
Langosi






Pai ce banateanca mi-s eu fara o reteta de langosi pe blog? Una asa, ca-n piata Iozefin (timisorenii stiu ce vreau sa zic), plini de basici crocante pe suprafata si prea putin asemanatori cu painea, ca si consistenta. Nici nu se putea moment mai potrivit: pe barbatu-meu l-a ajuns pofta de langosi, timp este berechet (azi, ca niciodata) si pe deasupra reteta e de post, foarte potrivita perioadei actuale, asadar. Deci, sa va arat cum au iesit langosii mei:
Ingrediente Langosi
(1/2 de portie, ca am facut numai de pofta)
- 300 de grame de faina
- 200 de mililitri de apa calda
- 13 grame de drojdie proaspata (adica 1/2 de cub)
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- ulei pentru uns si pentru prajit, fara zgarcenie, ca nu mancam toata ziua langosi :P
- optional: branza sarata pentru umplutura
Mod de preparare
Intr-un bol se pune drojdia si se toarna apa calda (40 de grade). Se dizolva drojdia in apa si se adauga faina, sarea si zaharul.
Se amesteca bine, apoi se ia la framantat. Va fi un aluat moale si lipicios si framantatul nu va fi deloc placut. Asa e aluatul de langosi, asa ca recomandarea mea este sa il desertati in masina de paine, robot sau ce „ajutoare” mecanice aveti voi pentru framantat. Eu l-am dat la masina de paine pe programul de framantare de 15 minute. Aluatul bine framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei din belsug, se toarna ulei si pe suprafata aluatului si se lasa intr-un loc caldut cel putin 30 de minute, probabil mai mult, sa fie vizibil crescut pana la a-si dubla volumul.
Dupa trecerea acestui timp, aluatul de langosi se rastoarna pe planul de lucru bine uns cu ulei.
Intr-o tigaie sau cratita cu peretii grosi (una de fonta ar fi ideala, eu nu am) se toarna ulei cam de 2 degete bune. Pentru langosi, trebuie ulei multisor. Se pune cratita (tigaia) la incins.
Cu mainile unse de ulei, se rup bucati cam de marimea unui ou marisor (sau cat de mari doriti langosii) care se aplatizeaza pe planul de lucru bine, bine uns, modelandu-se langosii. Daca doriti langosi crocanti, subtiri si basicati, intindeti aluatul mai subtire, daca ii doriti mai consistenti, lasati-l ceva mai gros.
Langosii se transfera cu grija in uleiul deja incins.
Acesti langosi se prajesc pe ambele parti cat sa fie brun – aurii.
Se scurg bine de ulei si se mananca, de preferinta, calzi.
La fel se fac si langosi cu branza, pur si simplu se presara pe langosul intins ~ 2-3 linguri de branza telemea:
Se pliaza aluatul de langosi inchizand branza la mijloc si se lipesc marginile:
Se prajeste pe rand cate un langos, pe ambele parti, in ulei incins din belsug si… pofta buna!
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns