Cei mai multi dintre cititorii mei stiu deja ca eu sustin consumul de lapte si in articolul de azi as dori sa va arat si de ce anume o fac. Laptele face parte din alimentatia omului de mii de ani, in tot acest foarte lung timp dovedindu-si calitatile nutritive si rolul important pe care il are pentru mentinerea unei functionari optime a organismului. Laptele este un aliment 100% natural, ceea ce conteaza foarte mult in aceasta perioada. Laptele nu contine coloranti, conservanti si nici potentatori de aroma. Dupa ce un aliment si-a dovedit valoarea din timpurile picturilor rupestre si pana astazi, noile trenduri in alimentatie, care incearca sa blameze rolul laptelui si sa-l declare impropriu pentru consumul uman, mi se par simple aberatii.
Scopul articolului meu de astazi este sa subliniez cat de mult aveti de castigat in cazul in care aveti deja obiceiul de a consuma cu regularitate cate un pahar de lapte sau v-ati propus sa va formati acest obicei pe viitor.
Ce nutrienti contine un pahar de lapte?
Laptele este considerat de specialisti un aliment complet deoarece contine aproape toti nutrientii esentiali pentru organismul uman: 87% apa, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom) si bacterii lactice care contribuie la buna functionare a organismului si la cresterea imunitatii. In plus, laptele este una dintre principalele surse de calciu, atat de important pentru sanatatea oaselor, muschilor, dintilor, pielii, dar si a sistemului cardio-vascular. Organismul uman absoarbe calciul din lapte in proporție de 40% in timp ce din legume (soia, spanac, broccoli) gradul de absorbtie este de numai 4-5%; proportia dintre calciu si fosfor este optima (de 1/3, spun specialistii), iar o portie de 250 de ml de lapte ne asigura un aport de cca 300 mg de calciu, in condițiile in care avem nevoie de 1g de calciu pe zi.
E bine sa stiti, cu varsta necesarul de calciu al organismului variaza in functie de etate si de starea de sanatate, de exemplu, este crescut la copii, adolescenti si femei insarcinate, iar aportul optim de calciu pentru un adult sanatos este de 1g/zi..
Daca practicati un sport sau pur si simplu faceti efort fizic sustinut cu anumite ocazii, e bine sa retineti ca laptele va ajuta sa va rehidratati si sa va remineralizati dupa efort cu un aport minim de calorii. Dupa ce veniti de la sala, de exemplu, aveti nevoie de hidratare, iar un pahar de lapte va asigura aportul de lichide necesar organismului si nu doar atat, aducand cu sine toate beneficiile deja enumerate si in plus substante care vor tine febra musculara departe.
In orice caz, ceea ce trebuie sa faceti este sa continuati sa consumati 2-3 portii de lapte pe zi, ca atare sau in diverse preparate.
Iata de ce vreau sa va sugerez zece retete de pe blogul meu, numai bune de mancat cu lapte:
- Biscuiti cu ovaz
- Biscuiti de secara cu stafide
- Biscuiti Graham
- Cornuri pufoase cu unt
- Cornuri fine
- Covrigi sarbesti
- Biscuiti cu migdale
- Cornuri branzoase
- Cornuri de brutar
- Daneze
Pofta buna si sa fiti sanatosi!
Lasă un răspuns