Prajitura Kardinal Schnitte
Prăjitura Kardinal Schnitte (a se citi șnite), pe care v-o propun azi, e un deliciu de o eleganță necăutată și relaxată. Sigur, denumirea v-a lăsat deja să înțelegeți că e o rețetă de origine germană. Aici, unde m-am născut și am trăit eu toata viața, se spunea acu’ vreo câțiva ani, pe când nemții nostri bănățeni încă nu plecaseră de unde veniseră strămoșii lor, că nimeni nu face prăjituri ca nemțoaicele. Așa și era! Pe lângă multele elemente de civilizație și spiritul gospodăresc, nemții au adus în Banat o sumedenie de rețete de prajituri pe care le-am preluat și noi. De bună vreme, le considerăm ca făcând parte din repertoriul culinar local.
ALTE REȚETE DE DULCIURI DE ORIGINE GERMANĂ ȘI AUSTRIACĂ
- Rețeta de prăjitură Punsch
- Rețeta de prăjitură Regenbogen
- Rețeta de fursecuri Nonnenbusserl
- Rețeta de fursecuri Ischler
- Rețeta de vanillekipferl
Ei bine, aceasta prajitura Kardinal Schnitte (Placinta Kardinal, in traducere), nu este una din retetele nemțești care au devenit traditionale in Banat. Este una gustată într-o cafenea din Viena, destul de curând. Evident, prăjitura Kardinal mi-a placut foarte mult pentru că, la fel ca toate preparatele foarte bune, în esență e foarte simplă. Întotdeauna o să apreciez infinit mai mult o astfel de prăjitură decât ditamai tortanul cu tot felul de ”bibelouri” de zahăr și precizez că asta e doar o preferință personală, rog să nu se simtă nimeni jignit.
Pentru a reproduce prăjitura Kardinal Schnitte la mine acasă, nu am tras-o de mânecă pe fata care ne-a servit la cafenea, ca să o întreb de rețetă. În schimb, am scormonit internetul comparând între ele foarte multele variante în circulație ale rețetei. Unele sunt cu cafea, altele cu zmeură sau alte fructe. Undeva, am citit într-un comentariu ”Ich mache meine Kardinalschnitte immer mit Ribiselmarmelade…” Adică ”Eu fac prăjitura Kardinal Schnitte mereu cu marmeladă de coacăze roșii”. Pe moment, mi-am zis daaaa… așa o s-o fac și eu, tot mereu! Hehe, noi numim coacăzele roșii ”ribizli” – clar de unde vine.
Ingrediente Prajitura Kardinal Schnitte
blat, tava de 38×35 cm.
- 5 albusuri
- 4 oua intregi
- 1 galbenus
- 10 linguri de zahar
- 2 prafuri de sare
- 1 lingurita extract de vanilie
- 4 linguri cu varf de faina
umplutura:
- 500 de ml. de smantana pentru frisca
- 2 linguri (50 de grame) de zahar pudra fin
- 1 plic de intaritor pt. frisca (optional)
- 250 de grame de coacaze rosii sau alte fructe dupa preferinta + 4 linguri de zahar
- sau 4-5 linguri din gemul preferat + 150 de grame de fructe asortate
- in plus: zahar pudra pt. presarat si 3-4 linguri de sirop de fructe, visinata, lichior (optional)
Mod de preparare
Blatul
Inainte de a purcede, ma scuz pentru calitatea pozelor din timpul prepararii prăjiturii Kardinal, au fost facute noaptea (am facut seara tarziu blatul ca sa am spor a doua zi) si sper sa fie suficient de inteligibile.
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 160°C. 5 albusuri + 1 praf de sare se bat spuma tare, se adauga pe rand 5 linguri cu varf de zahar si se continua sa se bata pana cand se dizolva zaharul coplet iar spuma este foarte tare.
2. Separat, se bat ouale intregi cu galbenusul 1 praf de sare si 5 linguri de zahar pana cand se formeaza o crema consistenta si zaharul se dizolva complet. Se incorporeaza faina si extractul de vanilie cu ajutorul unei spatule, ridicand usor compozitia de jos in sus, astfel incat aerul incorporat prin baterea oualor sa nu se piarda.
3. Cel mai interesant lucru la prăjitura Kardinal este asamblarea blatului. Pentru asta, se pune bezeaua intr-un pos pentru ornat cu deschizatura mare. Eu nu i-am adaugat niciun varf, am folosit doar cornetul de panza, se poate folosi la fel de bine o punga taiata la unul din colturi. Se acopera o tava (a mea are 35×37 cm.) cu o coala de hartie de copt umezita si stoarsa bine. Se traseaza cu ajutorul posului 5-6 dâre de bezea, lansand spațiu intre ele.
4. Intre randurile de bezea se toarna compozitia de pandispan a carei preparare am descris-o la punctul 2.
5. Se va obtine un blat in care vor alterna randuri de bezea si de aluat.
6. Blatul astfel asamblat se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius si se coace 30 de minute.
Blatul specific pentru prăjitura Kardinal se lasa sa se raceasca complet, apoi se desprinde cu grija foaia de copt si se taie in doua bucati egale, in sensul randurilor de bezea si pandispan.
Preparare jeleu de coacăze
1. Pentru această prăjitură Kardinal, așa cum v-am spus, am hotărât să folosesc coacăzele din grădină. Și cum n-am avut marmelada de ribizli preparata, am făcut rapid un jeleu. Am pus intr-o craticioara 125 de grame de fructe desprinse de pe codite. Am mai scapat si cateva coacaze negre (nu-i musai).
2. Am adaugat 2 linguri de apa rece si am dat fructele in clocot, zdrobindu-le usor cu dosul lingurii. Dupa ce fructele au clocotit 3-4 minute, am adaugat cele 4 linguri de zahar si am mai fiert doar cateva minute, cat sa se dizolve zaharul. Am pus jeleul obtinut la racit intr-un castron cu apa rece (ca sa se raceasca mai repede si sa-l pot folosi).
Asamblare prajitura Kardinal
1. Ca să asamblăm prăjitura Kardinal Schnitte, alegem un platoul de dimensiune potrivită. Jumatate de blat se pune pe un platou. Daca se doreste, se insiropeaza cu grija numai portiunile de pandispan. Eu am stropit pandispanul cu putin lichior de coacaze.
2. Am uns toata suprafața acestui prim strat al prăjiturii Kardinal Schnitte cu jeleul pregătit mai devreme.
3. Crema acestei prăjituri Kardinal Schnitte e foarte simplă, practic, frișcă bătută amestecată cu fructe mici, coacăze în cazul de față, pot fi și zmeură. Am pus smântâna pentru frișcă, foarte rece, într-un castron încăpător. Trebuie să fie destul de mare castronul, pentru că smântâna bătută crește mult în volum. În plus, în timp ce se bate, putem stropi toată bucătăria. E esențial să fie foarte rece smântâna pentru frișcă, altfel se poate separa (aglutina). Acest lucru se poate întâmpla și dacă o batem prea mult, așa că trebuie multă atenție. Deîndată ce încep să se formeze creste ușoare la suprafața smântânii bătute, se adaugă zahărul pudră și întăritorul (dacă folosiți). Se mai bate doar cât să se întărească și ne oprim imediat.
4. Se păstrează câteva fructe pentru ornat, restul se amestecă ușor, cu o spatulă, în frișca bătută.
Decor și servire
Se acopera blatul uns cu gem cu frișca amestecată cu coacăzele (sau zmeura). Se pune deasupra blatul superior si se orneaza cu fructele păstrate. Cam asta e prăjitura Kardinal Schnitte!
Se da prajitura Kardinal la rece timp de cel putin 2 ore inainte de servire. Chiar inainte sa o prezentati la masa, se presara cu zahar pudra.
Pofta buna! Sursa reteta
P.S. – uitai o chestie, asa ca musai sa revin :P: mi-am propus ca data viitoare cand fac prajitura Kardinal, sa schimb ceva. O singura chestiune de detaliu, care cred eu ca va face ca prajitura sa fie si mai interesanta, pentru ca deja este delicioasă. Mi-am propus sa pun la cuptor pentru jumatate de ora numai bezeaua (darele formate cu posul), la 120 de grade, pana cand se usuca. Sa adaug abia apoi padispanul, sa ridic temperatura la 180 si sa coc mai departe, chiar daca va trebui, poate, sa acopar blatul cu o coala de hartie de copt. Ideea mea e sa obtin mai mult contrast de textura in blat ;).
Lasă un răspuns