Ghiveci de legume la borcan – rețetă pentru iarnă





Ghiveci de legume la borcan – rețetă pentru iarnă – ingrediente la gram și mod de preparare detaliat. Ce legume se folosesc pentru ghiveci – conservă? Cum se sterilizează borcanele de ghiveci să reziste peste iarnă? Aflați răspunsul și alte sfaturi utile în articolul de mai jos.
Rețeta de ghiveci de legume e foarte populară, în bucătăriile românilor. Asta se întâmplă mai ales în sezonul de vară târzie și toamnă timpurie, când grădinile (și piețele) abundă de legume gustoase. Pentru a profita de această abundență, e firesc că se obișnuiește să se conserve pentru iarnă această gustoasă și atât de hrănitoare tocană de legume.
În gospodăriile tradiționale, în care încă exista tradiția conservelor, fiecare gospodină își avea propria rețetă de ghiveci de legume. Eu nu mă laud cu niciun fel de inovație sau contribuție personală la rețeta de ghiveci. Pur și simplu, îl fac și eu cum îl făcea și mama. Asemenea ei, consider la rându-mi că ghiveciul e un preparat foarte permisiv, în care unii pun anumite legume, alții altele și cel mai important e echilibrul gustului.
Ce legume se pun în rețeta de ghiveci de legume?
În general, tot ceea ce are grădina de oferit, în această atât de darnică perioadă a anului, se poate include în rețeta de ghiveci de legume. Nu pot lipsi ceapa, roșiile și ardeii. Pe lângă acestea, se pot pune rădăcinoase cum sunt morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina. Se mai pun păstăi de fasole, dovlecei și vinete.
Frecvent, în rețeta de ghiveci de legume se pun și crucifere cum sunt varza și conopida. Deși de această dată nu am pus, uneori îmi place și mie să adaug niște varză tocată fin. Unele rețete includ și cartofii sau orezul. Chiar îmi place orezul în ghiveci, atunci când îl consum proaspăt. Orez fiert în borcane parcă nu îmi vine să pun, așa că eu nu îl includ în rețeta de ghiveci pentru iarnă.
Consider că nu e greu să fierbi o mână de orez, chiar dacă-i iarnă, tot 12 minute durează. Amesteci orezul fiert cu ghiveciul dintr-un borcan proaspăt deschis și ai o masă gustoasă și rapidă. Același lucru îl cred și despre cartofi. Pur și simplu nu găsesc logica de a ocupa rafturile cămării cu niște ingrediente care se păstrează perfect fără a fi conservate, în plus se gătesc foarte ușor.
Mai există un lucru pe care nu îl pun în conservele mele, nici în cea de ghiveci de legume: conservanții chimici, de sinteză. Procedând corect, conform indicațiilor de mai jos, ghiveciul se păstrează perfect peste iarnă, fără conservant.
Ingrediente Ghiveci de legume la borcan
- 250 de grame de ceapă, tocată solzișori
- 100 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 1 morcov mare (60 de grame)
- 1 bucată de țelină (60 de grame)
- 1 rădăcină de pătrunjel (40 de grame)
- 1 rădăcină de păstârnac (40 de grame)
- 400 de grame de ardei kapia, curățat de cotor și semințe, feliat
- 350 de grame de roșii cărnoase, tocate cuburi
- 200 de grame de vânătă, tocată în cuburi
- 200 de grame de dovlecel, tocat în cuburi
- 100 de grame fasole păstăi, ruptă bucățele
- 2-3 căței de usturoi
- 500 de mililitri de suc de roșii făcut în casă
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de sare
- piper negru măcinat după gust
Mod de preparare ghiveci de legume pentru iarnă
Important: ingredientele pentru rețeta de ghiveci de legume se colectează separat, după ce sunt curățate și tocate. Ele urmează să fie adăugate în ordinea timpului de gătire necesar, începând cu cele care necesită fierbere mai îndelungată, nu toate deodată.
1. Am spălat și curățat de coajă rădăcinoasele, apoi le-am clătit pe toate sub jet de apă rece și le-am zvântat. Am tăiat cuburi morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul. Am curățat ceapa și am tăiat-o peștișori. Am spălat roșiile și le-am tăiat cuburi. Am spălat bine fasolea verde (de fapt galbenă), i-am îndepărtat capetele și am rupt-o în bucăți. Am curățat usturoiul și l-am feliat.
2. Am spălat bine vinetele și dovlecelul și le-am zvântat. Eu le-am păstrat pe ambele cu tot cu coajă. Dacă doriți, însă, se pot decoji. Dacă dovlecelul are semințe formate, recomand ca acestea să fie scobite (eliminate). Al meu era micuț, foarte fraged, abia cules din grădină, așa că nu a fost cazul. Am tăiat vinetele și ardeii în cubulețe și le-am presărat cu un pic de sare, să își lase apa.
Am spălat ardeii și i-am curățat de cotor și semințe. Apropo, eu am folosit ardei kapia roșii dar se pot folosi și ardei grași de orice culoare, importantă e aroma. Am clătit bine ardeii sub jet de apă rece, apoi i-am scurs. Am feliat ardeii în felii cam de 1 cm lățime.
Gătire Ghiveci de Legume. În ce ordine se adaugă legumele?
Pentru ca acest ghiveci de legume să fie aromat, gustos și să aibă și textură apetisantă, e foarte importantă ordinea adăugării legumelor, în timpul gătirii. Nu e totuna să consumi un preparat din legume în care să descoperi cu plăcere bucăți de legume bine gătite, pe care să le recunoști ca atare sau o pastă fără formă, din legume răsfierte. În cele ce urmează, am descris procesul gătirii pas cu pas, exact așa cum am procedat. În primul rând, am avut la îndemână, pe plită, o crăticioară cu apă fierbinte.
3. Într-o cratiță cu fundul gros (ceaun de fontă, în mod ideal) am turnat uleiul și l-am încins pe foc mediu. Am adăugat ceapa și usturoiul și am presărat puțină sare. Am amestecat rapid și am redus focul la minimum. Am călit ceapa timp de 8 minute, sub capac. Din când în când, am ridicat capacul și am amestecat, uneori adăugând câte 1-2 linguri de apă fierbinte, dacă mi s-a părut că sfârâie prea tare. Pentru rețeta de ghiveci de legume, ceapa nu trebuie să se rumenească, ci să fie înăbușită, până se înmoaie și devine ușor translucidă.
Rădăcinoasele și ardeii
4. După ce ceapa s-a înmuiat, urmează să se adauge în oala cu ghiveci de legume rădăcinoasele. Toate tăiate în cubulețe de mărime apropiată, așa cum am arătat la pasul 1. Dacă preferați, se pot rade pe răzătoarea mare. Le-am pus în cratiță pe toate deodată, am amestecat și am acoperit cu capacul. Am înăbușit rădăcinoasele timp de 4-5 minute, timp în care am verificat de două ori și o dată am adăugat și 2 linguri de apă fierbinte.
5. După ce rădăcinoasele s-au călit împreună cu ceapa timp de 4-5 minute, am adăugat ardeii. Am amestecat viguros și am adăugat de la început 2 linguri de apă fierbinte, apoi am acoperit cratița cu capacul. Am mai călit totul – ceapa, rădăcinoasele și ardeii – timp de 6 minute. În acest răstimp am revenit și am amestecat în cratiță de încă două ori, de fiecare suplimentând lichidul cu câte puțină apă fierbinte. Ne e de dorit ca un ghiveci de legume să se prindă de cratiță și să se afume, așa că aportul de lichid e important.
Dovleceii, vinetele și fasolea păstăi
6. După ce baza de ceapă, rădăcinoase și ardei este gata – adică toate legumele sunt bine frăgezite, fără urme de rumenire – e momentul pentru vinete, dovlecei și fasolea păstăi. Mai întâi, am adăugat cuburile de vinete și dovlecei, pe care le-am stors de lichidul pe care l-au lăsat și le-am tamponat cu un șervet de bucătărie.
Imediat, am adăugat și fasolea păstăi în cratița cu ghiveci de legume.
7. Am amestecat viguros în cratiță și am ridicat focul la mediu. În scurt timp, vinetele și dovleceii au început să își lase lichidul. În acest moment, am adăugat sucul de roșii, apoi roșiile cuburi.
8. Odată ce lichidul din cratiță a început să clocotească, am redus focul la mic și am acoperit cratița cu capacul, pe jumătate (să aibă loc aburii să iasă). Am lăsat cratița cu ghiveci de legume să clocotească molcom, până ce sosul a fost potrivit de legat iar vinetele, dovleceii și păstăile de fasole au fost fragede.
Recomand să gustați câte un cubuleț de vânătă și dovlecel și o păstaie de fasole, să fie gătite pe gustul vostru. La mine a durat 15 minute să se gătească perfect iar sosul a fost potrivit de scăzut. În funcție de cât de fragede sunt legumele folosite dar și de conținutul de apă, poate fi nevoie să se prelungească puțin gătirea.
Asezonarea și îmbutelierea
9. Odată ce legumele au fost bine gătite, am oprit focul și am adăugat în cratița cu ghiveci de legume sare, piper după gust și 1 linguriță de cimbru uscat. Am amestecat cu grijă, să nu zdrobesc legumele și m-am asigurat că gustul ghiveciului e perfect echilibrat de sărat și piperat. În imaginea de mai jos puteți vedea foarte clar cât de scăzut a fost ghiveciul meu, la finalul gătirii.
10. În acest moment, aveam deja o tocană de legume foarte gustoasă, dar eu îmi doream, de fapt, un ghiveci de legume la borcan. Imediat, am îmbuteliat ghiveciul în trei borcane de câte 720 de mililitri, sterilizate (inclusiv capacele).
Apropo, cu un click pe poza de mai jos puteți accesa articolul dedicat sterilizării borcanelor și capacelor, să vedeți cum procedez eu.
11. Imediat după ce am umplut borcanele cu ghiveci, le-am astupat cu capace (noi, sterilizate și acestea).
Sterilizarea produsului, păstrarea și servirea
12. Odată umplute borcanele cu ghiveci de legume și acoperite cu capace, am așternut fundul unei oale încăpătoare cu un prosop de bucătărie din bumbac, în strat dublu. Am aranjat în oală borcanele, cu distanță între ele. Dacă oala nu e foarte largă iar borcanele se ating, e bine să fie despărțite de straturi de textile, să nu se spargă în timpul fierberii. Am acoperit borcanele cu un alt prosop de bucătărie.
Am turnat apă (la temperatura camerei) până la două treimi din înălțimea borcanelor. Am acoperit oala cu capacul și am adus-o la fierbere. Din momentul primului clocot, am cronometrat 30 de minute, apoi am oprit focul și am acoperit oala cu mai multe straturi de textile (prosoape de bucătărie, fețe de masă etc). Am lăsat borcanele cu ghiveci de legume să se răcească lent, în oala cu apă învelită bine pe exterior, până a doua zi.
13. Când le-am scos din apă, trecuseră deja vreo 14 ore, de la sterilizarea produsului. Erau încă ușor călduțe! Le-am șters de apă cu un prosop de bucătărie și am verificat etanșeitatea capacelor. Acestea trebuie să fie foarte ferme, cu partea din mijloc, mai bombată, atrasă spre interior. La apăsarea pe capac, nu trebuie să se audă un click (păcănit). După asta, mai trebuia doar depozitate în cămară, într-un loc umbrit, nu în plin soare. Se vor păstra perfect, chiar de pe un an pe altul, cu toate că nu conțin conservant.
Pentru servire, fiecare procedează cum dorește.
Acest ghiveci de legume e foarte gustos atât rece, direct din borcan, cât și ușor încălcit. Merge perfect cu orez fiert simplu, aici găsiți cum se fierbe orezul (în 12 minute). Există mulți oameni cărora le place să savureze ghiveciul de legume cu cartofi fierți și mulți alții care îl adoră cu niște pâine bună, cu coaja crocantă. Mărturisesc că eu fac parte din această ultimă categorie, la fel și soțul meu, al cărui dumicat de pâine îl puteți admira în poza de mai jos.
S-a mâncat tot și s-a șters cu pâine ultima picătură de sos din blid!
VEZI ȘI REȚETA DE GHIVECI DE LEGUME DE VARĂ, CU OREZ, CLICK PE POZA DE MAI JOS
MAI MULTE REȚETE DE CONSERVE DE CASĂ (PENTRU IARNĂ) GĂSIȚI CU UN CLICK PE URMĂTOAREA POZĂ
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns