
Cornuri pufoase cu unt





Cornuri pufoase cu unt, deci. :) Hotararea de a le publica nu imi apartine mie, a ajuns pe blog in urma unei consultari publice. A trecut deja o saptamana de cand v-am adresat intrebarea Ce reteta buna de mancat cu lapte ati dori sa pregatesc pentru voi?. Va multumesc mult ca ati raspuns intr-un numar atat de mare sondajului, s-au inregistrat 421 de voturi dintre care 204 au ales reteta Cornuri pufoase cu unt.
ALTE REȚETE EXCELENTE DE CORNURI
- Rețeta de cornuri simple cu sare – cornuri ”de brutar”
- Rețeta de cornuri cu rahat – video
- Rețeta de cornuri din aluat cu iaurt, dospite la rece
Clar, nu-mi puteam permite sa pierd timpul, a fost dorinta voastra sa vedeti aceasta reteta de cornuri publicata pe blog asa ca am trecut rapid la framantat, ca doar nu era sa va tin cu cana de lapte pregatita asteptand dupa cornurile mele!
Cornurile astea, cu un gust exceptional de bun si care au in ele nu doar unt, ci tot ce e mai bun in lapte – iaurt, smantana – merita facute de fiecare dintre voi. Sunt convinsa ca vor fi incantarea familiei voastre, un mic dejun sau gustare perfecta (si consistenta). Nu sunt deloc greu de facut, e nevoie doar de putina rabdare, da’ nici aia prea multa.
Ingrediente Cornuri Pufoase cu unt
(pentru 24 de cornuri – dar se pot modela si mai mari, rezultand mai putine, respectiv mai mici, rezultand mai multe)
- 1 kilogram de faina
- 150-160 de ml. de lapte caldut
- 25 de grame de drojdie proaspata
- 1 lingurita de miere de albine
- 2 lingurite de sare
- 1 1/2 lingurita de praf de copt
- 300 de grame de iaurt (eu am folosit sana)
- 150 de grame de smantana acrisoara
- 100 de ml. de ulei
- 150 de grame de unt (nu trebuie sa fie din cel foarte gras, ajunge cu 65% grasime)
- in plus: ulei pentru uns planul de lucru, umpluturi dupa plac, daca hotarati sa le faceti umplute
Preparare cornuri pufoase cu unt – aluatul
Pentru inceput, se amesteca intr-un castronel 75 de ml. de lapte caldut cu drojdia, mierea de albine si 3 linguri de faina din cantitatea totala. Se lasa intr-un loc caldut, ferit de curent (ideal este cuptorul incazlit la 40 de grade Celsius) pana cand creste si face basici.
Faina ramasa (1 kilogram minus cele 3 linguri folosite pentru plamadeala) se amesteca cu sarea si praful de copt apoi se cerne intr-un castron.
Eu am pregatit aluatul la masina de paine pe programul de framantare de 15 minute.
Am pus in cuva masinii iaurtul, smantana, uleiul, restul de lapte caldut si drojdia activata (poza 1). Am adaugat faina (poza 2). Am pus la framantat supraveghiind daca nu mai e nevoie sa adaug cate o lingura de lapte cald sau dimpotriva, de faina, ajustand consistenta aluatului. Nu a fost nevoie, tineti cont insa ca anumite tipuri de faina se pot comporta diferit. E bine sa fiti pregatiti sa interveniti adaugand nu mai mult de o lingura de lapte sau de faina o data, pe rand, pana la obtinerea consistentei dorite.
Aluatul trebuie sa fie molcut, neted, nelipicios si sa formeze deja basici la finalul framantarii. Se pune aluatul framantat bine intr-un castron presarat cu putina faina (poza 3). Se acopera cu 2 servete de bucatarie incalzite si se aseaza intr-un loc caldut, cu temperatura constanta. In cazul meu, locul caldut cuptorul incalzit la 35°C, alaturi de un bol cu apa calda. Dupa ½ de ora – 1 ora, aluatul trebuie sa fi crescut incat sa-si fi dublat volumul (poza 4).
Odata crescut, aluatul se impinge cu pumnii inapoi in castron, framantand usor in jur de 1-2 minute. Se acopera din nou cu servetele si se pune iarasi la crescut.
Cand isi revine la dimensiune mai sa iasa afara din castron (inca vreo jumatate de ora) aluatul este gata.
Modelare si coacere
Se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei.
Se aplatizeaza aluatul cu palmele si se imparte in 4. Se formeaza 4 mingiute care se ung usor cu ulei pe suprafata. Dupa modelare, se acopera cu 2 servete de bucatarie, lasandu-le sa se odihneasca inca jumatate de ora pe planul de lucru.
Dupa jumatate de ora, mingiutele trebuie sa fi crescut. Din fiecare se intinde cu sucitorul cate un disc (grosimea aluatului sa fie de 1/2 – 1 cm.). Discurile de aluat se ung bine cu unt topit, dar nu fierbinte.
Se lasa discurile pe planul de lucru pana cand untul prinde o pelicula solida la suprafata.
Se taie discurile cu un cutit foarte bine ascutit in bucati cat de mari se doreste (eu am taiat fiecare disc in 6, obtinand 24 de cornuri).
Se ruleaza tringhiurile obtinute de la baza spre varf, formand cornurile. Daca doriti sa adaugati o umplutura (rahatul se potriveste tare bine) acum este momentul sa o faceti. Cornurile se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt. Eu le-am pus in doua tavi, cu spatiu destul de mare intre ele. Se poate si intr-o tava, dar atunci vor fi inghesuite si vor trebui desprinse unele de altele dupa copt.
Se lasa sa creasca 25-30 de minute in tava, apoi se coc in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 15-20 minute (pana se rumenesc). Imediat ce se scot din cuptor, cornurile fierbinti se ung cu untul topit ramas. Lasati untul sa se scurga deasupra lor, se va topi si va patrunde in coaja cornurilor, dandu-le un gust minunat si un aspect finisat al suprafetei.
Cornurile unse cu unt se lasa sa se raceasca in tava. Daca doriti o coaja foarte moale, acoperiti usor cu 2 servete de bucatarie, daca nu, lasati-le sa se raceasca descoperite, vor avea o coaja subtire, fin-crocanta si un interior incredibil de pufos.
Asa arata cornurile in sectiune:
Dupa cum va spuneam, micul dejun devine un rasfat cu acest cornuri cu gust bogat si un pahar de lapte:
Sursa din care m-am inspirat.
Lasă un răspuns