a intamplat. Uneori a iesit la fel de inalta ca pandispanul, alteori s-a lasat, asta nedaunand insa gustului in vreun fel. Oricum, ma bucur ca a fost buna si pe placul vostru, sa va fie de bine!

  11. mariana spune:

    Doamna Laura sunteti cea mai tare(scuze de expresie) va admir foarte mult si cand am timp trag un pic cu ochiul la ce postati pe site si incerc sa fac si eu!!
    Continuati tot asa cu poze pas cu pas cum vin facute retetele pantru ca sunt foarte utile fetelor tinere ca si mine care sunt departe de casa si de mama!!!

  12. carnen österreich spune:

    pune-ti in bezea 3 linguri de otet si va fi la felde inalt ca si pandispanul
    este bun cu orice fel de dulceata acrisoara!!!!

  13. Daniela spune:

    Azi am zis ca vreau ceva mai racoros, si am facut aceasta reteta ideala, am adaptat-o in sensul ca am pus pe langa coacaze si rodie si am insiropat blatul cu un sos de portocale. A iesit minunat, acum pentru 15 august vreau sa fac un tort fiind si ziua tatalui meu si am zis ca la tine pe blog sper sa gasesc ceva la fel de spectaculos. Te pup draga Laura!

  14. Iuliana -Eire spune:

    Cred ca este grozava .Multumesc pentru reteta . O voi face ,cand va mai trece caldura .

  15. ana spune:

    nu aveti reteta corecta ,am lucrat la cofetarie in Austria si nu aveam voie sa dam reteta corect

    • lauralaurentiu spune:

      Am reteta unei prajituri bune :). Pentru mine asta e suficient. A! si toata familia mea a fost de acord ca e mai buna si mai aspectuoasa decat cea pe care am mancat-o in Austria ;)).

  16. Oana Dutu spune:

    Am facut din nou aceasta prajitura si a iesit ca la carte. Extrem de buna. Nu am cuvinte sa o descriu.

  17. Aurica Bora spune:

    Laura am vazut aceasta prajitura acum la tine,dar reteta de cardinal nu este asta ,seamana putin dar uitete pe blog la Andrea sau la Sandiza sa vezi cum este.Nu contest ca nu c buna ca de altfel tot ce faci tu,iar la tv.paprika  ai fost foarte tare ,mi-ai placut tare mult.Urmaresc blogul tau de mult timp si i-mi placi tare mult ,dar cardinalul nu-i asta,i-mi pare rau,si te rog sa nu te superi ca am indraznit sa-ti spun.

    • lauralaurentiu spune:

      Aurica draga, nu contest ca or fi in circulatie mai multe variante ale acestei prajituri. Problema e ca afirmatia ta „reteta de cardinal nu este asta” nu prea sta in picioare avand in vedere ca eu m-am inspirat de la sursa, si anume de aici: http://www.kochbar.de/rezept/224462/Kardinalschnitte.html. La Sanditza pe blog am cautat, nici macar nu are prajitura asta publicata. In fine… poti sa alegi orice reteta vei dori, te asigur ca cea pe care am oferit-o nu e doar nemteasca, ci si delicioasa cu adevarat :).

      2012/7/22 Disqus

  18. buna laura, ai retete irezistibile, chiar si pt mine care ma lupt non stop cu ZAHARUL! bafta si inspiratie! 

  19. Toniaz88 spune:

    Laura, acest pandispan este fara praf de copt? si inca o intrebare….cate portii ies din cantitatile mentionate in reteta? Multumesc, 
    Tonia

    • lauralaurentiu spune:

       Tonia, pandispanul pe care l-am folosit eu este fara praf de copt. Poti, insa, folosi varianta preferata, cu conditia sa rezulte cam tot atata aluat (cantitati apropiate la ingrediente). Numarul de portii este specificat petnru fiecare reteta in parte, in cazul de fata este de 10.

  20. Adina spune:

    Este o prajitura inedita,ma incita sa o incerc !:)

    Super !

  21. Oana Dutu spune:

    Cred ca problema a fost ca l-am facut primul si a stat pana am facut bezeaua si am pus-o in tava, plus cu un copil de un an pe langa mine……….asta e. O mai incerc o data ca a fost foarte buna si asa. Ne-am batut pe ea, inclusiv baietelul meu. Pupici.

  22. Teodora spune:

    Uai bine arata! musai incercata in weekend. Nu gasesc pe aici ribizli da ma gandesc ca zmeura ar merge de minune. Prajiturile de la cofetarie-s zero pe langa ce faci tu Laura draga.
    tare mersi pt reteta.

    • lauralaurentiu spune:

       Cred ca merge cu zmeura, de ce nu, zmeura e parfumata, dulce-acrisoara, s-ar potrivi perfect. :) Iti multumesc mult, draga Teodora, pentru apreciere, asta e si rostul prajiturilor de casa, sa fie cele mai bune din lume, altfel de ce sa ne mai muncim la ele? :P

  23. Heliana Sand spune:

    Reteta excelenta (si poze pe masura.)  Aceasta reteta trebuie incercata.

  24. Doina spune:

    Laura, te-ai intrecut pe tine cu reteta asta, FELICITARI !….trebuie sa o fac cat de curand. Aici nu prea gasesc coacaze dar fac cu zmeura si cu afine.
    Arata spectaculos si nu e deloc greu de facut .
    Te pup cu drag, de departe !

  25. zuzulina0401 spune:

    dementiala !!!!trebuie incercata  urgent :) 

  26.  mda pare f usor de facut da e interesant tare blatu si e simpla da cu sigurantza nemaipomenit de buna      felicitari pt retete 

  27. Rocsi_1612 spune:

    Nu mai am cuvinte la asa bunatate!Te felicit!

  28. Tamarahorvath spune:

    cald sau nu nu rezist sa nu execut asa ceva!,mai ales ca in gradina mai am doar pt vreo 2 prajituri coacaze(parca asteptau si ele reteta )asa ca nu sunt cuvinte de multumire pt ceea ce faci tu.sa fii sanatoasa si iubita si sa ne mai desfeti cu asa dulcegarii.

    • lauralaurentiu spune:

       Tamara, clar ca asta asteptau si coacazele de pe creanga :)), mai bine n-ar putea fi puse in valoare! Iti multumesc pentru urari, la fel iti doresc si eu.

  29. oana spune:

    Arata demential si sunt convinsa ca si gustul e pe masura.o sa o incerc cat de repede, neaparat, si sa-mi surprind sotul inca o data cu o delicatese incercata din minunatiile tale. multumesc pentru toate deserturile impartasite si pentru fiecare fel de mancare delicios care m-au ajutat sa ies din incurcatura ori de cate ori am fost in pana de idei.va pup

    • lauralaurentiu spune:

       Iti multumesc si eu, Oana draga, ce mesaj frumos! Astfel de mesaje imi dau curaj sa merg mai departe cu ceea ce am inceput. :)

  30. Dida Isaia spune:

    Felicitari! Abia astept sa o fac si eu.:) De ziua mamei mele, joia aceasta.

  31. delia spune:

    eu am sa fac prajitura asta, arata tare imbietor si m-ai mai si gadilat la orgoliul de banateanca :))

  32. Laura draga mi-ai facut o pofta nebuna de prajitura din asta buna!
    Arata senzational!Felicitari!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE