
Tort Șarlotă de Căpșuni – rețeta de Charlotte russe de primăvară





Tort Șarlotă de Căpșuni – rețeta de Charlotte russe într-o variantă lejeră, de primăvară – rețetă prezentată detaliat, cu gramaje exacte și mod de lucru pas cu pas. Tort festiv fără coacere, cu șarlotă de căpșuni.
Cred că vă propun acest tort șarlotă de căpșuni într-un moment cum nu se poate mai potrivit. Suntem înaintea unor mari Sărbători iar un desert cu arome primăvăratice și vibrante, pe deasupra fără coacere, este cum nu se poate mai potrivit în această perioadă solicitantă pentru toți cei care gătesc acasă. Căpșunile sunt primele fructe ale primăverii, cele mai recomandate, pentru desertul de Paști. Tortul e lejer și însiropat, nu exagerat de dulce, foarte răcoritor, perfect la finalul unei mese copioase.
Nu e prima dată când vă propun un tort șarlotă, pe baza rețetei clasice de charlotte russe. Am publicat, acum cinci ani, o variantă cu mandarine, creată pentru Crăciun. Cea de astăzi păstrează principiul celei clasice doar că e mai lejeră (fără ouă), conține iaurt și căpșuni și cred că merge minunat de Paști (sau de Florii). Rețeta o găsiți explicată detaliat, în cele ce urmează.
Ingrediente Tort Șarlotă de căpșuni
Crema Charlotte
- 500 de grame de căpșuni
- 100 de grame de zahăr
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 6 foi gelatină sau 12 grame de gelatină granule
- 300 de mililitri de smântână pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
- 500 de grame de iaurt grecesc (12% grăsime)
Pișcoturi și însiropare
- 40 de bucăți biscuiți savoiardi (pișcoturi)
- 150 de grame de zahăr
- 300 de mililitri de apă
- 1 plic de zahăr vanilinat
Decor
- 500 de grame de căpșuni proaspete
- mentă proaspătă
Mod de preparare Tort Șarlotă de căpșuni
1. Poate părea ciudat, dar am început prepararea cu siropul, pentru că acesta are nevoie de timp, să se răcească. Am pus într-o crăticioară ingredientele pentru sirop și l-am fiert timp de 5 minute, apoi l-am tras de pe foc, să se răcească până la temperatura camerei.
Dacă preferați, puteți adăuga 1-2 linguri de lichior triplu sec, după ce siropul se răcește complet.
Piureul de căpșuni
2. Am pus gelatina foi într-un castron și am acoperit-o cu multă apă rece. Dacă folosiți gelatină granule (pulbere), amestecați-o cu 60 de mililitri de apă rece. Am lăsat gelatina să se hidrateze și am trecut la pașii următori.
2. Am spălat, zvântat și curățat de codițe căpșunile pentru crema charlotte (500 de grame). Le-am pus pe toate într-un blender.
3. Folosind blenderului, am procesat căpșunile până când am obținut un piure omogen. Nu a durat nici măcar un minut toată operația.
4. Odată obținut piureul de căpșuni proaspete, l-am trecut printr-o sită fină, inoxidabilă, așezată deasupra unei crăticioare. Acest pas are drept scop eliminarea celei mai mari părți din semințele de căpșuni. Evident, o parte dintre semințe vor trece și prin sită dar cele mai multe vor fi reținute de aceasta.
5. Am adăugat în crăticioară, peste piureul de căpșuni strecurat, zeama de lămâie și 100 de grame de zahăr.
Am pus piureul cu zahărul pe foc și am fiert totul timp de 5-6 minute, să scadă până la jumătate.
6. Am luat cratița cu piureul de căpșuni gătit de pe foc și am amestecat de câteva ori. Am stors bine foile de gelatină hidratată și le-am adăugat în piure. Am amestecat bine, până când gelatina s-a dizolvat. Am lăsat piureul de căpșuni cu gelatină să se răcească și între timp am trecut la asamblarea desertului Tort șarlotă de căpșuni.
Observație: evident, dacă folosiți gelatină pulbere, adăugați în piure tot conținutul castronelului în care aceasta s-a hidratat.
Asamblarea în formă
7. Am asamblat acest tort șarlotă de căpșuni într-o formă cu inel detașabil, cu diametrul de 20 de centimetri, pe care am căptușit-o cu hârtie de copt, mai lată decât marginea formei. Am înmuiat rapid pișcoturile, câte 1 secundă pe fiecare parte, în siropul deja complet rece. Nu însiropați în exces, pentru că desertul nu va mai avea formă.
8. Pe măsură ce am însiropat pișcoturile, le-am așezat pe marginea formei. Fundul formei l-am acoperit tot cu pișcoturi însiropate, după ce marginea a fost deja completă. Hârtia de pe margini a oferit susținere pișcoturilor însiropate.
Crema charlotte de căpșuni
9. Imediat ce am avut forma căptușită cu pișcoturi, am verificat să fie și piureul de căpșuni răcorit. Acesta trebuie să fie abia călduț. Smântâna pentru frișcă, în schimb, trebuie să fie foarte rece, să fi stat peste noapte la frigider, altfel existând riscul să se separe. Așadar, când piureul de căpșuni a fost doar călduț, am pus smântâna pentru frișcă într-un castron adânc și am mixat-o până s-a întărit.
10. Peste frișca bătută, am adăugat iaurtul grecesc și am omogenizat totul cu spatula, prin împăturiri pe verticală.
11. Imediat după ce am omogenizat frișca bătută cu iaurtul grecesc, am turnat peste acestea piureul de căpșuni, care ajunsese aproape la temperatura camerei.
Am încorporat piureul de căpșuni în baza de iaurt grecesc și frișcă, prin împachetări succesive, așa încât compoziția să rămână spumoasă. Trebuie lucrat delicat, să nu se elimine aerul acumulat în frișca bătută, în același timp destul de rapid, nu cumva să gelifieze gelatina din piureul de căpșuni înainte de omogenizarea completă. În final, crema charlotte trebuie să arate așa cum vedeți în poza de mai jos.
Tort șarlotă de căpșuni – asamblare
12. Imediat ce am terminat de omogenizat crema, am turnat o treime din aceasta în forma deja căptușită cu pișcoturi (vezi pasul 8).
13. Rapid, am format încă un strat de pișcoturi însiropate (așa cum am explicat la pasul 7), pe care le-am așezat cu delicatețe peste cremă, să nu se afunde complet.
14. Am repetat pașii 12 și 13 (am creat încă un strat dintr-o treime de cremă și un rând de pișcoturi) iar la final am turnat restul de cremă deasupra. Imediat, am acoperit forma cu o cupolă pentru prăjituri și am dat-o la frigider, unde a rămas peste noapte.
Decor
15. A doua zi, am spălat, curățat de codițe și zvântat bine căpșunile pentru decor. Am spălat și zvântat și frunzulițele de mentă. Nici căpșunile și nici menta nu trebuie să fie umede, când se adaugă pe tort. Chiar înainte de servire, am scos tortul din frigider, am îndepărtat inelul detașabil și hârtia de copt și am transferat tortul pe un platou pentru servire. După cum puteți vedea, își păstrează forma perfect.
16. Am umplut suprafața tortului cu căpșunile pregătite pentru decor și am adăugat printre ele frunzulițe de mentă. Eu am preferat un decor cu aspect lejer, natural, de accea am folosit atât căpșuni întregi cât și unele tăiate. Recomand ca decorul să fie adăugat chiar înainte de servire, astfel fructele proaspete și menta își vor păstra culoarea și textura. Evident că fiecare poate decora tortul după preferință.
Pentru porționarea acestui tort șarlotă de căpșuni, am folosit un cuțit lung, pe care l-am înfierbântat într-o cană înaltă, cu apă fierbinte, și l-am șters după fiecare tăietură.
Am obținut porții frumoase, apetisante, iar mesenii l-au savurat printre exclamații de plăcere. E un tort delicat, cu textură fină, foarte răcoritor, perfect la finalul unei mese copioase.
MAI MULTE REȚETE DE TORTURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns