Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ouă vopsite natural

Ouă vopsite natural

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ouă vopsite natural, folosind pigmenți naturali din plante, o metodă ecologică și rapidă de a colora ouăle pentru sărbătoarea pascală. Cum vopsim ouă de Paști cu metode naturale. Ouă de Paști colorate natural, mod de lucru pas cu pas.

Să pregătesc ouă vopsite natural de Paște este una din pasiunile mele constante. Aș putea sta mult să vă povestesc despre experimente și descoperiri, despre încercări și eșecuri. Nu demult v-am povestit despre experimentul meu de ouă ”vopsite” cu șervețelul, o tehnică ingenioasă de a obține ouă de Paști superbe. Într-o viață în care voi avea mult, mult timp la dispoziție, voi încerca să fac și ouă încondeiate, până atunci, însă, preocuparea mea esențială este aceea de a le colora într-un mod cât mai natural posibil. Pentru că am copii, acest aspect este o preocupare constantă.

Cert este că, vopsite natural, ouăle rar sunt impecabile precum cele vopsite cu plicuri din comerț. Dar la drept vorbind, mie chiar nu îmi pasă de perfecțiune, mi se par chiar mai frumoase așa.

ouă vopsite natural

Calitățile principale a acestor ouă vopsite natural  stau în faptul că sunt mai sănătoase și că pot fi și ieftine. Aplicând aceste principii, am exclus ingrediente care, poate ar fi funcționat mai eficient, dar sunt prea scumpe ca să le risipești pe o asemenea operațiune.

Din aceasta categorie, se numără vopsitul cu șofran sau cu afine. Șofranul este un condiment cu un colorant puternic însă este și cel mai scump condimente din lume. Cu afinele….ei bine, cu afinele am fost suficient de curioasă o dată să încerc și… funcționează. Rezultă un mov pal, interesant. Însă de unde afine la începutul primăverii? Și dacă avem, poate pitite la congelator, le-am strica oare ca să vopsim ouă în loc să le savurăm?

La capitolul eșecuri, trec verdele, am încercat în repetate rânduri să vopsesc ouă folosind spanac și urzici, tot ce am obținut a fost o nuanță vagă și nedefinită.

Ingrediente Ouă vopsite natural

 • ouă
 • oțet
 • apă. Apa nu trebuie sa fie multă deoarece colorantul trebuie să fie cât mai concentrat. Cantitatea de apă se apreciază în funcție de câte ouă se vopsesc, ideea este că acestea trebuie să fie complet scufundate în lichid.
 • 4 bucăți de slănină sau 4 linguri de ulei și 4 șervețele pentru uns ouăle

Materia primă din care obținem vopsele:

 • sfeclă roșie – pentru culoarea roșie, roz
 • 1/2 varză roșie – pentru culoarea albastră
 • 2 linguri praf de curcuma – pentru culoarea galbenă
 • 200 gr cafea măcinată – pentru culoare cafenie

Spălarea ouălor

 1. Ouăle se scot de la frigider cu cel puțin o oră înaintea folosirii lor. Aducând ouăle la temperatura camerei, se minimizează riscul de a crăpa la fierbere.
 2. Se spală ouăle cu puțin detergent lichid. Astfel, le vom degresa suprafața de pe coajă, ajutând culorile să adere mai bine și mai uniform.
 3. Eu am folosit ouă albe, acestea se recomandă pentru o reușită completă, deoarece culorile obținute vor fi nealterate de culoarea oului.

Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie

În ce privește culoarea roșie, folosesc de multă vreme și cu succes cojile de ceapă roșie, vă voi povesti despre asta într-o postare ulterioară. Însă nu iasă chiar roșu ci o culoare ceva mai întunecată, motiv pentru care, în căutarea colorantului de roșu natural perfect, am vrut să testez sfecla roșie.

Ingrediente ouă vopsite cu sfeclă roșie

 • ouă
 • sfeclă roșie, recunosc că poate am exagerat, am pus câte o sfeclă mică pentru fiecare ou folosit; sfecla… cam de dimensiunea oului, iar pentru cea mare, din poza de mai jos, am socotit 2 ouă
 • 100 ml. oțet
 • 1 lingură de ulei
 1. Ouăle, spălate și ținute o oră la temperatura camerei, se pun la fiert în apă rece, într-o oală suficient de mare în care să încapă și sfecla, circa 7 minute. Timpul fierberii se calculează din momentul în care apa începe să fiarbă. Să fie cam 1 litru de apă, să poată acoperi și sfecla.
 2. Se potrivește la foc mic spre mediu.
 3. Între timp, se curăță sfecla și se taie cubulețe. Eu am folosit manuși deoarece sfecla pătează.
 4. După 7 minute, am adăugat sfecla peste ouă și am redus focul la minimum.
  Preparare Ouă vopsite natural 1
 5. Se fierb ouăle cu sfecla cam jumătate de oră la cel mai mic foc posibil. După o jumătate de oră de fiert, o parte din pigmentul din sfeclă trece în apa în care fierbe, bucățile de sfeclă chiar se decolorează puțin din această cauză.Preparare Ouă vopsite natural 2
 6. Cu toate că prin zeama colorată vedem ouăle roze, de fapt, sunt încă albe. Se stinge focul și se lasă ouăle să se răcească în zeamă.
  ouale cu sfecla puse la fiert oua de pasti vopsite natural oua de pasti colorate natural
 7. Se pot lăsa peste noapte pentru fixarea culorii, ceea ce poate ar fi util, pentru că după două ore, un ou colorat cu sfeclă are o culoare roz spălăcit, așa cum se vede  la oul din prim plan, în poza de mai jos. oua de pasti vopsite natural pas cu pas cum sa faci oua de pasti colorate natural

9. Trebuie să recunosc că am fost dezamăgită. Clar erau colorate ouăle, căci culoarea inițială de la care pornisem era albă, însă nu era o culoare suficient de puternică și pregnantă. Așa că am mai lăsat ouăle în apă până spre seară și când le-am scos… deveniseră și mai urâte, pătate și cu particule prinse de coajă.

oua de pasti colorate natural pas cu pas oua roz colorate cu sfecla

10. Am încercat să le șterg puțin cu un șervet uscat, nu reușeam, așa că am îmbibat un șervețel în ulei și le-am șters cu acesta. Ca prin magie, culoarea a devenit mai intensă! Nu perfectă, dar clar aveam ouă oarecum roșii!

oua de pasti colorate natural cu sfecla

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Până la urmă, scopul nici nu era să obțin ceva perfect, ci niște ouă colorate natural pe care să le dau copiilor fără strângeri de inimă. Alături de celelalte ”sortimente” despre care vă voi povesti în cele ce urmează, arată, dacă nu neapărat frumoase… să zicem că măcar drăguțe.

oua de pasti colorate natural cu sfecla turmeric si cafea cum se fac oua de pasti vopsite natural pas cu pas

Iar acest ou vopsit cu sfeclă roșie, care, chiar dacă nu are coaja de roșul intens pe care îl visasem eu, dar e pătruns de culoare și în albuș, demonstrează cât de important e să folosim culori naturale. Așa cum a pătruns sfecla în oul ăsta, tot așa penetrează coloranții chimici coaja ouălor, ajungând în albușul acestora.

ou colorat cu sfecla patruns de culoare

Ouă vopsite natural în galben cu curcumă

Curcuma nu este un condiment neapărat ieftin dar eu una îl am mereu în casă deoarece îmi place să gătesc, destul de des, rețete din bucătăria indiană. Cunoscută și sub numele de turmeric, curcuma are și calități terapeutice, motiv pentru care vă recomand să nu o ocoliți.

Ingrediente ouă vospite cu curcumă

 • 2 linguri curcumă
 • ouă
 • 2 linguri oțet
 • 1/2 litru apă
 • 1 felie de slănină
 1. Într-o oală cu apă, se pun 2 linguri de curcumă și se amestecă pentru omogenizarea prafului colorat în apă.Preparare Ouă vopsite natural 11
 2. Se adaugă ouăle și 2 linguri cu oțet.Preparare Ouă vopsite natural 12
 3. Se pun la fiert pe foc mediu. Din momentul în care începe să fiarbă, se numără 7 minute după care se stinge focul.
 4. Se lasă ouăle în lichidul colorat până ating nuanța dorită.

Eu personal le-am lăsat peste noapte iar când le-am verificat, am fost încântată să descopăr o nuanță calda și plăcută de galben. Clar acesta s-a dovedit a fi un experiment reușit.Preparare Ouă vopsite natural 13

Ouă vopsite natural în cafeniu cu cafea

Poate nu aș fi încercat această metodă dar s- întâmplat să am în casă un pachet cu cafea tare rea la gust. N-am putut bea din ea nicicum. Mă gândeam s-o arunc dar apoi m-am gândit s-o testez pe post de colorant de ouă.

Ingrediente ouă vospite cu cafea

 • 200 gr. cafea măcinată
 • 500 ml. apă
 • ouă
 • 2 linguri oțet
 • 1 felie slănină
 1. Într-o oală, am adăugat cafeaua peste apă.Preparare Ouă vopsite natural 14
 2. Am pus ouăle  și am pus pe foc, 7 minute după ce au început să fiarbă, se stinge focul, se adaugă puțin oțet (vreo 2 linguri) și se lasă în lichid câteva ore până se obține nuanța dorită.

Ouăle vopsite în cafea au ieșit destul de pătate dar pe mine chiar nu m-a deranjat acest lucru, dimpotrivă. După ce le scoateți din apă, se lasă să se usuce, deoarece la început, culoarea tinde să se desprindă ușor. Nu știu dacă gândesc corect dar eu aș rezerva aceste ouă pentru adulți, deoarece exista posibilitatea ca ouăle să fi devenit mai cafegii:).Preparare Ouă vopsite natural 15

Ouă vopsite natural în albastru cu varză roșie

Varza roșie este un ingredient foarte ieftin, n-ar trebui să avem reținere să-l folosim. Singura mea frustrare este că după ce am terminat operațiunea vopsirii, a trecut soacra mea în vizită și văzând ouăle mele albastre, mi-a aruncat într-o doară: ”Dar știi că dacă folosești ouă cu coajă bej, astea cu varză se fac verzi.”

Cred că m-am făcut verde de nervi, pe mine că nu-mi dăduse prin cap și pe soacră că venise în vizită prea târziu pentru experimentele mele. Mai ales că toate încercările mele de a vopsi ouă în verde natural cam eșuaseră. Dar…urmează în mai puțin de o săptămână încă o tură de ouă vopsite.  Prilej de noi teste.

Ingrediente ouă vospite cu varză roșie

 • 1/2 varză roșie
 • ouă
 • 1 litru apă
 • 2 linguri oțet
 • 1 felie slănină
 1. Varza rosie se feliază.Preparare Ouă vopsite natural 16
 2. Într-o oală încăpătoare, se pun ouăle, deasupra se pune varza tocată și se toarnă apă cât să treacă peste nivelul verzei.
 3. Se aprinde focul și se lasă la fiert 15 minute.
 4. Se stinge focul și se lasă așa câteva ore bune. Eu le-am lăsat peste noapte.

Așa erau ouăle după 15 minute de fiert în zeama de varză roșie…..Preparare Ouă vopsite natural 17

Nu e mare diferență dar a doua zi…..

Preparare Ouă vopsite natural 18

De departe sunt preferatele mele. Ies pătate dar asta le face și mai frumoase, au culoarea boltei cerești cu stele.

Precizare

Eu am ținut toate ouăle în lichidul colorant peste noapte. Este absolut logic că putem obține nuanțe diferite ale aceleiași culori numai scurtând sau lungind perioada în care ouăle stau în contact cu colorantul natural.

Finalizare ouă vopsite natural

 1. După ce ouăle s-au vopsit, le scoatem și le așezăm separate pe culoare, pe șervețele albe. Separarea e necesară deoarece tind să preia din culori de la una la alta.Preparare Ouă vopsite natural 19
 2. Se lasă să se usuce perfect.
 3. Folosind o altă felie de slănină pentru fiecare culoare în parte, se ung ouăle, cu grijă, cu mișcări fine, nu apăsate deoarece pigmenții naturali se iau destul de ușor la o apăsare mai puternică. Rolul acestei operațiuni este de a obține un luciu frumos, estetic.ouă vopsite natural
 4. Ouăle astfel cosmetizate se pun într-un cofrag sau într-un coșuleț și se păstrează la răcoare, eventual în cămară, până la servire.

Sărbători fericite vă doresc!

Ultima rețetă publicată

ouă vopsite natural

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Ouă vopsite natural

 1. Irina spune:

  Laura,
  e primul an cand incerc si eu colorarea cu ingrediente naturale si ma ingrijorasem ca sfecla nu mi le-a colorat aproape deloc…
  Foarte utile imaginile si detaliile despre esecurile culorilor… Le voi lasa peste noapte in zeama colorata, sper ca maine sa am oua rosii sau macar roz :)
  Ma bucur ca am descoperit articolul tau, continua sa pastrezi un continut de calitate si haios.

  Paste fericit!

 2. Megyesi Antónia spune:

  Dragă Laura!

  Am citit cu curiozitate cele scrise despre vopsirea de ouă cu pigmenţi naturali, şi m-am mirat, că nu ai încercat o metodă veche: coaja de ceapă. Eu culeg începând de crăciun cojile curate de ceapă galbenă şi roşie într-o pungă de hîrtie. În ziua vopsirii ouălor fierb 30 de minute coaja de ceapă în apă cât să fie de ajuns pentru cantitatea de ou pe care voi vopsi, las să se răcească puţin, şi scot cu mâna cojile, apăsându-le de lichid. În apa colorată pun oulăle pe care le-am înţepat cu o furculiţă la capătul mai rotund (ca să nu iasă conţinutul lor dacă eventual crapă) şi le fierb 20-30 minute. Pentru 5-10 minute le bag în apă rece, ca să se cureţe uşor, le usuc şi sunt gata. Se pot unge cu unsoare pentru luciu.
  Dacă ai chef, poţi încerca şi această metodă. Eu o folosesc de vreo 20 de ani. (Noi deja am avut paştele ieri şi alaltăieri, tot aşa am vopsit ouăle şi în acest an.)
  Cu drag
  VToncsi

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE