Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Cornulețe fragede cu nuci și vanilie

Cornulețe fragede cu nuci și vanilie

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ingrediente cornulețe fragede cu nuci și vanilie:

  • 250 de grame de făină
  • 100 de grame de nuci sau migdale măcinate
  • 200 de grame de unt
  • 2 gălbenușuri
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 80 de grame de zahăr tos
  • 150 de grame de zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • în plus: făină pentru presărat planul de lucru

cornulete fragede cu nuci si vanilie reteta cornulete fragede cu unt si nuca

Cornulețe fragede cu nuci și vanilie rețetă tradițională, așa cum o făcea bunica. Rețetă de cornulețe fragede cu unt și nucă, aromate cu vanilie, delicioase lângă ceai sau cafea. Rețeta celebrelor vanillekipferl, cornulețe cu nucă vanilate de tradiție germană.

Aceste cornulețe fragede cu nuci și vanilie  sunt unele dintre cele mai delicioase prăjiturele pentru ceai sau cafea. Practic, aceste cornulețe fragede cu nuci sunt niște biscuiți sau fursecuri foarte fine, cu o aromă pregnantă de unt și vanilie și mai subtilă de migdale sau nuci. În buna tradiție nemțească de la noi din Banat, prăjitura măruntă sau biscuiții de casă nu au voie să lipsească niciodată din cămara unei gospodine. Este unul dintre motivele pentru care mă străduiesc și eu să fac cât de des cornulețe, așa cum sunt delicioasele cornulețe fragede bănățene sau cornulețele de post, din aluat fraged cu borș.

Fără pretenția că aș fi eu cea mai harnică, îmi place să am întotdeauna ceva de oferit lângă ceai sau cafea. De această dată, răsfoind caietul moștenit de la Buna au ieșit la iveală aceste cornulețe vanilate cu nuci. Minunat, mi-am zis, a trecut ceva timp de când le-am facut ultima dată. În plus, n-am nici prea mult timp și mă-ncearcă și-o păcătoasă de răceală, așa că aceste cornulețe fragede și nisipoase, care se fac atât de ușor și rapid, sunt cum nu se putea mai nimerite.

Rețeta pe care o voi împărtăși azi cu voi este una din rețetarul clasic bănățean. Modul de a găti, mai ales dulciuri, a fost influențat de nemțoaicele care au făcut prăjituri timp de sute de ani, pe aceste meleaguri. De aceea, denumirea sub care am cunoscut eu aceste fragede și aromate delicii este cea originală, de vanillekipferl

Preparare cornulețe fragede cu nuci și vanilie – aluatul

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 150 de grade Celsius.

1. Untul tăiat în bucățele, făina amestecată cu sarea, nucile sau migdalele măcinate, zahărul tos și 1 plic din zahărul vanilat, împreună cu cele 2 gălbenușuri, se pun într-un castron (poza 1).

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

2. Se frământă rapid, cu robotul sau cu mâna (poza 2).

3. Nu se framântă în exces ci doar până când se formează o bilă de aluat care se așează pe planul de lucru presărat cu făină (poza 3).

Cornulețe fragede cu nuci și vanilie – modelare

4. Se taie (sau se rup) bucăți din aluat care se modelează sub forma unor cilindri de grosimea unui creion. Fiecare cilindru se taie în bucăți de 5-6 cm. lungime, care se modelează în formă de cornulețe (poza 4).

5. Cornulețele astfel formate se așează în 2 tăvi acoperite cu hârtie de copt, cu o mică distanță între ele pentru că vor mai crește la copt (nu mult, dar vor crește – poza 5).

preparare cornulete cu vanilie

Preparare cornulețe fragede cu nuci și vanilie – coacere

6. Se coc pe rând cele 2 tăvi cu cornulețe în cuptorul preîncins la 150 de grade. Din experiența mea, întotdeauna prima tavă durează 15 minute iar a doua doar 12 :). Cornulețele nu trebuie sa fie rumene, abia usor aurii la vârfuri.
cornulete fragede cu nuci si vanilie coapte in tava

Cornulețe fragede cu nuci și vanilie – finisare

7. Imediat ce sunt scoase din cuptor, cornulețele cu nuci și vanilie sunt foarte, foarte fragile. E bine să fie lăsate în tavă preț de 4-5 minute, timp în care zahărul pudră cu cele 2 plicuri de zahăr vanilat rămase se amestecă într-un castron. După trecerea celor 5 minute, cornulețele se tăvălesc pe rând, cât sunt încă fierbinți, prin zahărul vanilat și se așează pe un platou.

Cornulețe fragede cu nuci și vanilie – servire și păstrare

Aceste cornulețe fragede cu nuci și vanilie se pot păstra într-o cămară răcoroasă, în cutie bine închisă, timp de 2-3 săptămâni. Sunt delicioase, fine și ușor crocante imediat ce se răcesc, dar pe măsură ce trec zilele parcă devin tot mai fragede.

Ultima rețetă publicată

reteta cornulete cu unt pas cu pas cum se fac vanillekipferl cornulete fragede cu nuca si vanilie

Spor la treabă și poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Cornulețe fragede cu nuci și vanilie

  1. Raluca spune:

    Am facut aceste cornulete sambata, chiar dupa ce le-ati dat share pe facebook, dar am facut doua portii, una ar fi fost insuficint pentru noi. Au iesit excelente, sunt delicioase, se topesc in gura.
    Mama mi-a zis de o reteta similara cu untura, se poate inlocui untul cu untura? Daca da, care ar fi raportul unt-untura?
    Multumesc pentru retetele minutate! Va apreciez foarte mult! O zi frumoasa!

    • Bună ziua, mă bucur foarte mult să aflu asta! Sunt niște cornulețe minunate, într-adevăr se topesc în gură și au un gust fin și delicat. Dacă folosiți untură, ar fi nevoie de 80% din cantitatea de unt recomandată. Spor și vă aștept cu vești bune!

  2. Simona spune:

    Arată foarte bine! Vreau să le fac și eu de sărbători…Am o tavă specială pentru ele, oare merge aluatul sau e prea tare?

    • Laura Laurentiu spune:

      Buna, Simona, am remarcat si eu tava respectiva prin magazine, dar nu stiu cum s-ar comporta cu aluatul acesta, nu am incercat niciodata.

  3. teo spune:

    ce minunat

  4. Veronica spune:

    Au iesit exact asa cum mi le doream, reteta este perfecta sunt super delicioas

  5. DANA spune:

    Grozav mai arata prajiturile tale Laura…iti urmaresc de mult site-ul dar niciodata nu am postat vreun comentariu; o fac acum, pentru a-ti semnala ceva ce, din pacate se intampla foarte des in online-ul romanesc. O doamna/domnisoara care se numeste Bianca Munteanu si are o pagina de facebook intitulata Prajituri ca la mama acasa si face (sau pretinde ca face) prajituri la comanda iti foloseste pozele (eu am recunoscut-o pe acesta de la Cornulete cu vanilie si pe cea de la Prajitura cu lamaie si zmeura). Din pacate nu pot sa dau link deoarece nu functioneaza fara ca cineva din lista de prieteni sa ti le fi share-uit……..

    • lauralaurentiu spune:

      Dana, iti multumesc pentru aprecieri si pentru atentionare. Ai dreptate, in online sunt multe situatii de acest gen, urate si regretabile, pentru ca spun multe despre gradul de cultura al utilizatorilor de internet din Romania. Si despre conduita lor morala, desigur.

  6. camelia spune:

    le-am facut si eu, au iesit delicioase si baietelul meu a fost incantat de aceste „potcoave de caluti”, felicitari pentru reteta

  7. Mihaela spune:

    Excelenta prezentarea! Serviciul de ceai asortat cu linguritele face toti banii :) Unde ai gasit asa ceva???

  8. alina spune:

    Vreau sa va intreb daca se pot face sub forma unor fursecuri/biscuti, rotunzi de exemplu?Multumesc,

    • lauralaurentiu spune:

      Sigur ca se poate, de ce nu? Poate durata de coacere va scadea putin, trebuie sa ii supraveghezi atent si deindata ce se vor colora usor pe margine sa ii scoti din cuptor. Atentie, vor fi foarte fragili in primele 3-4 minute, e bine sa-i lasi putin in tava sa se raceasca.

  9. ank_adaus spune:

    merg sa fie facute si fara ou? sa fie de post cu margarina in loc de unt?

  10. Rozel spune:

    Inca o reteta minunata! Pe care am facut-o azi dimineata.

    Draga Laura, nici nu stiu cate retete de pe blogul tau am facut… Toate au iesit superbe! Nu comentez des dar iti urmaresc toate subiectele. M-am gandit totusi ca trebuie sa-ti spun macar o data multumesc, blogul tau este pretios pentru toti romanii de peste hotare.

  11. Adina spune:

    Felicitari! Am incercat multe dintre retetele oferite cu atata bunavointa de tine, au fot minunat de gustoase!!! Mii de multumiri, cu drag , de peste mari si tari, A.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE